به گزارش خبرگزاری مهر، نخستین همایش علمی نقش زن در خانواده و دنیای معاصر با حضور استادان عرصه فرهنگ و تمدن و نیز بانوان فعال فرهنگی و رسانهای در صوفیه بلغارستان برگزار شد.
در اینهمایش که توسط رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در صوفیه و اتحادیه بینالمللی خبرنگاران بلغارستان در محل نمایندگی فرهنگی ایران برگزار شد، علاوه بر استادان و سخنرانان، علاقمندانی از دانشگاههای بلغارستان و نیز بانوان فعال فرهنگی رسانهای بلغار حضور داشتند.
پروفسور الکساندرا کومانوا استاد برجسته دانشگاه انفورماتیک و کتابداری بلغارستان، فاطمه ابراهیمی استاد دانشگاه الزهرا (س) و مشاور رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، ایوانوا پژوهشگر حوزه رسانههای جمعی، اسنژانا تودوروا رئیس اتحادیه بینالمللی خبرنگاران بلغارستان و مسعود احمدی رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در بلغارستان مقالات و سخنان خود را ارائه و ایراد کردند.
در ابتدای این سمینار علمی که به صورت زنده از فضاهای مجازی فیس بوک و اینستاگرام پخش میشد، مسعود احمدی رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در بلغارستان ضمن خوشامد به حاضران به ارائه سخنان خود با موضوع زن و خانواده در اسلام و مسیحیت با تاکید بر قرآن کریم و کتب مقدس پرداخت و گفت: در اسلام محیط آرام و مأنوس خانه، یک اصل است و بنابراین آن را مکانی مورد احترام و عنایت قرار داده است؛ اما اگر این محل، معبدی برای ذکر حق بشود، خداوند آنجا را خانه خودش معرفی میکند. خداوند در قرآن ورود به خانه را بدون اجازه و بدون سلام ممنوع میکند تا همیشه برای اهل خانه، سلامتی آرزو کنیم و به ما میآموزد که خانواده باید در روابط با یکدیگر، علاوه بر رعایت همه شئون انسانی در رفتارشان، بوسیله سخن گفتن که نزدیکترین و شایعترین ارتباط است نیز این محبت و همدلی را بیان کنند.
وی افزود: مسیح، نیز ازدواج و تشکیل خانواده را طرح خدا در آغاز آفرینش میداند، این مطلب در سفر پیدایش هم دیده میشود، که در آن به ماهیت زن و مرد که به شکل خدا، آفریده شده، اشاره شده است. و خانه و خانواده به عنوان محلی برای روابط انسانی از طریق عشق و مکانی برای باروری و رشد بشریت تعریف شده است. به این ترتیب، خانواده در طرح خدا، به عنوان نمونه اولیه هر جامعه ظاهر میشود.
احمدی گفت: در اسلام و مسیحیت، مسجد و کلیسا، خانه آسمانی خدا هستند و محل زندگی خانواده، خانه زمینی خداست. در اسلام و مسیحیت، خانه مهمترین رکن سازنده جامعه است و زن رئیس خانه محسوب میشود.
در ادامه پروفسور الکساندرا کومانوا استاد برجسته دانشگاه انفورماتیک و کتابداری بلغارستان نیز در سخنان خود ابتدا از رایزن فرهنگی کشورمان بواسطه برگزاری این همایش علمی تقدیر و قدردانی کرد و در ادامه به نقش و جایگاه زن و خانواده در اندیشههای باستانی ایران پرداخت و با تاکید بر اهمیت خانواده و نقش زن در ایران باستان و آئین زرتشتی، ایرانیان را خانواده محورترین اقوام در میان جهان دانست که با تکیه بر اندیشههای دینی برای زنان جایگاه ویژهای قائل بوده و هستند.
پروفسور کومانوا با اشاره به آئین میترایی در ایران و نقشهای این آئین در ایران فرهنگی خانواده محوری و توجه به رشد و بالندگی زنان و خانواده را در آئینهای عرفانی ایران هم بیان کرد.
وی افزود: پاکدامنی و عفاف همراه با کارکردهای اصیل اجتماعی و نیز نقش مادرانگی در همه متون کهن ایرانی قابل دیدن است و ایران به عنوان مهد تمدن دنیا در این زمینه نیز الگو و معیار است. در حالی که در جهان آن زمان هیچگونه احترام و ارزشی برای زن قائل نبودند در ایران مرتبه بالایی برای آنها قائل بوده و این موضوع در شاهنامه و کتابهای دیگر نیز به خوبی قابل دیدن است.
