خبرگزاری مهر، گروه استانها- علی ستاری: بر اساس تصور عامه، هرمزگان استانی خشک و بی آب و علف به شمار میآید، اما باید تاکید کنیم که چنین تصوری به هیچ عنوان صحیح نیست، در ارتفاعات شمالی هرمزگان امکان بهرهبرداری از اکثر میوههای سردسیری و نیمه سردسیری وجود دارد ضمن اینکه این منطقه دو میوهی اختصاصی نیز دارند که در کشور، منطقه و حتی جهان بینظیرند، نخست نارنگی سیاهو و در گام بعدی پیارم حاجی آباد!
شرق هرمزگان نیز دارای قطبهای بزرگ کشاورزی است از شمال که به سمت جنوب بیاییم با منطقه فین و دشتهای تخت و شمیل و قلعه قاضی روبرو خواهیم شد که علاوه بر نخلستانهای سر به فلک کشیده مراکز تولید گوجه فرنگی، فلفل دلمه، بادمجان و پیاز هستند.
با رد شدن از مرکز استان اگر به دنبال کشت و زرع باشیم باید روی خود را به سمت شرق کنیم، شهرستان میناب، قطب کشاورزی استان هرمزگان است و شهرستان رودان نیز قطب باغداری هرمزگان!
خرما در هر دو شهرستان کشت میشود اما هر کدام از آنها محصولات اختصاصی خود را نیز دارند.
میناب قطب تولید هندوانه خارج از فصل است که در شب یلدایی که گذشت شهد شیرین آن میهمان خانههای ایرانیها شد.
از سویی دیگر انبه، محصول اختصاصی میناب است و بخش توکهور و هشتبندی در شهرستان میناب قطب تولید صیفی جاتِ خارج از فصل!
برای رودان نیز جواهر سبز یا همان لیمو محصولی اختصاصی است و در کنار آن محصولات دیگری کشت میشود.
اگر بیشتر به سمت شرق برویم بشاگرد نیز استعدادهای خوبی در حوزه کشاورزی دارد که البته درست و حسابی به مردم کشور شناخته نشده است، سیر بشاگرد جزو بهترین سیرهای کشور است که آنهایی که در بازار سیر فعال هستند ارزش آن را بهتر میدانند.
انگور بشاگرد نیز جزو محصولات سرآمد است اما به هر دلیلی مغفول واقع شده است.
البته بشاگرد تا یکی دو سال آینده یک محصول ارز آور جدید خواهد داشت که گران قیمت ترین خرمای جهان است و تاکنون انحصار آن در دست آمریکاییها و اسرائیلیها بوده است.
خرمای مجول که هنوز ما نصیبمان نشده است تا طعم آن را بچشیم و برایتان تعریف کنیم اما قطعاً خرمایی بی رقیب است که امروز در بازارهای جهانی کیلویی ۲۰ دلار یا به عبارتی دیگر به پول ما کیلویی بیش از یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومان معامله میشود.
بر این اساس نه تنها استان هرمزگان استانی خشک نیست بلکه این استان را باید سرزمین فرصتهای اقتصادیِ بینظیر بدانیم اما بحران مدیریت طی سنوات گذشته اجازه نداده است که استعدادهای هرمزگان شکوفا شود.
تهدیدات کشاورزی هرمزگان
تهدیدات کشاورزی در هرمزگان تقریباً به دو دسته تقسیم میشود، تهدیدات قبل از برداشت و مشکلات حین و بعد برداشت!
به واقع هر سال محصولات کشاورزی و باغی هرمزگان با مشکلات فراوانی روبرو هستند، البته خرما تنها محصولی است که از این قاعده مستثنی است و همیشه بازار فروش خوبی در استان هرمزگان دارد.
اما سایر محصولات هرمزگان یا قبل از برداشت با بیماری و سیل و سرما مواجه میشوند و یا اگر از این مسائل جان سالم به در بردند و به فصل برداشت رسیدند به بلای خانمان برانداز دلالان گرفتار میشوند که فقط آمدهاند دسترنج یک ساله آنها را به تاراج ببرند.
