سلامت روان
سلامت روان در هر مرحله از زندگی، از دوران کودکی و نوجوانی تا بزرگسالی، از اهمیت زیادی برخوردار میباشد. وجود مشکلات روحی و روانی، سلامت روانی انسانها را به خطر میاندازد و بر تفکر، خلق و خو و رفتار آنها تاثیر میگذارد. این تاثیرگذاری در بیشتر مواقع پیامدهای بدی را برای افراد به دنبال دارد و میتواند باعث بروز بیماریهای روانی و اختلالات عصبی در آنها شود. عوامل بیولوژیکی و تجربیات زندگی و سابقهی خانوادگی از مهمترین عوامل موثر در ایجاد سلامت روان میباشند. داشتن سلامت روان، حق همهی کودکان و نوجوانان، بانوان و در کل همهی انسانها میباشد. 10 اکتبر روز جهانی سلامت روان میباشد.
سلامت روان چیست؟
در تعریف سلامت روان باید گفت که سلامت روان (Mental Health)، شامل رفاه عاطفی، روانی و اجتماعی ما می شود. سلامت روان بر نحوهی تفکر، احساس و عمل ما تأثیر میگذارد و در مدیریت استرس، ارتباط با دیگران و انتخاب به ما کمک میکند. از نظر زیگموند فروید، «سلامت روان» به معناى سازگارى فرد با خود، خواستهها و فشارهاى جامعه میباشد. افراد در انجام فعالیتهای روزمرهی خود نیاز به سلامت روان دارند. پزشکان، پرستاران، پلیسها و سایر مشاغل دیگر، برای انجام بهتر وظایف خود باید از سلامت روان برخوردار باشند. از طریق کارنامه سلامت روان، میتوان از وضعیت روحی و روانی افراد آگاه شد.
چگونه سلامت روان داشته باشیم؟
برای برخورداری از روان سالم، میتوان اقداماتی را انجام داد که باعث تقویت روح و روان و ایجاد احساس رضایت و خوشبختی شد. در ادامه چند مورد از این اقدامات را مطرح میکنیم.
-
داشتن خواب کافی
خوابیدن بر تمام بافتهای بدن ما اثر گذار است. خوابیدن بر هورمونهای رشد، استرس، سیستم ایمنی بدن، اشتها، تنفس، فشار خون، سلامت قلب و عروق تاثیر میگذارد. تحقیقات نشان می دهد که کمبود خواب خطر ابتلا به چاقی، بیماریهای قلبی و عفونتها را افزایش میدهد. داشتن خواب کافی برای سلامت روان و روح انسانها لازم و ضروری میباشد و میتواند باعث کاهش مشکلات روحی و بهبود آن شود.
-
تغذیهی مناسب
تغذیهی نامناسب و کمبود ویتامینها و مواد معدنی، میتوانند باعث افسردگی، زوال عقل، خستگی، تحریک پذیری و… شوند. داشتن تغذیهی نامناسب و رژیم غذایی بد بر روح انسانها اثر میگذارد و روان آنها را با مشکلات جدیتری روبرو مینماید. به همین دلیل، استفاده از خوراکیهای سالم و مقوی و داشتن تغذیهی مناسب، میتواند بر جسم و روان ما اثر بگذارد و آنها را بهبود ببخشد.
-
کاهش و مدیریت استرس
به نظر فروید، اضطراب هستهی هر نوع عدم تعادل روانی میباشد. استرس و اضطراب تاثیرات بسیاری بدی را در سلامت مردان و زنان میگذارند و اثرات مخربی دارند. آنها میتوانند بیماریهای روحی و روانی زیادی را برای افراد ایجاد کنند. لذا، با مدیریت و کاهش استرس و اضطراب میتوان از بروز مشکلات روحی و روانی جلوگیری نمود.
-
ورزش کردن
ورزش کردن باعث کاهش میزان استرس، اضطراب، افسردگی و… در افراد میشود. ورزش کردن باعث نشاط روح و جسم افراد میشود. انجام فعالیتهای ورزشی نه تنها بر قدرت جسمانی افراد میافزاید و آن را قویتر میکند؛ بلکه باعث ایجاد آرامش در روح و روان افراد نیز میشود و اضطراب آنها را به میزان زیادی کاهش میدهد.
