اما آیا این تصمیم درست است؟ آیا واقعا عصب کشی دندان در دوران بارداری، میتواند بر سلامت مادر و جنین تاثیر منفی بگذارد؟
ما در این مطلب با ارائه آمار و اطلاعاتی دقیق، به این سوالات پاسخ خواهیم داد و اهمیت درمان به موقع دندان درد در دوران بارداری را برای شما روشن خواهیم کرد.
تاثیر بارداری روی دندان ها
بارداری، یکی از حساسترین دورههای زندگی تمام زنان است. در این دوران، بدن مادر تغییرات هورمونی بسیاری را تجربه میکند. تغییراتی که میتوانند بر تمام جنبههاس سلامتی مادر، حتی سلامت دهان و دندان او نیز تاثیرگذار باشند.
یکی از شایعترین مشکلات دهان و دندان در دوران بارداری، پوسیدگی دندان و به عصب رسیدن آنها است. تهوع و استفراغهای مکرر در دوران بارداری، تماس مکرر اسید معده با دندانها، کاهش میزان کلسیم بدن مادر و عدم همکاری مادر در رسیدگی به دندانهایش، از مهمترین دلایلی است که با ضعیف کردن مینای دندان به این پوسیدگی دامن میزند.
علاوه بر این، برخی تغییرات هورمونی هم هستند که میتوانند باعث افزایش پلاک و جرم دندان شوند که در نتیجه آن، خطر ابتلا به بیماریهای لثه مانند ژنژیویت و پریودنتیت در خانم های باردار افزایش مییابد.
جالب است بدانید که این پوسیدگی و درگیری با مشکلات دهان و دندان در دوران بارداری، نه تنها بر سلامت دندانهای خود مادر تاثیر میگذارد، بلکه میتواند عوارضی جدی مانند زایمان زودرس، وزن کم هنگام تولد نوزاد و حتی افزایش خطر ابتلای نوزاد به برخی بیماریها را هم به دنبال داشته باشد.
بنابراین، مراقبت از سلامت دهان و دندان در دوران بارداری از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.
آیا عصب کشی دندان در دوران بارداری مجاز است؟
به طور کلی و پیش از پرداختن جزئی تر به پاسخ این سوال، بهتر است بدانید که عصب کشی دندان در دوران بارداری مجاز است و با رعایت برخی نکات ایمنی، میتواند به شکلی کاملا ایمن انجام شود. اما تصمیمگیری در مورد انجام این درمان و زمان دقیق آن، باید با مشورت متخصص زنان و دندانپزشک و با توجه به شرایط خاص هر فرد صورت گیرد. بنابراین، یک جواب کلی برای تمام زنان باردار در این خصوص وجود ندارد!
دندانپزشک و متخصص زنان با همکاری یکدیگر، با توجه به ماه بارداری، وضعیت سلامت عمومی مادر و جنین و همچنین نوع و شدت مشکل دندانی، بهترین زمان و بهترین روش درمانی را به آن مادر پیشنهاد خواهد داد.
در برخی موارد، ممکن است دندانپزشک انجام عصب کشی را به بعد از زایمان موکول کند؛ به خصوص اگر مشکل دندانی حاد نباشد. اما در مواردی که عفونت دندان پیشرفت کرده باشد و یا شخص با درد شدیدی روبرو باشد، به تاخیر انداختن عصب کشی میتواند عوارض شدیدی را برای مادر و جنین به همراه داشته باشد.
عوارضی از جمله انتشار باکتریها در بدن، خطر ابتلا به بیماریهای قلبی، زایمان زودرس و وزن کمنوزاد هنگام تولد.
بهترین ماه بارداری برای انجام عصب کشی
معمولا سه ماهه دوم بارداری، بهترین زمان برای انجام عصب کشی دندان در زنان باردار معرفی میشود. زیرا در سه ماهه دوم، اندامهای اصلی جنین شکل گرفته و رشد آنها تثبیت شده است. به عبارت دیگر، خطر آسیب دیدن جنین در اثر مصرف داروها یا عوامل دیگر در این دوره کمتر است.
دلیل دوم، این است که تهوع و استفراغ (که یکی از مشکلات شایع در سه ماهه اول بارداری است و میتواند بر تحمل درمان دندانپزشکی تأثیر بگذارد) در سه ماهه دوم کاهش بسیار چشمگیری پیدا خواهد کرد. همچنین، در سه ماهه دوم، مادر معمولا احساس راحتی بیشتری دارد و میتواند به راحتی روی صندلی دندانپزشکی بنشیند.
