رئیس کل سازمان نظام پرستاری با گلایه از تاخیر در برگزاری آزمون استخدام پرستاران گفت: مشکل عمده پرستاران بیمارستانهای خصوصی این که اغلب حداقل حقوق مصوب را دریافت می کنند، با ادامه این روند بیشتر پرستاران از این مراکز خارج می شوند.
به گزارش روابط عمومی نظام پرستاری به نقل از ایلنا دکتر احمد نجاتیان در پاسخ به این سوال که قوانین حمایتی که برخی از آنها فقط شامل پرستاران بخش دولتی است چه مشکلاتی برای پرستاران بخش خصوصی به وجود آورده گفت: 30 درصد خدمات بستری در بیمارستانهای خصوصی است و بنابراین 30 درصد نیروهای پرستار در بخش خصوصی هستند اما چون متولی یکسانی برای بیمارستانها نداریم پرستاران بخش خصوصی در چند مورد مشکل دارند.
وی افزود: نخست در مورد حقوقشان که متأسفانه بسیاری از بیمارستانها حداقل حقوق اعلامی را پرداخت میکنند. اگر چه برخی جاها طرح طبقهبندی مشاغل را اجرا کردهاند، ولی عمدتا آنچه پرداخت میشود، حداقل حقوق است. این مسئله بهخودیخود غیرقانونی نیست، یعنی نمیتوانیم ایراد قانونی جدی به آن بگیریم. اما در دو حوزه، ایراد قانونیعدم اجرا وجود دارد.
دکتر نجاتیان تصریح کرد: یکی قانون بهرهوری است که همچنان در بخش عمدهای از بیمارستانهای خصوصی شاهد عدم اجرای آن هستیم. چند وقت پیش مکاتبهای با وزارت کار انجام دادیم و مجدداً مستندات را به آنها منتقل کردیم. وزارت کار نیز به استانها ابلاغ کرده است که این قانون در بیمارستانهای خصوصی لازم الاجراست.
وی افزود: این قانون شامل کاهش ساعت کاری و افزایش شیفتهای شب و روزهای تعطیل میشود. اعلام کردیم که اگر جایی اجرا نمیکنند، پرستاران میتوانند این موضوع را به هیأت مدیرههای نظام پرستاری اعلام کنند یا خودشان مستقیم به اداره کار برای اجرای آن شکایت کنند.
رئیس کل سازمان نظام پرستاری متذکر شد: موضوع دومی که بسیار مهم است، بحث اجرای قانون تعرفهگذاری است. به رغم اینکه از اجرای این قانون در بخش دولتی حداقل دو تا سه سال میگذرد، در بخش خصوصی چیزی به نام اجرای قانون تعرفه خدمات پرستاری نداریم.
وی گفت: از طرفی بیمارستانها از روز اول این خدمات را در صورتحساب بیماران شارژ میکنند و هزینههای تعرفههای خدمات پرستاری عملا از بیماران و بیمهها دریافت میشود. اما در حوزه بازپرداخت آن به پرستاران با مشکل بسیار جدی مواجه هستیم.
نجاتیان افزود اخیرا مجدد نامهای به وزارت کار در راستای این موضوع ارسال کردهایم، زیرا اجرای قوانین در حوزه بخش خصوصی به عهده وزارت کار است. اما هنوز علیرغم پیگیریها جوابی دریافت نکردهایم، در تلاش هستیم که با انجمن کارفرمایان بیمارستانهای خصوصی نشستی داشته باشیم و برای اجرای این قانون برنامهریزی کنیم.
خروج پرستاران از بخش خصوصی
وی گفت: خروج پرستاران از بخش خصوصی در صورت تداوم این شرایط اتفاق می افتد. نکته مهم این است که در حوزه تعادل نیروی انسانی در بخش خصوصی، اگر بیمارستانهای خصوصی جدیت نداشته باشند که شرایط مناسبتری را برای کار پرستاران مهیا کنند، شاهد خروج پرسنل پرستاری از بخش خصوصی خواهیم بود. همان طور که در استخدامهای مختلف، بخشی از این نیروها به بخشهای دولتی جذب میشوند.
وی اضافه کرد: بخش خصوصی اگر بخواهد جذابیت خود را حفظ کند و پرستاران را برای خود نگه دارد تا بتوانند خدمات مناسبی به بیماران ارائه دهند، حتماً باید این قوانین را اجرا کنند و در حوزه حداقل حقوق هم وارد شوند و این را بر اساس طبقهبندی مشاغل و سطح تخصص پرستاری پرداخت کنند.
رئیس کل سازمان نظام پرستاری در پاسخ به این سوال که چه راهکار یا تصمیمی باید اتخاذ شود تا وضعیت پرستاران بخش خصوصی بهبود یابد؟ گفت: اگر همین دو قانونی که برای همه بخشها لازمالاجرا است، با نظارت وزارت کار و ادارات کار استانها بررسی و پیگیری شود، اجرای آن در بیمارستانهای خصوصی میتواند بخشی از مشکلات جدی پرستاران را در بخش خصوصی حل کند.
وزارت بهداشت اجرای قوانین پرستاری را در ارزیابی بیمارستانهای خصوصی لحاظ کند
وی ادامه داد: از دیگر راهکارها میتوان به اقدام وزارت بهداشت اشاره کرد که باید در سنجههای اعتباربخشی خود این موضوعات را در نظر بگیرد. یعنی قوانینی که در حوزههای پرستاری وجود دارد، مانند ساعت کار و شرایط کار، میتوانند در سنجههای اعتباربخشی بیمارستانهای بخش خصوصی از آن استفاده کنند و در نمرهدهی و درجهبندی بیمارستانها مورد محاسبه قرار گیرد.
