دارو ها و مکمل ها
بسیاری از افراد امروزه برای سلامتی و تندرستی خود از داروها و مکملها استفاده میکنند. با صنعتی شدن دنیا و افزایش مشکلات سلامتی، آنها تبدیل به جزء جدایی ناپذیری از زندگی ما شدهاند و مصرف زیادی دارند. مکملها و داروها به نوعی در خدمت حوزهی پزشکی و درمان هستند و در رسیدن به اهداف بهداشتی و سلامتی از نقش مهمی برخوردار هستند. داروهای گیاهی و مکملهای ورزشی برای تقویت بدن و افزایش انرژی بسیار کاربرد دارند. از طریق داروخانهها و فروشگاههای دارو میتوان مکمل و داروهای مورد نیاز را به بهترین و مناسبترین قیمت خریداری نمود.
دارو چیست؟
داروها (Medicines) مواد شیمیایی یا ترکیباتی میباشند که برای درمان، متوقف کردن یا پیشگیری از بیماری استفاده میشوند. آنها باعث کاهش علائم بیماری میشوند و به تشخیص بیماریها کمک میکنند. پیشرفتهای پزشکی به پزشکان این امکان را داده است که بسیاری از بیماریها را از طریق داروها درمان کنند و از این طریق جان انسانها را نجات دهند.
داروها ترکیبات و انواع مختلفی دارند و هرکدام از آنها از اثرگذاری خاصی برخوردار میباشند. به عنوان مثال، دارو اعصاب و دارو استرس برای ایجاد آرامش و کنترل اضطراب تجویز میشوند. داروهای گیاهی در قیاس با قرصها و داروهای شیمیایی از عوارض کمتری برخوردارند.
مکمل دارویی چیست؟
مکملها (Supplements) به عنوان محصولات خوراکی که مکمل رژیم غذایی میباشند، تعریف میشوند. مکملها به منظور بهبود سلامت و تندرستی یک فرد هستند. مکملها از مواد غذایی ساخته میشوند، اما در قالبهای غیرغذایی مانند قرص، کپسول، مایع، پودر، عصاره و کنسانتره در دسترس هستند. آنها شامل مواد معدنی و ویتامینهایی میباشند که برای بهبود یا تقویت رژیم غذایی فرد و برآوردن نیازهای بدن به کار میروند.
مکملها عوارض کمی دارند و بیضررتر میباشند. بعلاوه آنها اعتیادآور نیز نیستند. مکملها از مزایای پزشکی برخوردار میباشند و میتوانند کمبود مواد معدنی و ویتامینها را جبران نمایند. با این حال، مکملها دارو محسوب نمیشوند و برای درمان هیچ بیماری بکار نمیروند. مکمل کراتین، از پر مصرفترین مکملها میباشند.
فواید داروها و مکملها
داروها و مکملها فواید زیادی دارند که باعث میشوند افراد زیادی از آن استفاده نمایند. در ادامه چند مورد از فواید و مزیتهای مصرف مکمل و دارو بیان میشود.
-
تقویب بدن و بهبود عملکرد آن
مکملهایی نظیره مکملهای ویتامینی، مکملهای ورزشی و مکملهای بدنسازی، میتوانند باعث ارتقاء بدن، افزایش قدرت و بهبود عملکرد آن شوند. برخی از مکملها، انرژیزا میباشند و باعث افزایش توان و انرژی بدن میشوند. داروهای بدنسازی نیز میتوانند باعث نیرومندتر شدن و در نتیجه، بهبود فعالیتها و عملکردها شوند.
-
بهبود و درمان بیماریها
از طریق قرصها و داروهای پزشکی میتوان بسیاری از بیماریها را درمان کرد. قرصها و داروها نقش مهمی در کاهش دردهای ناشی از بیماری دارند. آنها میتوانند بسیاری از ویروسها و باکتریهای مولد بیماری را از بین ببرند و در نتیجه، به بهبودی افراد کمک نمایند.
-
پیشگیری از بیماری
آنها میتوانند با افزایش قدرت دفاعی بدن و بهبود عملکرد آن، در جلوگیری از مریض شدن انسانها نقش داشته باشند و به این ترتیب، میتوانند در پیشگیری از بیماریها نقش مهمی را ایفاء نمایند.
