سلامت زنان، زایمان و بارداری
در سالهای اخیر با افزایش آگاهیها، نقش زنان در جامعه گسترش یافته و آنها برای رشد و توسعه جوامع بسیار اهمیت دارند. برای قرنها زنان به حاشیه رانده شده بودند ولی اکنون، آنها از جایگاه بالایی برخوردارند و بسیار فعال میباشند. زنان برای حفظ جامعه بسیار مهم میباشند. موضوع زنان، زایمان و بارداری برای مراقبت از آنان و نوزادانشان بسیار مورد توجه قرار دارد. دورههای بارداری و زایمان، از مهمترین دوران زنان میباشند؛ زیرا میتوانند بر سلامت آنها و نوزادان تاثیرگذار باشند.
در دوران زایمان و بارداری، زنان ممکن است دچار مشکلات زیادی شوند و در نتیجه، سلامت آنها به خطر بیفتد. همچنین، نوزادان نیز میتوانند از لحاظ سلامتی تحت تاثیر قرار گیرند. لذا، با داشتن اطلاعات کافی در مورد زنان باردار، دورهی بارداری و همچنین زایمان، میتوان به حفظ و بهبود سلامت آنها کمک نمود و با حمایت از آنان، این دوران را به بهترین شکل ممکن سپری کرد. به این ترتیب، وضعیت سلامت کودکان نیز در آینده بهتر خواهد شد.
از دست دادن بیش از حد خون، عفونتها، فشار خون بالا، سقط جنین ناامن و انسداد زایمان از علل شایعی میباشند که مستقیما منجر به آسیب و مرگ مادر میشوند. همچنین، کمبود آهن، مالاریا و بیماریهای قلبی از علل غیرمستقیمی میباشند که ممکن است باعث مرگ و آسیب رسیدن به مادر شوند.
بارداری چیست؟
بارداری یا حاملگی (Pregnancy) اصطلاحی میباشد که برای توصیف دورهای از رشد و توسعه جنین در رحم زن استفاده و بکار میرود. این دوره معمولا حدود 40 هفته یا کمی بیشتر از 9 ماه طول میکشد، که از آخرین دوره قاعدگی تا زمان زایمان محاسبه میشود. بارداری میتواند به صورت طبیعی (عادی) و مصنوعی (روشهای مصنوعی) صورت بگیرد.
-
علائم حاملگی و بارداری در زنان
پریود نشدن، حالت تهوع و استفراغ (اغلب به آن تهوع صبحگاهی گفته میشود، اما میتواند در هر زمانی رخ دهد)، حساس شدن و بزرگ شدن سینهها،خستگی، دفع ادرار بیشتر از حد معمول (به ویژه در شب)، میل شدید به برخی غذاها و بیزاری نسبت به غذاهایی که معمولا دوست داشتید، درد و گرفتگی شکم، تغییرات وزن، لکه بینی و… همگی از علائم بارداری در زنان میباشند.
اهمیت مراقبت بارداری
مراقبتهای بارداری از چندین جهت دارای اهمیت میباشند. در ذیل به برخی از آنها شاره میشود:
- برای حفظ سلامت مادر و جنین، مراقبتهای بارداری بسیار مهم میباشند. از این طریق میتوان خطرات و مشکلات احتمالی را کاهش داد. برای این منظور میتوان از سونوگرافی و غربالگری استفاده کرد.
- از طریق مراقبتهای بارداری، میتوان مشاورهای خوبی را برای زنان باردار ارائه کرد و از این طریق او را برای زایمان آمادهتر نمود.
- در پیشگیری و مدیریت از مشکلات بارداری بسیار تاثیرگذار میباشند.
- مراقبتهای بارداری، حمایتهای روحی و روانی از زنان باردار را نیز شامل میشود. به وسیلهی این حمایتها میتوان استرس و فشارهای روانی زنان باردار را کاهش داد.
- برای نظارت بر جنین و دورهی رشد آن، این مراقبت بسیار مهم میباشد.
مشکلات شایع دوران بارداری
تهوع و استفراغ، ویارها، کم خونی، خستگی، مشکلات خواب، دردهای کمر، فشار خون، خشکی پوست، افسردگی، تیرگی واژن، نفخ شکم، سردرد، خارش و سایر علائم دیگر، از شایعترین مشکلات و عوارض بارداری میباشند.
علائم زایمان و انواع آن
زایمان (Childbirth or Labour) فرآیندی طبیعی میباشد که در آن نوزاد از رحم مادر خارج میشود و به دنیا میآید. فرآیند زایمان اوج دوران بارداری یک زن میباشد.
انقباضات یا سفت شدن، درد کمر، تغییرات شکم، کاهش حرکت جنین، ترشحات مخاطی دهانهی رحم و… از علائم اصلی زایمان میباشند. باید به این نکته توجه کرد که همهی این علائم به تنهایی نمیتوانند نشانهی زایمان باشند.
