سلامت روان
سلامت روان در هر مرحله از زندگی، از دوران کودکی و نوجوانی تا بزرگسالی، از اهمیت زیادی برخوردار میباشد. وجود مشکلات روحی و روانی، سلامت روانی انسانها را به خطر میاندازد و بر تفکر، خلق و خو و رفتار آنها تاثیر میگذارد. این تاثیرگذاری در بیشتر مواقع پیامدهای بدی را برای افراد به دنبال دارد و میتواند باعث بروز بیماریهای روانی و اختلالات عصبی در آنها شود. عوامل بیولوژیکی و تجربیات زندگی و سابقهی خانوادگی از مهمترین عوامل موثر در ایجاد سلامت روان میباشند. داشتن سلامت روان، حق همهی کودکان و نوجوانان، بانوان و در کل همهی انسانها میباشد. 10 اکتبر روز جهانی سلامت روان میباشد.
سلامت روان چیست؟
در تعریف سلامت روان باید گفت که سلامت روان (Mental Health)، شامل رفاه عاطفی، روانی و اجتماعی ما می شود. سلامت روان بر نحوهی تفکر، احساس و عمل ما تأثیر میگذارد و در مدیریت استرس، ارتباط با دیگران و انتخاب به ما کمک میکند. از نظر زیگموند فروید، «سلامت روان» به معناى سازگارى فرد با خود، خواستهها و فشارهاى جامعه میباشد. افراد در انجام فعالیتهای روزمرهی خود نیاز به سلامت روان دارند. پزشکان، پرستاران، پلیسها و سایر مشاغل دیگر، برای انجام بهتر وظایف خود باید از سلامت روان برخوردار باشند. از طریق کارنامه سلامت روان، میتوان از وضعیت روحی و روانی افراد آگاه شد.
چگونه سلامت روان داشته باشیم؟
برای برخورداری از روان سالم، میتوان اقداماتی را انجام داد که باعث تقویت روح و روان و ایجاد احساس رضایت و خوشبختی شد. در ادامه چند مورد از این اقدامات را مطرح میکنیم.
-
داشتن خواب کافی
خوابیدن بر تمام بافتهای بدن ما اثر گذار است. خوابیدن بر هورمونهای رشد، استرس، سیستم ایمنی بدن، اشتها، تنفس، فشار خون، سلامت قلب و عروق تاثیر میگذارد. تحقیقات نشان می دهد که کمبود خواب خطر ابتلا به چاقی، بیماریهای قلبی و عفونتها را افزایش میدهد. داشتن خواب کافی برای سلامت روان و روح انسانها لازم و ضروری میباشد و میتواند باعث کاهش مشکلات روحی و بهبود آن شود.
-
تغذیهی مناسب
تغذیهی نامناسب و کمبود ویتامینها و مواد معدنی، میتوانند باعث افسردگی، زوال عقل، خستگی، تحریک پذیری و… شوند. داشتن تغذیهی نامناسب و رژیم غذایی بد بر روح انسانها اثر میگذارد و روان آنها را با مشکلات جدیتری روبرو مینماید. به همین دلیل، استفاده از خوراکیهای سالم و مقوی و داشتن تغذیهی مناسب، میتواند بر جسم و روان ما اثر بگذارد و آنها را بهبود ببخشد.
-
کاهش و مدیریت استرس
به نظر فروید، اضطراب هستهی هر نوع عدم تعادل روانی میباشد. استرس و اضطراب تاثیرات بسیاری بدی را در سلامت مردان و زنان میگذارند و اثرات مخربی دارند. آنها میتوانند بیماریهای روحی و روانی زیادی را برای افراد ایجاد کنند. لذا، با مدیریت و کاهش استرس و اضطراب میتوان از بروز مشکلات روحی و روانی جلوگیری نمود.
-
ورزش کردن
ورزش کردن باعث کاهش میزان استرس، اضطراب، افسردگی و… در افراد میشود. ورزش کردن باعث نشاط روح و جسم افراد میشود. انجام فعالیتهای ورزشی نه تنها بر قدرت جسمانی افراد میافزاید و آن را قویتر میکند؛ بلکه باعث ایجاد آرامش در روح و روان افراد نیز میشود و اضطراب آنها را به میزان زیادی کاهش میدهد.
