خبرگزاری مهر، گروه استانها: استان بوشهر با تاریخ و فرهنگی غنی، همواره در عرصههای مختلف اجتماعی و فرهنگی پیشرو بوده و این استان دارای سابقهای درخشان در عرصههای کتاب و کتاب خوانی است.
در دنیای امروز، اهمیت کتابخوانی و مطالعه به عنوان یکی از ارکان اصلی توسعه پایدار هر جامعهای به شمار میآید و جامعهای زمینه رشد و توسعه را میپیماید که در این زمینه اقدامات مفید تری را انجام دهد.
تقویت زیرساختهای کتابخانهای میتوان میتواند نقشی حیاتی در ارتقای فرهنگ مطالعه و کتابخوانی ایفا کند که در استان بوشهر اقدامات خوبی در این زمینه انجام شده و اکنون نیز زیرساختها و منابع در حال ارتقا است.
تقویت زیرساختهای کتابخانهای و ارتقای فرهنگ مطالعه در استان بوشهر نه تنها به رشد فردی افراد کمک میکند، بلکه باعث توسعه فرهنگی و اجتماعی جامعه خواهد شد. با توجه به اهمیت این موضوع، همه نهادهای دولتی، خصوصی و مردم باید دست به دست هم دهند تا گامی مؤثر در این راستا بردارند.
بررسیها در استان بوشهر نشان میدهد که در شهرستانهایی که بیشترین کتابخانه و منابع کتاب را دارند، میزان کتابخوانی و مطالعه نیز بیشتر و کمترین مطالعه و امانت کتاب مربوط به شهرستانهای دارای کمترین زیرساختها است.
نقش زیرساختها در فرهنگ مطالعه
حسن موسوی یکی از فعالان حوزه کتاب بوشهر به خبرنگار مهر گفت: کتابخوانی نه تنها برای رشد فردی مهم است، بلکه برای پیشرفت جامعه نیز ضروری است. اگر ما بخواهیم نسلی آگاه و دانا تربیت کنیم، باید زیرساختهای فرهنگی را تقویت کنیم.
وی افزود: کتابخانهها باید به مکانهایی تبدیل شوند که جوانان بتوانند به راحتی به منابع علمی و ادبی دسترسی پیدا کنند. اگر ما میخواهیم فرهنگی پویا داشته باشیم، باید به مطالعه و کتابخوانی اهمیت بیشتری بدهیم.
یکی دیگر از فعالان فرهنگی استان بوشهر به خبرنگار مهر گفت: با ایجاد فناوریهای جدید، اقبال مردم به مطالعه کتاب کاهش یافته است و میطلبد که نهادهای فرهنگی برنامهریزی لازم را در این زمینه داشته باشند.
وی ادامه داد: در کنار فرهنگسازی باید زمینه دسترسی راحتتر مردم به کتابخانهها و فضای مناسب برای مطالعه فراهم شود و در شهرها و روستاهای مختلف شاهد راهاندازی کتابخانه و سالنهای مطالعه باشیم.
وضعیت کتابخانههای عمومی استان بوشهر
مدیرکل کتابخانههای عمومی استان بوشهر در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: طی سالهای اخیر تلاشهای گستردهای به منظور توسعه زیرساختهای کتابخانههای عمومی در استان بوشهر برداشته شده است و طرحهای مهمی را نیز در دست اجرا داریم.
حیدر راهب با اشاره به فعالیت ۸۰ کتابخانه عمومی در استان بوشهر بیان کرد: این کتابخانهها دارای مساحت ۲۷ هزار متر مربع هستند که سرانه فضای کتابخانه عمومی در استان بوشهر ۲.۱ متر مربع برای هر ۱۰۰ نفر جمعیت است.
کمترین زیربنای کتابخانه در عسلویه است که این وضعیت وجه زیبنده شهرستانی که به عنوان پایتخت اقتصادی و انرژی کشور شناخته میشود، نیست وی با اشاره به افزایش ۶ درصدی تعداد کتابهای موجود در کتابخانههای استان خاطرنشان کرد: در زمینه امانت کتاب نیز شاهد افزایش ۶ درصدی نسبت به سال قبل هستیم.
مدیرکل کتابخانههای عمومی استان بوشهر از توسعه زیرساختهای کتابخانههای استان خبر داد و افزود: یک میلیون و ۲۷۰ هزار جلد کتاب در کتابخانههای استان داریم که طی سال جاری ۴۷۶ هزار کتاب در استان به امانت برده شده است.