به عنوان مثال دی ماه ۱۴۰۰ بیش از ۲ هزار و ۷۰۰ هکتار از مزارع تخت و شمیل بر اثر سیل و تگرگ محصولاتشان را از دست دادند.
همان سال سیل در رودان درختان لیمو را از جا کند و مزارع صیفی جات را از بین برد.
سال ۱۴۰۱، سامانه مونسون فقط در یک نوبت ۱۸۰ میلیارد تومان به کشاورزان هرمزگان ضرر زد و در سال ۱۴۰۲ نیز حداقل در یک نوبت، سه هزار و ۲۴۹ نفر از کشاورزان هرمزگانی بر اثر سیلاب خسارت دیدند و محصولات و بعضاً زمینهای خود را از دست دادند.
سال گذشته باغات لیمویی که توانسته بودند به فصل برداشت محصول برسند، در عین ناباوری به دلیل جولان دلالان با افت شدید قیمت مواجه شدند و لیموی رودان به کیلویی ۵ هزار تومان رسید.
کیلویی ۵ هزار تومان حتی هزینههای برداشت محصول را هم در نمیآورد و از این رو گروههای جهادی و هیئتهای مذهبی نیز پای کار آمدند تا هم در برداشت و هم در فروش محصولات کمک کنند و شبکهای برای آبلیمو گیری برای هیئتهای مذهبی سراسر کشور تشکیل شد.
و اما امسال…
امسال با وجود اینکه پاییز در هرمزگان به اتمام رسیده است، هنوز هیچ گونه باران قابل توجهی در استان نباریده است و بسیاری از سدهای هرمزگان، خشک شدهاند بنابراین تا به اینجای کار شاهد سیل و تگرگ نبودهایم که بخواهد محصولات را تهدید کند، اما امسال نیز سرمای بیسابقهای در حال وقوع است سرمایی که همین ابتدای زمستان خسارت قابل توجهی به محصولات هرمزگان وارد کرده است.
خسارت سرما به محصولات کشاورزی
مسعود گرگیج معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی هرمزگان در گفتگو با خبرنگار مهر، با اشاره به ظرفیت بالای تولیدات زراعی و باغی در استان هرمزگان، اظهار کرد: استان هرمزگان بیش از ۱۶۱ هزار هکتار سطح زیرکشت محصولات زراعی و باغی دارد.
وی افزود: طی روزهای اخیر شاهد کاهش محسوس دما در استان هرمزگان بودهایم که این موضوع موجب وارد شدن خسارتهایی به باغات و مزارع کشاورزی شده است.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی هرمزگان، تاکید کرد: هرمزگان در حال حاضر یکی از قطبهای اصلی کشاورزی خارج از فصل است و محصولات استان علاوه بر تأمین نیاز بازار داخلی به کشورهای خارجی نیز صادر میشود.
گرگیج بیان کرد: بخش عمدهای از خسارات وارده به محصولات کشاورزی استان هرمزگان بر اثر سرما در شهرستان میناب بوده است و طبق برآوردهای انجام شده ۵۰۰ هکتار از اراضی بخش توکهور و هشتبندی و بخش سندرک دچار خسارت شدهاند.
وی عنوان کرد: توکهور و هشتبندی بیش از ۱۱ هزار هکتار اراضی کشاورزی دارد که از این اراضی بیش از ۳۸۰ هزار تن انواع محصولات کشاورزی برداشت میشود.
کشاورزان هوشیار باشند
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی هرمزگان خاطرنشان کرد: بر اساس اعلام هواشناسی هرمزگان همچنان احتمال کاهش دما در استان هرمزگان وجود دارد و هشدار نارنجی کشاورزی در سطح استان صادر شده است از این رو کشاورزان بایستی تمهیدات مراقبتی برای جلوگیری و کاهش خسارات احتمالی را بیاندیشند.
💬 نظرات خود را با ما در میان بگذارید