در نهایت، شاید برایتان جالب باشد که بدانید طبق برخی مطالعات، عفونتهای دندان میتوانند خطر زایمان زودرس را افزایش دهند. بنابراین، درمان به موقع عفونتهای دندان در سه ماهه دوم میتواند به کاهش این خطر کمک شایانی کند.
البته، این موضوع به این معنا نیست که در سه ماهه اول و سوم بارداری نمیتوان عصبکشی انجام داد. چه بسا در صورت وجود عفونت شدید یا درد شدید دندان، ممکن است انجام عصب کشی در هر زمانی از بارداری ضروری باشد. اما در این موارد، دندانپزشک با احتیاط بیشتری عمل میکند و از کمترین دوز دارو استفاده خواهد کرد.
آیا تزریق آمپول بی حسی برای عصب کشی در دوران بارداری خطرناک است؟
یکی از سوالاتی که اغلب از دندانپزشکان پرسیده میشود، این است که آیا تزریق آمپول بی حسی در دوران بارداری برای عصب کشی خطرناک است یا خیر؟
باید گفت که در اکثر موارد، تزریق آمپول بی حسی موضعی برای عصب کشی در دوران بارداری، با رعایت برخی نکات ایمنی، بیخطر است. زیرا مواد بی حس کنندهای که در دندانپزشکی استفاده میشوند، معمولا مقادیر بسیار کمی از دارو را وارد بدن میکنند و به ندرت عوارض جانبی جدی برای مادر یا جنین ایجاد میکنند.
با این حال، دندانپزشک باید از نوع و دوز مناسب بی حس کننده برای شخصی که باردار است استفاده کند و از سلامت عمومی مادر و وضعیت بارداری او آگاه باشد.
عوارض عدم انجام عصب کشی در دوران بارداری
عدم درمان به موقع عفونت دندان در دوران بارداری و انجام عصب کشی، میتواند عوارضی جدی برای مادر و جنین به همراه داشته باشد. عوارضی که به دلیل گسترش عفونت و ورود باکتریها به جریان خون ایجاد میشوند و مهمترین آنها موارد زیر هستند:
- عفونت حاد و مزمن
- عفونت خون
- زایمان زودرس
- وزن کم هنگام تولد نوزاد
- مشکلات رشد جنین
- افزایش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی
- عفونت حاد و مزمن
یکی از جدیترین عوارضی که در صورت عدم درمان به موقع عفونت دندان و عدم انجام عصب کشی در دوران بارداری رخ میدهد، عفونت حاد و مزمن است. عفونتی که میتواند در ابتدا محدود به دندان عفونی شما باشد، اما به سرعت به بافتهای اطراف گسترش یافته و حتی به سایر قسمتهای بدن هم نفوذ کند.
- عفونت خون
عفونت خون یا سپسیس زمانی رخ میدهد که باکتریهای موجود در عفونت دندان وارد جریان خون شده و در سراسر بدن پخش میشوند. شاید فکر کنید که این اتفاق خیلی نادر است! اما اینطور نیست! همین عفونت سادهی دندان میتواند به مرور زمان به جریان خون فرد وارد شود و یک وضعیت بسیار خطرناک و تهدیدکننده برای مادر و فرزندش به وجود بیاورد.
باکتریها پس از ورود به جریان خون، میتوانند به اندامهای مختلف بدن مانند قلب، ریهها، کلیهها و مغز آسیب برسانند و منجر به نارسایی اندامها شوند. خصوصا با توجه به اینکه در دوران بارداری به دلیل تغییرات هورمونی و تضعیف سیستم ایمنی بدن، احتمال گسترش عفونت و ورود باکتریها به خون بیشتر هم میشود.
- زایمان زودرس
ارتباط بین عفونت دندان و زایمان زودرس ممکن است در ابتدا عجیب به نظر برسد، اما دلایل علمی محکمی برای تایید آن وجود دارد.