نجاتیان در پاسخ به این سوال که در مرداد ماه که با اعتراضات پرستاران مواجه بودیم، جلسهای در دبیرخانه شورای امنیت ملی برگزار شد و قرار شد طی یک فرآیند سهماهه به مشکلات پرستاران رسیدگی شود و راهکار ارائه شود. حال با گذشت بیش از سه ماه از آن زمان، تاکنون چه اقداماتی در راستای رسیدگی به وضعیت پرستاران انجام شده است؟ گفت: در آن جلسه چند موضوع وجود داشت که باید در کوتاهمدت، میانمدت و بلندمدت به آنها رسیدگی میشد.
وی افزود: موضوعاتی مانند استخدام و افزایش ساعت اضافهکار پرستاران، که این دو تقریباً نهایی شدهاند. یعنی در خصوص اضافهکاری مصوبه نهاییاش هم گرفته شده و منتظریم که از ابتدای آبان در بیمارستانها محاسبه و پرداخت شود.
گلایه نظام پرستاری از تاخیر در آزمون استخدام پرستاران
وی ادامه داد: درباره استخدام نیز حدود ۱۶ هزار کادر پرستاری شامل پرستار، اتاق عمل، فوریت و بیهوشی نیز نهایی شده است. البته گلایه ما این است که این موضوع باید زودتر اجرایی میشد که حداقل در سال ۱۴۰۳ آزمون برگزار شود. اما ظاهرا با روندی که سازمان اداری و استخدامی پیش گرفته، هنوز مجوز نهایی به وزارت بهداشت داده نشده و احتمالا آزمون برای سال آینده خواهد بود.
دکتر نجاتیان گفت: ما معتقدیم که این سهمیه مربوط به سال ۱۴۰۳ است و سال ۱۴۰۴ شرایط خاص خود را دارد و نیاز به مجوزهای جدیدی در سال آینده داریم.
رئیس کل سازمان نظام پرستاری افزود: اما به طور کلی این دو موضوع تقریباً نهایی شدهاند. در خصوص تعرفهها باید گفت که در حوزه بازتوزیع تعرفه ها، جلساتی در وزارت بهداشت انجام شده، اما هنوز باز توزیع تعرفهها نهایی نشده است. در زمینه افزایش تعرفهها نیز در شورای عالی بیمه یک مرحله تصویب شده و منتظر جزئیات آن هستیم.
مشکل مالیات و بازنشستگی پرستاران همچنان پا برجاست
وی خاطرنشان کرد: مشکلات پرستاران فراتر از اینهاست. ما در حوزه بازنشستگی و مالیات پرستاران همچنان مشکلاتی داریم که در حال رایزنی هستیم. برای رسیدگی به بخشی از این مسائل باید مجلس پای کار بیاید.
دکتر نجاتیان گفت: نمایندگان قول همکاری دادهاند و ما در حال آمادهسازی طرحی در راستای این موضوع هستیم. کارگروهی نیز به دستور رئیسجمهوری برای رسیدگی به مشکلات پرستاران تشکیل خواهد شد که با همکاری سازمان نظام پرستاری، وزارت بهداشت، سازمان اداری و استخدامی و سازمان برنامه و بودجه به بررسی این مسائل بپردازد و امیدواریم که برخی از این موضوعات را در آن کار گروه بتوانیم پیگیری کنیم.
وی درباره جزئیات مشکلات حوزه بازنشستگی پرستاری توضیح داد: پرستاری طبق قوانین متعدد، شغل سخت و زیانآور شناخته شده و باید از مزایای بازنشستگی زودتر از موعد که مربوط به مشاغل سخت است، بتوانند استفاده کنند. ما در بخش خصوصی تقریبا برای پرستارانی که مشمول قانون کار هستند، مشکلی نداریم.
پرستاران بخش خصوصی با 20 سال کار بازنشسته می شوند
او اضافه کرد: یعنی پرستارانی که در بخش خصوصی و تحت قانون کار فعالیت میکنند، با 20 سال کار مداوم در بخش پرستاری میتوانند بازنشسته شوند. اما در بخش قوانین خدمات کشوری و بخشهایی مانند تأمین اجتماعی، نیروهای مسلح یا دانشگاه آزاد، ما با مشکل مواجهایم؛ زیرا قوانین متعددی وجود دارد.
نجاتیان گفت: برخی قوانین اعلام کردهاند که با ۲۵ سال میتوانند بازنشسته شوند و برخی دیگر درخواست کردهاند که حق بیمه سالهای مازاد را خود پرستار پرداخت کند که رقم آن بسیار بالا است.
نجاتیان افزود: در تلاشیم که از تعدد قوانین جلوگیری کنیم و این سردرگمی را برطرف کنیم. پیشنهاد ما این است که یک قانون جامع برای بازنشستگی پرستاران ایجاد کنیم که برای همه بخشها، به جز بخش قانون کار که وضعیتش مشخص است، قانون مجزایی داشته باشد. امیدواریم کار کارشناسی به پایان برسد تا بتوانیم آن را به نمایندگان تقدیم کنیم و به مجلس ارائه دهیم.
منبع: ایلنا
💬 نظرات خود را با ما در میان بگذارید