در ادامه فاطمه ابراهیمی استاد دانشگاه الزهرا (س) و مشاور رییس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی نیز که به صورت برخط سخنران دیگر این مراسم بود در سخنانی با تقدیر از حضور بانوان فرهیخته بلغار در این نشست، به سابقه حضور زنان فرهیخته در حوزههای اجتماعی و تمدنی اشاره کرد و از بانو مجتهده امین به عنوان یکی از زنان برجسته و شاخص قرن بیستم در ایران یاد کرد که پلههای رشد معرفتی و علمی را به تمامه طی کرده و با تولید آثار متعدد علمی و فرهنگی برای بانوان و دختران ایرانی در سالهای بسیار سخت یک الگو و معیار برجسته زن ایرانی مسلمان محسوب میشود. این بانوی دانشمند سالها کتابهای خود را تحت عنوان یک بانوی اصفهانی منتشر میکرد و در مشرب معرفتی خود حتی پرهیز داشت از اینکه نامش برده شود.
مشاور رییس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در بخش دیگری از سخنان خود با ارائه آماری از زنان موفق ایران در عرصههای مهم علمی داخلی و بینالمللی، انقلاب اسلامی را فرصتی برای رشد و بالندگی زنان ایرانی دانست و گفت: آمارهای مختلف در دانشگاههای و مراکز تحقیقاتی ایران نشان میدهد که امروز، زنان و دختران ایرانی علیرغم همه تبلیغات معاندانه غرب، به بالاترین جایگاههای علمی و تخصصی و حتی اجرایی در کشور رسیدهاند و جمع بسیار از آنها در زمره دانشمندان تأثیرگذار جهان و منطقه محسوب میشوند و این به واسطه رشد و توسعهای فرهنگی است که در انقلاب اسلامی برایشان فراهم شده است.
در ادامه اسنژانا تودوروا رییس اتحادیه بینالمللی خبرنگاران نیز در سخنانی با تقدیر از رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در برگزاری این همایش علمی و فرهنگی، آن را فرصتی برای خبرنگاران بلغار دانست تا بتوانند با واقعیتهای چشمگیر رشد زنان در ایران مواجه شوند و بتوانند بدون تأثیر پذیری از تبلیغات مسموم علیه ایران قضاوت خوبی درباره ایران و زنان ایرانی داشته باشند.
ودوروا با تاکید بر اهمیت جایگاه زن و خانواده در دنیای امروز بسیاری از مشکلات جوامع جدید و غربی را ناشی از فراموشی جایگاه خانواده و زن در غرب دانست و گفت: خانواده اصیل با محوریت زن و مادر است که بزرگترین پشتوانه حفظ فرهنگها و آداب و عادات و سنتها محسوب میشود و زن در نقطه اساسی و مرکزی حفظ تمدن است.
رییس اتحادیه بین المللی خبرنگاران اظهار امیدواری کرد این برنامهها استمرار و ادامه یابد.
در ادامه ایوانوا پژوهشگر حوزه فرهنگ و رسانه با بیان مطالبی به نقش و تأثیر فضاهای مجازی و رسانهای در تخریب جایگاه خانواده وزن پرداخت و گفت: امروز دنیا با هجوم فضاهای مجازی و رسانهای از کارکرد اصیل زن و خانواده دور شده است.
وی افزود: بررسیها نشان میدهد دختران و زنان در عرصه فضاهای مجازی و رسانهای جدید بسیار آسیبپذیرتر و بی پناه تر از مردان هستند و مکرر مورد حمله و سو استفاده قرار میگیرند و در این میان آنچه فراموش میشود و از دست میرود ساحتهای زنانگی و دخترانگی و مادرانگی و خانوادگی است.
در پایان این مراسم هاجر فیوضی از استادان بازنشسته ایرانشناسی دانشگاه صوفیه به قرائت اشعاری درباره مقام زن همراه با ترجمه بلغاری برای حاضران پرداخت. همچنین هدایایی به رسم یادبود توسط رایزن فرهنگی کشورمان به میهمانان و سخنرانان اهدا شد.
💬 نظرات خود را با ما در میان بگذارید