زمانی که یک دندان عفونت میکند، باکتریها شروع به تکثیر میکنند و میتوانند از طریق جریان خون به سایر قسمتهای بدن، از جمله رحم، منتقل شوند. حضور باکتریها در رحم هم میتواند باعث تحریک سیستم ایمنی بدن مادر شود و نوعی مواد التهابی در آن تولید کند. این مواد التهابی میتوانند بر روی انقباضات رحم تاثیر بگذارند و خطر زایمان زودرس را افزایش دهند.
علاوه بر این، عفونتهای مزمنی مانند عفونت دندان میتوانند باعث کاهش سطح پروژسترون در بدن مادر هم بشوند. اگر نمیدانید پروژسترون چیست، باید بگوییم این همان هورمونی است که نقش مهمی در حفظ بارداری دارد و کاهش سطح آن میتواند خطر زایمان زودرس را افزایش دهد.
- وزن کم هنگام تولد نوزاد
یکی دیگر از عوارض جدی عدم انجام عصب کشی دندان در دوران بارداری، تولد نوزاد با وزن کم است. ممکن است در نگاه اول ارتباط مستقیمی بین این دو مسئله به نظر نرسد، اما پژوهشها نشان دادهاند که عفونتهای دهانی، به خصوص عفونتهای دندان، میتوانند تاثیر قابل توجهی بر رشد جنین و وزن هنگام تولد نوزاد داشته باشند.
عفونت دندان میتواند از طریق جریان خون به سایر قسمتهای بدن، از جمله جفت هم منتقل شود. جفت عضوی است که جنین را تغذیه میکند و مواد زائد را از آن دفع میکند. حضور باکتریها در جفت میتواند باعث التهاب و آسیب به آن شود. آسیبی که میتواند بر انتقال مواد مغذی از مادر به جنین تاثیر بگذارد و رشد او را کندتر کند. حتی ممکن است این عفونت مواد مغذی بدن مادر را کاهش دهد و مستقیما روی رشد جنین تاثیر بگذارد.
- افزایش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی
اگر عفونت دندان حاد باشد، احتمال ابتلای مادر و فرزند او به بیماریهای قلبی هم افزایش پیدا میکند. تا حدی که ممکن است در خون مادر لخته تشکیل شود و در نتیجه، رگ ها مسدود شوند! خصوصا با توجه به اینکه سیستم ایمنی بدن زنان در دوران بارداری، ضعیف تر از حالت عادی است. در نتیجه، ممکن است عفونت با سرعت بیشتری گسترش پیدا کند.
آیا مصرف آنتی بیوتیک برای عصب کشی در بارداری عوارض دارد؟
مصرف آنتیبیوتیک در دوران بارداری همواره با احتیاط و تحت نظر پزشک صورت میگیرد، زیرا برخی از آنتیبیوتیکها ممکن است بر روی جنین تاثیر بگذارند. با این اوصاف، اگر دندانپزشک شما از بارداریتان مطلع باشد، احتمالا برایتان آنتیبیوتیکی را تجویز میکند که برای مادر باردار و جنین بیخطر باشد.
دوز و مدت زمان مصرف آنتیبیوتیک هم توسط دندانپزشک تعیین میشود و شما باید دارو را دقیقا طبق دستور وی مصرف کنید.
پیشگیری از نیاز به عصب کشی در دوران بارداری
یکی از روشهای موثر برای حفظ سلامت دندانها و جلوگیری از نیاز به درمانهای پیچیدهای مانند عصبکشی، رعایت بهداشت دهان و دندان به صورت منظم و دقیق است. برای این کار، شما میتوانید از ترفندهای زیر کمک بگیرید:
- حداقل دو بار در روز و به مدت دو دقیقه، دندانهایتان را با مسواکی نرم و خمیردندان حاوی فلوراید مسواک بزنید.
- بعد از هر وعده غذایی، از نخ دندان استفاده کنید تا پلاکها و جرمهای سطح دندانتان را پاک کنید.
- هر دو ماه یکبار به دندانپزشکی مراجعه کنید تا از سلامت دهان و دندان خود اطمینان حاصل کنید.
- مصرف غذاهای سالم و مغذی، به ویژه غذاهای غنی از کلسیم و ویتامین D، علاوه بر اینکه به رشد بهتر جنین شما کمک میکنند، به تقویت دندانهایتان هم کمک میکنند.
- قند و اسید موجود در نوشیدنیهایی مثل نوشابه، مینای دندان شما را تخریب میکنند و احتمال پوسیدگی دندانهایتان را افزایش میدهد.
