هر آنچه باید درباره تسویه حساب با کارگر بدانید: راهنمای جامع
-
مجموعه: نکات و قوانین حقوقی
تسویه حساب کارگر
رازهای موفقیت در تسویه حساب با کارگر: نکاتی که باید بدانید!
حقوق و دستمزد کارگر
حقوق و دستمزد
در بسیاری از موارد، کارگران و کارفرمایان هنگام تسویه حساب و قطع همکاری با مشکلات و اختلافاتی روبهرو میشوند. بیشتر کارگران بر این باورند که تمامی حقوق و مزایای آنها بهطور کامل پرداخت نشده است. در مقابل، کارفرمایان ادعا میکنند که حقوق کارکنان را بهطور کامل و حتی بیش از حد تعیینشده پرداختهاند.
این موضوعات میتواند به بروز اختلافات جدی و حتی شکایتهای قانونی منجر شود. در چنین شرایطی، تعیین حقانیت طرفین اغلب دشوار است و احتمال دارد که هم کارگر و هم کارفرما در فرآیند تسویه حساب متضرر شوند. همچنین، هر دو طرف ممکن است وقت و انرژی بسیاری را در دادگاهها سپری کنند.
برای جلوگیری از اینگونه مشکلات، آگاهی از نکات کلیدی مربوط به تسویه حساب با کارگران ضروری است. خوشبختانه، قانون کار و خدمات مشاوره بیمه میتوانند در این زمینه راهنماییهای مفیدی ارائه دهند؛ اما پیش از هر چیز، بهتر است شخصاً اطلاعات کافی در این مورد کسب کنید.
چه مواردی در تسویه حساب با کارگر باید رعایت شود؟
در فرآیند تسویه حساب با کارگر باید به نکاتی توجه شود. اصولاً وزارت کار قوانین خاصی را برای تسویه حساب تعیین نکرده و این روند معمولاً بر اساس توافق طرفین انجام میشود. مطابق مقررات وزارت کار، قراردادی میان کارگر و کارفرما منعقد میشود که در آن زمان پرداخت حقوق و دستمزد به توافق دو طرف بستگی دارد.
این قرارداد دارای تاریخ اتمام است و پس از آن، تمامی حقوق و مطالبات کارگر باید تسویه شود. در صورتی که کارگر دستمزد خود را در موعد مقرر دریافت نکند، حق پیگیری و شکایت قانونی را دارد. بههمین دلیل، پس از پایان مدت قرارداد کارگر و کارفرما، لازم است که در تسویه حساب موارد خاصی رعایت شوند که در زیر به برخی از آنها اشاره میکنیم:
پرداخت عیدی و پاداش
۱.دستمزد کارگر
اولین و اصلیترین حق کارگر، دستمزد آن به ازای هر روز کار در ماه است. تمامی مبلغی که کارفرما و کارگر برای هر ساعت کاری توافق کردهاند، باید به کارگر پرداخت شود.
۲. عیدی و پاداش
عیدی و پاداشهای سالیانه کارگر هم باید طبق قانون کار، پرداخت شود. همچنین موارد مختلفی از جمله حق مسکن، حق اولاد و حق خوار و بار هم باید به صورت ماهانه به کارگر پرداخت شود.
۳. مرخصی
بر اساس قانون، هر کارگر حق دریافت مرخصی قانونی خود را دارد؛ اما اگر به هر دلیلی در سال این مرخصی را استفاده نکند، کارفرما باید مانده مرخصی او را حساب کند و آن را از کارگر بخرد. توجه کنید که این میزان مرخصی، حداکثر ۹ روز در سال است؛ اما با توافق دو طرف، امکان بیشتر شدن این روزها هم وجود دارد.
۴. سنوات
سنوات جزو حقوقی است که حتی در صورت تمام نشدن مهلت قرارداد کارگر یا اخراج آن هم به کارگر تعلق میگیرد. طبق قانون کار، به ازای هر سال کار کردن، سنوات خدمت معادل دو ماه حقوق به کارگر است. همچنین در صورتی که زمان خدمت کارگر کمتر از یک سال باشد، باید به اندازه هر ماه، حقوق ۲.۵ روز او را پرداخت کنند.
تسویه حساب با کارگر تا چه زمانی باید انجام شود؟
اگر به دنبال زمان مشخص و قانونی برای تسویه حساب با کارگر هستید، باید گفت که وزارت کار برای این موضوع زمان دقیقی را تعیین نکرده است. با این حال، طبق قوانین وزارت کار، کارفرما موظف است پس از پایان قرارداد با کارگر، روند تسویه حساب را آغاز کند؛ این امر برای قراردادهای دائمی و موقت یکسان است، زیرا هر قراردادی دارای تاریخ انقضا میباشد.
زمانی که تعهدات میان کارگر و کارفرما به پایان رسید، کارفرما باید طی چند روز آینده تسویه حساب را انجام دهد؛ در غیر این صورت، اگر تسویه حساب بیش از حد به تأخیر بیفتد، کارگر میتواند علیه کارفرما اقدام قانونی کند.