پیامدهای نداشتن سلامت روان
عدم داشتن سلامت روان میتواند مشکلات روحی و روانی نظیره افسردگی، اختلال شخصیت ضد اجتماعی، اختلالات اضطرابی، اختلال دوقطبی، روانگسیختگی، خودآزاری، خودکشی و… را ایجاد نماید. این مشکلات میتوانند زندگی افراد را مختل کند و آنها را تا مرز نابودی پیش ببرد. لذا، باید با انجام اقدامات مناسب به بهبود روح و روان خود کمک نماییم و از سلامت روان برخوردار شویم. از طریق انجام تست روان، میتوان از سلامت روح و روان خود آگاه شد.
همهچیز درباره استرس و روشهای مقابله با آن
استرس، درواقع پاسخ بدن شما به تغییرات زندگی است.استرس را میتوان با روشهای مختلف، بهخوبی مدیریت کرد.
ستاد «امنیت روان و آرامبخشی» به جامعه در سازمان نظام روانشناسی
ستاد «امنیت روان و آرامبخشی» به جامعه در سازمان نظام روانشناسی و مشاوره تشکیل میشود
اهمیت ارتقاء سواد رسانه ای در جنگ
اخبار جعلی، با تحریف اطلاعات و ایجاد روایت های جهت دار، ادراک عمومی از جنگ را مخدوش و درک حقیقت را دشوار می کنند و به موازات این «جنگ رسانه ای»، برای رویارویی انتقادی و ادامه مطلب
از تپش قلب تا نشخوار فکری: راههایی برای مهار اضطراب این روزها
کارشناسان سلامت روان هشدار میدهند که تداوم ترس، ابهام و نگرانی درباره امنیت، میتواند سلامت روانی جامعه را بهشدت تحت فشار قرار دهد و حتی پیامدهایی مشابه بحرانهای جسمی ایجاد کند.
جنگ و تاب آوری کودکان
مراقبت از روح و روان کودکان در زمان نیازمند ایجاد فضایی امن و حمایتگر است که کودکان بتوانند احساس امنیت و آرامش کنند
ارائه خدمات روانی و مشاورهای آموزش و پرورش به دانشآموزان با خط ۱۵۷۰
آموزش و پرورش علاوه بر برگزاری یک آزمون جایگزین برای غایبان، با حمایتها و مشاورههای روانشناختی از طریق خط ۱۵۷۰، در تلاش است تا استرس و اضطراب در میان کودکان و نوجوانان کاهش یابد.
تلفن همراه چگونه میتواند اضطراب شما را در زمان بحران کاهش دهد؟
وقتی صدای دوبارهی فعال شدن پدافند به گوش میرسد و باز هم به سراغ پیگیری خبرهای جدید از طریق صفحات مجازی میرویم، شاید هرگز به ذهنمان نرسد همین ابزاری که در دست داریم، میتواند به جای افزودن بر نگرانیهایمان، اضطرابمان را کاهش دهد.
سلامت روان کودکان در جنگ
در بحبوحه ویرانیهای جنگ، کودکان بهعنوان آسیبپذیرترین قشر جامعه، بار سنگین روانی و عاطفی را تحمل میکنند.حفظ سلامت روان و تقویت تابآوری کودکان در این شرایط، نهتنها یک ضرورت انسانی، بلکه سرمایهگذاری برای آیندهای صلحآمیز است.
شرایط جنگی و نقش رسانه در سلامت روان
انتشار اطلاعات نادرست و شایعات توسط رسانهها میتواند اضطراب، افسردگی و استرس را در میان مردم افزایش دهد و بار روانی سنگینی بر افراد وارد کند.
افسردگی در این سنین اوج می گیرد/ درمان افسردگی فقط با دارو نیست!
فوق تخصص روانپزشکی و عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد تاکید کرد: افسردگی، نیازمند درمان تخصصی بوده و نمیتوان انتظار داشت که فرد با گذشت زمان خود به خود بهبود یابد.
لزوم مراقبت از سلامت روان در حوادث
مدیرکل دفتر سلامت روانی وزارت بهداشت با تأکید بر لزوم مراقبت از سلامت روان در شرایط بحرانی، از مردم خواست اخبار را تنها از منابع رسمی دنبال کرده و از بازنشر تصاویر دلخراش و شایعات در فضای مجازی خودداری کنند.
اطلاعیه سازمان نظام روانشناسی در ارتباط با حمله رژیم صهیونیستی به کشور
اطلاعیه سازمان نظام روانشناسی ومشاوره در ارتباط با حمله رژیم صهیونیستی به کشور عزیزمان و شهادت جمعی از فرماندهان نظامی و غیرنظامی