وی بیان کرد: طی سه سال گذشته در زمینه منابع ۲۳ درصد، در زمینه عضویت ۷۹ درصد و در زمینه امانت کتاب ۲۲۶ درصد و در زمینه زیربنا هم ۵ درصد رشد داشتهایم.
راهب منابع کتاب استان را ۲ برابر میانگین کشوری عنوان و اظهار کرد: بیشترین منابع را در شهرستان تنگستان و کمترین زیربنای کتابخانه در شهرستان عسلویه است که این وضعیت به هیچ وجه زیبنده شهرستانی که به عنوان پایتخت اقتصادی و انرژی کشور شناخته میشود، نیست.
وی تاکید کرد: نیاز به توسعه زیرساختها و افزایش تعداد کتابخانهها در نقاط مختلف استان احساس میشود و ما باید تلاش کنیم تا دسترسی به منابع اطلاعاتی و فرهنگی برای همه اقشار جامعه فراهم شود.
مدیرکل کتابخانههای عمومی استان بوشهر با اشاره به بازطراحی ۱۸ کتابخانه عمومی در استان بوشهر اضافه کرد: این استان در خرید کتاب برای کتابخانهها رتبه نخست ملی را به خود اختصاص داده است.
تقویت فرهنگ کتابخوانی
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی بوشهر در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: تقویت فرهنگ مطالعه یک نیاز ضروری است و در این راستا اقدامات و برنامههای متنوعی داریم که دنبال اجرای برنامههای کیفی هستیم.
کتابخوانی نه تنها به ارتقای سطح دانش عمومی کمک میکند، بلکه به تقویت روحیه خلاقیت و تفکر انتقادی در افراد نیز منجر میشود عبدالرحیم افروغ به برگزاری برنامههای فرهنگی و هنری در کتابخانهها اشاره کرد و گفت: برگزاری جلسات نقد کتاب، کارگاههای آموزشی و نمایشگاههای کتاب میتواند به جذب مخاطبان جدید کمک کند. ما باید تلاش کنیم تا کتابخانهها را به مراکز فرهنگی فعال تبدیل کنیم.
وی تاکید کرد: کتابخوانی نه تنها به ارتقای سطح دانش عمومی کمک میکند، بلکه به تقویت روحیه خلاقیت و تفکر انتقادی در افراد نیز منجر میشود. ما باید با برنامهریزیهای مناسب، شرایط را برای جذب بیشتر مردم به کتابخانهها فراهم کنیم.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی بوشهر در مورد برگزاری نمایشگاه کتاب در استان بوشهر نیز بیان کرد: نمایشگاه کتاب فارغ از نام یک رویداد فرهنگی است که باید اثرگذاری فرهنگی داشته باشد که در سه سال اخیر به دلیل نبود پیوستهای فرهنگی و عدم اختصاص و تأمین بن خرید کتاب برگزاری چنین نمایشگاهی محقق نشد.
وی با اشاره به نقش مادران در پرورش کودکان کتابخوان یادآور شد: در این راستا کارگاه مادران کتابخوان، کودکان کتابخوان در راستای ترویج فرهنگ کتابخوانی و نهادینه شدن این مهم در جامعه برگزار میشود.
پیشنهادات و راهکارها
با توجه به نظرات کارشناسان و اهالی فرهنگ در استان بوشهر، میتوان پیشنهاداتی را برای تقویت زیرساختهای کتابخانهای و افزایش فرهنگ مطالعه ارائه داد که از جمله آنها توسعه فضاهای کتابخانهای است.
نیاز است تا فضاهای موجود کتابخانهها گسترش یابد و امکانات رفاهی مانند سالنهای مطالعه، اینترنت رایگان و کافهکتاب ایجاد شود. برگزاری کارگاهها، سمینارها و نمایشگاههای کتاب میتواند به جذب مخاطبان جدید کمک کند.
با توجه به رشد فناوری اطلاعات، ایجاد پلتفرمهای آنلاین برای دسترسی به منابع دیجیتال و کتابهای الکترونیکی میتواند به افزایش آمار مطالعه کمک کند.
همچنین مدارس باید با کتابخانهها همکاری کنند تا دانشآموزان از سنین پایینتر با فرهنگ مطالعه آشنا شوند. برگزاری جشنوارههای ادبی و حمایت از نویسندگان بومی میتواند به ترویج فرهنگ مطالعه کمک کند.
💬 نظرات خود را با ما در میان بگذارید