نکته مهم این است که حتی در صورت استعفای کارگر، کارفرما باید در مهلتی مشخص حقوق وی را بپردازد. همچنین، برای درخواست بیمه بیکاری، کارگر تا ۳۰ روز پس از اخراج فرصت دارد اقدام کند.
بعضی کارفرمایان ممکن است این زمان را به چند ماه تمدید کنند؛ اما اگر تمایل دارید سریعتر به حقوق خود دست یابید، استفاده از مشاوره آنلاین قوانین کار میتواند کمککننده باشد، چرا که مشاوران حقوقی و بیمه به شما در تعامل با کارفرما یاری خواهند رساند.
چه مراحلی در تسویه حساب کارفرما با کارگر باید طی شود؟
قطعا نحوه تسویه حساب با کارگر هم مانند دیگر فعالیتهای مالی و حقوقی، نیازمند گذراندن مراحل خاصی است. بنابراین اگر به عنوان کارفرما به دنبال راه درست تسویه با کارگر هستید، مراحل زیر را طی کنید:
۱.تسویه حساب اداری
اولین مرحله برای تسویه حساب، بررسی خدمات درون سازمانی است. قطعا هر کارگر متناسب با نوع شغل خود، ابزار یا وسایل خاصی را استفاده میکند. همچنین ممکن است که از خدمات و امکانات خاصی در اداره استفاده کرده باشد.
بنابراین در هنگام تمام شدن قرارداد کاری، باید تجهیزات و خدمات با همان شکل اولیه، به شرکت بازگردانده شود. این موارد، با عنوان تسویه اداری شناخته میشود. لازم به ذکر است که در صورت خسارت به امکانات و تجهیزات، کارگر باید جوابگو باشد.
۲. تسویه حساب مالی
پس از بازگرداندن تمامی وسایل به شرکت، نوبت به تسویه حساب مالی میرسد. کارگر باید به واحد حسابداری شرکت خود مراجعه کند و تمامی حق و حقوق خود را در خصوص موارد مهمی مانند غیبت، مرخصیها و سنوات مشخص کند.
واحد مالی موظف است که ریز محاسبات خود را درباره حقوق کارگر در قالب سند، به او تحویل دهد. سپس حسابداری شرکت، تمامی حقوق کارگر را به وسیله حساب بانکی پرداخت میکند.
۳. مشخص شدن تکلیف بیمه بیکاری
هر کارگر موظف است که تکلیف بیمه بیکاری خود را در پایان کار مشخص کند. برای بیمه بیکاری سه شرایط مختلف وجود دارد:
اگر کارگری به صورت موقت و بدون قرارداد خاصی مشغول به کار باشد و به دلایل غیر ارادی بیکار شود، طبق قانون، اگر حداقل ۶ ماه خدمت کرده باشد، مشمول دریافت بیمه مستمری است.
برای کسانی که قرارداد یکساله دارند، طبق قرارداد تفاهم نامه وزارت کار و امور اجتماعی، با وجود دلایل غیر ارادی، میتواند از بیمه مستمری استفاده کند.
اگر قرارداد کارگر به صورت دائمی باشد، بعد از تمام شدن همکاری میتواند با شکایت از کارفرما، بیمه بیکاری خود را دریافت کند.
حق سنوات کارگر
۴. جلب رضایت از کارگر
در مرحله آخر، باید کارگر رضایت نامه از کارفرما دریافت کند؛ چرا که برای انجام فعالیت در مجموعههای دیگر، نیاز به رضایت کارفرمای قبلی دارد. کارفرما هم طبق ماده ۱۸۷ قانون کار، موظف به تنظیم رضایت نامه برای کارگر است.
توجه داشته باشید که ممکن است در فرآیند تسویه حساب، کارگر یا کارفرما با ایجاد چالشهایی روند تسویه حساب را مختل کنند. به همین دلیل، برای انجام مراحل تسویه حساب بهصورت صحیح و آسان، استفاده از مشاوره قانون کار میتواند بسیار مفید باشد.
با توجه به اینکه اختلافات میان کارفرما و کارگر رایج است، امکان استفاده از مشاوره آنلاین و تلفنی نیز فراهم است. از این طریق، بدون نیاز به مراجعه حضوری به دفاتر مشاوره یا وکیل قانون کار، میتوانید راهنماییهای لازم را دریافت کنید و با اطمینان بیشتری مراحل تسویه حساب را طی نمایید.
سخن پایانی
تسویه حساب با کارگر در بسیاری از موارد ممکن است برای هر دو طرف مشکلاتی ایجاد کند؛ اما اگر کارگر و کارفرما با مراحل قانونی این فرآیند آشنا باشند، انجام تسویه حساب آسانتر خواهد بود. بنابراین، در صورت نداشتن آگاهی کافی از مسائل حقوقی، توصیه میشود که حتماً از مشاوران یا وکلای متخصص در قانون کار کمک بگیرید تا روند تسویه بهدرستی و بدون دردسر پیش رود.
گرد آوری:بخش علمی بیتوته
💬 نظرات خود را با ما در میان بگذارید