پیامدهای نداشتن سلامت روان
عدم داشتن سلامت روان میتواند مشکلات روحی و روانی نظیره افسردگی، اختلال شخصیت ضد اجتماعی، اختلالات اضطرابی، اختلال دوقطبی، روانگسیختگی، خودآزاری، خودکشی و… را ایجاد نماید. این مشکلات میتوانند زندگی افراد را مختل کند و آنها را تا مرز نابودی پیش ببرد. لذا، باید با انجام اقدامات مناسب به بهبود روح و روان خود کمک نماییم و از سلامت روان برخوردار شویم. از طریق انجام تست روان، میتوان از سلامت روح و روان خود آگاه شد.
ردپای آسیب های روانی در تتو
این روزها به واسطه گسترش اینترنت و فضای مجازی پای این مساله در کشور ما نیز باز شده و به شکل ویروسی در بین نوجوانان و جوانان درحال استقبال و افزایش است.
ارتباط بین روان پریشی و میزان آرایش زنان
پژوهشگران دانشگاه سائوپائولو به این نتیجه رسیدهاند که زنانی که کمتر آرایش میکنند، احتمال بیشتری دارد که ویژگیهای شخصیتی تاریکی مانند روانپریشی را داشته باشند.
لزوم ورود جدی بیمهها به جلسات مشاوره
در سالهای اخیر، استفاده از خدمات مشاوره و روانشناسی به عنوان یکی از ضروریات زندگی مدرن شناخته شده است. اما همچنان بسیاری از مردم به دلیل هزینههای بالا و نبود پوشش بیمهای مناسب، از دریافت این خدمات محروماند. این موضوع، نیاز به ورود جدی بیمهها و حمایت دولت را بیش از پیش برجسته میکند.
۵ ویژگی تعیین کننده برای انتخاب رئیس سازمان بهزیستی
رئیس انجمن علمی سالمند شناسی به معرفی ۵ ویژگی اصلی انتخاب رئیس سازمان بهزیستی پرداخت.
دلایل اضطراب شروع هفته چیست ؟
اضطراب شروع هفته کاری، که به ویژه در روزهای شنبه احساس میشود، یک واکنش روانشناختی به بازگشت به محیط کار است.
باورهای غلط درباره خودکشی
شواهد علمی متعددی در تأیید اثربخشی تعداد قابل توجهی از مداخلات پیشگیری وجود دارد و بی تردید خودکشی قابل پیشگیری است و باید بیش از هرچیز نخست به عوامل زمینهساز آن توجه داشت
رمز و راز تنفس آگاهانه
تنفس آگاهانه، تکنیکی است که به فرد کمک میکند تا به لحظه حال توجه کند و از استرس و اضطراب کاسته شود. این روش شامل تمرکز بر روی تنفس طبیعی و الگوهای آن است.
پیشگیری از خودکشی نوجوانان
پیشگیری از خودکشی نیازمند گفتگو و آگاهی است. ایجاد فضایی برای بحث در مورد احساسات و مشکلات میتواند به کاهش خطر خودکشی کمک کند.
ورزش میتواند موجب افزایش ظرفیت ذخیره چربی شود
ورزش فقط به کاهش چربی کمک نمیکند، بلکه میتواند با افزایش ظرفیت ذخیره چربی در بافت زیر پوست به سلامت بدن کمک کند.
نحوه حرف زدن در مورد خودکشی مهم است
پرداختن آشکار به خودکشی به جای تلقی آن به عنوان یک موضوع ممنوعه یا تابو، برای کاهش انگزدنها و برچسبزنی به افراد که میتواند مانع کمک گرفتن آنها از دیگران شود، بسیار مهم است.
ارتباط افسردگی با خودکشی
رئیس انجمن روانشناسی تربیتی ایران گفت: افسردگی، اختلالات مصرف مواد و روان پریشی مرتبط ترین عوامل خطرساز خودکشی هستند.
فرزندانمان را با چه رویکردی تربیت کنیم؟
رییس اسبق سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور با تاکید بر اینکه فطرت فرزندان در زوجیت خلاصه شده است، گفت: بهترین رویکرد فرزندپروری این است که فرزندان را برای فردایشان و رسالتها و مسئولیتپذیری، فردی، اجتماعی و خانواده در آینده تربیت کنیم.