زایمان میتواند به صورت طبیعی و یا عمل جراحی (سزارین) صورت بگیرد. زایمان طبیعی معمولا جراحی نیاز ندارد. در حالی که در نوع سزارین، نوزاد از طریق جراحی و با کمک پزشک به دنیا میآید.
همچنین، زایمان طبیعی میتواند در آب نیز صورت بگیرد، که در این روش مادر درد و رنج کمتری را متحمل میشود. معمولا این عمل در استخر یا وان حمام صورت میگیرد.
در مرحلهی اول زایمان، درد شکم آغاز میشود. سپس، دهانهی رحم باز میشود و انقباضات متعددی شکل میگیرند. در ادامه، نوزاد از رحم خارج میشود و این مرحله تا خروج کامل نوزاد ادامه دارد. در مرحلهی بعد، سایر باقیماندههای رحم نیز از رحم مادر خارج میشوند و زایمان به پایان میرسد.
خوردن کندر در بارداری چه مزایا و معایبی دارد؟
خوردن کندر در بارداری یکی از موضوعات مورد توجه برای زنان باردار است که به دلیل خواص مختلف کندر و تأثیرات آن بر سلامت جنین و مادر اهمیت دارد. در این مقاله از بیتوته به بررسی این موضوع و نکات مهم آن پرداخته شده است. با ما همراه باشید تا اطلاعات مفیدی را در این زمینه کسب کنید.
توزیع واکسن آنفلوانزا از نیمه شهریور/ واردات بیش از ۳ هزار واکسن
اراک- معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی اراک گفت: توزیع واکسن آنفلوانزا در این استان از نیمه شهریور آغاز و به مرور ادامه دارد.
بی اختیاری ادراری؛ از علائم تا روشهای درمان
یک متخصص زنان و زایمان، با اشاره به اینکه بیاختیاری ادراری به صورت نشت غیرارادی ادرار تعریف میشود، گفت: بیاختیاری ادراری، تحت دو عنوان بیاختیاری استرسی و بی فوریتی طبقه بندی می شود.
یادبود شهدای سلامت یزد برگزار میشود/ استقرار موکبهای درمانی
یزد- مدیر بیمارستان شهید رهنمون یزد از برگزاری مراسم یادبود شهدای سلامت استان خبر داد و گفت: در حاشیه این مراسم موکبهای درمانی همراه با ویزیت رایگان متخصصان مستقر میشوند.
نرخ موالید در ۱۵ استان کشور افزایش یافته است
یک عضو کمیسیون فرهنگی مجلس با اشاره به اینکه نرخ موالید در ۱۵ استان کشور افزایش یافته است، گفت: موضوع پیری جمعیت مانند کرونا یک بحران است.
ضرورت خوشایند سازی زایمان طبیعی در کشور
نایب رییس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس، بر خوشایندسازی زایمان طبیعی در کشور به منظور کاهش آمار سزارین تاکید کرد.
کارآفرینی بانوی محلاتی در فضای ۲ متری
محلات- کارآفرینی یک بانوی موفق محلاتی از تولید در فضای ۲ متری آغاز و بی صبرانه چشم انتظار مساعدت مسئولان امر برای احداث کارگاه است.
ابطال دائم پروانه فعالیت پزشکان درگیر سقط عمدی
رییس مرکز جوانی جمعیت، سلامت خانواده و مدارس وزارت بهداشت، از ابطال پروانه فعالیت پزشکان درگیر سقط عمدی خبر داد.
زنگ خطر کمجمعیتی در تربت حیدریه/نگرانی مسوولان از افزایش طلاق
تربت حیدریه- کاهش قابل توجه نرخ تولد و افزایش طلاق در تربت حیدریه نگرانی مسوولان شهرستان را برانگیخته است.
اهمیت مشاوره قبل از بارداری/ بررسی بیماریهای ژنتیکی
عضو تیم تخصصی مرکز درمان ناباروری ابنسینا وابسته به جهاددانشگاهی، به تشریح اهمیت ویزیت و مشاوره قبل از بارداری برای تمامی زنان پرداخت.
مادران پس از زایمان هم مکمل و ویتامین مصرف کنند
رییس اداره سلامت مادران وزارت بهداشت با بیان اینکه مصرف مکمل های ضروری بر کیفیت شیرمادر تاثیر زیادی دارد، بر تداوم مصرف مکمل های ضروری و ویتامین های دوران بارداری پس از زایمان نیز تاکید کرد.
ماموریت ویژه ظفرقندی در وزارت بهداشت؛ عبور از سیاه چاله جمعیتی
موضوع «جوانی جمعیت» از جمله نکاتی است که در سخنان رهبری در دیدار رئیس جمهور و کابینه دولت چهاردهم، مجددا مورد توجه قرار گرفت و ماموریت ویژهای برای وزیر بهداشت رقم خورد.