- اگر متوجه وجود هرگونه مشکل در دندانهایتان شدید، به سرعت به دندانپزشکی مراجعه کنید.
بارداری و دندانپزشکی: آنچه باید پیش از حضور در دندانپزشکی به آن توجه کنید
زنان باردار باید پیش از انجام هرگونه درمان دندانپزشکی، از جمله عصب کشی، دندانپزشک خود را در جریان بارداریشان قرار دهند. زیرا دندانپزشک با اطلاع از بارداری بیمار، میتواند بهترین و ایمنترین روش درمانی را انتخاب کند. خصوصا با توجه به اینکه برخی از داروها و روشهای درمانی ممکن است برای جنین مضر باشند و دندانپزشک باید از آنها اجتناب کند.
همچنین، ممکن است نیاز باشد که زمان انجام برخی از درمانها به بعد از زایمان موکول شود.
دریافت خدمات عصب کشی دندان در دوران بارداری در کلینیک دکتر بنیانیان
کلینیک دندانپزشکی دکتر بنیانیان با درک اهمیت سلامت دهان و دندان در دوران بارداری، خدمات کاملی را به مادران باردار ارائه میدهد. یکی از این خدمات، عصب کشی دندان است. خدمتی که ممکن است برای برخی از مادران باردار در این دوران حساس، ضروری تلقی شود.
متخصصان این مجموعه دندانپزشکی با درک نگرانیها و استرسهای مادرانی که از انجام عصب کشی در دوران بارداری میترسند، به آنها اطمینان میدهند که در مجموعه دندانپزشکی دکتر بنیانیان، عصب کشی دندان با رعایت تمامی اصول بهداشتی و ایمنی و با استفاده از جدیدترین تجهیزات دندانپزشکی انجام میشود.
پس سلامتی خود و فرزندتان را با به تعویق انداختن این درمان به خطر نیاندازید و هرچه سریعتر نسبت به عصب کشی دندان یا دندانهایتان اقدام کنید.
تیم دندانپزشکی دکتر بنیانیان با تجربه و تخصصی بالا، آماده ارائه مشاوره و درمانهای لازم برای دندانهای شما در طول دوران بارداریتان هستند. آنها بهترین روش درمانی را با توجه به شرایط شخصی شما برایتان انتخاب میکنند تا شما بتوانید با خیالی آسوده و بدون نگرانی، دوران بارداری خود را سپری کنید و از سلامت کامل دهان و دندانهای خود لذت ببرید.
شما میتوانید برای دریافت نوبت از دندانپزشکان این مجموعه، با شماره تلفن 02188539720 تماس بگیرید و یا به آدرس این مجموعه واقع در تهران، خیابان شهید بهشتی، خیابان بخارست، کوچه 6، پلاک 22، واحد 7 مراجعه نمایید.
در نهایت
سلامت دهان و دندان در دوران بارداری از اهمیت بسیار بالایی برخوردار هستند. چراکه عفونتهای دندان میتوانند عوارضی جدی برای مادر و جنین به همراه داشته باشند. یکی از درمانهای رایج دندانپزشکی که ممکن است در دوران بارداری هم مورد نیاز باشد، عصبکشی است.
عصب کشی دندان در دوران بارداری با رعایت نکات ایمنی و تحت نظر دندانپزشک متخصص کاملا امکانپذیر است. انتخاب آنتیبیوتیک مناسب، استفاده از بیحسی موضعی ایمن و انجام رادیوگرافی در صورت نیاز با حداقل دوز تشعشع، از جمله مواردی هستند که باید در طی این فرایند، به دقت مورد توجه قرار گیرند.
من باردار هستم و یکی از دندانهایم شدیداً درد میکند. آیا عصبکشی دندان در این دوران خطرناک است؟
سلام. عصبکشی دندان در دوران بارداری موضوعی است که نگرانیهای زیادی را برمیانگیزد. در حالت کلی، عصبکشی دندان در دوران بارداری، به خصوص در سه ماهه دوم، با رعایت برخی نکات ایمنی میتواند انجام شود. اما بهتر است قبل از هر اقدامی با دندانپزشک خود مشورت کنید. دندانپزشک با توجه به شرایط شما و شدت درد دندان، بهترین تصمیم را خواهد گرفت.