مکملها و داروها چه عوارض و مضراتی دارند؟
آنها میتوانند اثرات روانی داشته باشند و برای فرد مشکلات روحی و روانی را ایجاد نمایند. همچنین، میتوانند مشکلات جسمی نیز ایجاد کنند و باعث ایجاد آلرژی (نظیره تورم، خارش و…) در فرد مصرف کننده شوند. مصرف بیش از حد مکملها و داروها، به طور حتم پیامدهای بدی را بر سلامت انسانها به دنبال خواهد داشت.
3 تفاوت مکملها و داروها
مکملها و داروها با هم تفاوتهایی دارند و هر کدام از اثرگذاری خاصی برخوردار هستند. در ذیل 3 مورد از تفاوت آنها بیان میشود.
- عملکرد ها آنها متفاوت میباشند. دارو برای درمان بیماری استفاده میشود. در حالی که از مکمل، برای تقویت بدن و سلامتی استفاده میکنند.
- معمولا تاثیرات و عوارض جانبی در داروها به مراتب بیشتر از مکملها میباشد.
- نوع مواد و ترکبیات شیمیایی داروها و مکملها نیز متفاوت میباشد؛ زیرا هر کدام از آنها اهداف متفاوتی را دنبال میکنند.
تعارض منافع در «غذا و دارو» نقل قول محافل؛ بازار دارو آرام میگیرد؟
انتصاب پیرصالحی به عنوان رییس سازمان غذا و دارو موافقان و مخالفان جدی دارد و همین موضوع باعث شده تا وی مسیر دشواری را برای مدیریت سازمان غذا و دارو پیش رو داشته باشد.
اختصاص ۷۴ هزار میلیارد تومان در قالب طرح دارویار در کشور
معاون توسعه و مدیریت منابع وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی از تخصیص ۷۴ هزار میلیارد تومان در قالب طرح دارویار خبر داد.
دبیر شورای آموزش داروسازی و تخصصی وزارت بهداشت منصوب شد
معاون آموزشی وزارت بهداشت ، دکتر غلامرضا اصغری را به عنوان مشاور و دبیر شورای آموزش داروسازی و تخصصی وزارت بهداشت منصوب کرد.
دارویی که ابتلا به ایدز را ۹۶ درصد کاهش می دهد
داروی جدیدی که باید هر ۶ ماه یکبار تزریق شود، ریسک ابتلا به بیماری اچ آی وی را تا ۹۶ درصد کاهش می دهد.
۱ کشته و ۲۰ مسموم در پی استنشاق دود سمی در کارخانه داروسازی در هند
مقامات روز پنجشنبه گفتند که بر اثر استنشاق دودهای سمی در یک کارخانه داروسازی در ایالت آندرا پرادش در جنوب هند، حداقل یک نفر کشته و ۲۰ نفر دیگر مسموم شدند.
ذخیره ۶ ماهه دارو، نیازمند منابع مالی قابل توجه است
معاون وزیر و رئیس سازمان غذا و دارو با اشاره به الزامات و چالشهای تکلیف ذخیره ششماهه دارو در برنامه هفتم توسعه، اجرای این تکلیف را نیازمند منابع مالی قابلتوجه دانست.
مواد اولیه دارویی چه مقدار ارز دریافت کرده است
رئیس اداره مواد اولیه دارویی سازمان غذا و دارو، در خصوص ارزش دلاری مواد اولیه دارویی در نیمه نخست سال ۱۴۰۳، توضیحاتی داد.
چکهای برگشتی داروخانهها ۲ برابر شد
عضو هیئت مدیره انجمن داروسازان ایران، از افزایش چک های برگشتی داروخانه های کشور خبر داد.
این مُسکنها خطر خونریزی داخلی را افزایش میدهند
افرادی که از داروهای رقیقکننده خون استفاده میکنند، در صورت مصرف داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی (NSAID) مانند ایبوپروفن یا ناپروکسن، دو برابر با خطر خونریزی داخلی مواجهند.
آیا قرص پرفکتیل باعث چاقی صورت میشود؟
قرص پرفکتیل یکی از آن قرصهای مولتیویتامین است که با خیال راحت میتوانید برای تقویت پوست، مو و ناخن استفاده کنید.
صادرات ۱۲ میلیون دلاری با تولید ۴ نانوداروی ضدسرطان طی ۸ سال
براساس جدیدترین پایش محصولات نانو فناوری ایران، بومیسازی چهار نانوداروی ضدسرطان در هشت سال منجر به صادرات ۱۲ میلیون دلاری و صرفهجویی ۱۲۶ میلیون دلاری شده است.