0

آسیب ها و عواقب کم فرزندی در خانواده چیست؟

آسیب ها و عواقب کم فرزندی در خانواده چیست؟
بازدید 104

آسیب ها و عواقب کم فرزندی در خانواده چیست؟

مجموعه: والدین موفق

آسیب های کم فرزندی و تک فرزندی

 
کم فرزندی؛ نتیجه سبک زندگی تجمل گرایانه 
کم فرزندی یا تک فرزندی که امروزه بین خانواده ها رواج پیدا کرده میتواند آسیب های  پنهانی را به خانواده و فرزندان این خانواده ها وارد کند.
خانواده ها برای کمتر شدن هزینه و راحت تر بودن زندگی ترجیح میدهند فقط 1 – 2 فرزند داشته باشند ولی عواقب کم فرزندی یا تک فرزندی میتواند مشکلات منفی پنهانی به دنبال داشته باشد که کمتر مورد توجه قرار گرفته است.  
 
فرزندتان خواهر و برادر ندارد 
فرزند شما با نداشتن خواهر و برادر در منزل احساس تنهایی دارد و در نتیجه برای پر کردن این خلاء روانی به صورت افراطی به موبایل ، تلویزیون و کامپیوتر روی می آرود. 
از آنجا که ارتباط کمتری در خانه دارد در کسب مهارت های اجتماعی موفق نیست و از زندگی در اجتماع کوچک خانواده محروم است. 
 
فرزندان دوم معمولا به دلیل تقلید از فرزند اول خیلی سریعتر می توانند مهارت های لازم را بدست بیاورند و رشد کنند به عنوان مثال کودک در سن 4 سالگی باید بتواند مسواک بزند ، لباسش را تعویض کند ، از پله بالا برود ، دوچرخه سواری کند ، دکلمه هایش را ببندد و غیره .
 
کودکان در خانواده های تک فرزندی خیلی دیرتر به این مهارت ها می رسند. 
در خانواده های چند فرزندی ، توجه و مراقبت والدین از یک نفر برداشته می شود و کودک مجبور می شود خودش مهارت های لازم برای کارهایش را بیاموزد و با حضور دیگر کودکان حس رقابت بین آن ها باعث می شود تشویق شود کارهایش را بهتر انجام دهد. 
 

وابستگی والدین به فرزندان یکی از عواقب کم فرزندی

 
وابستگی بیشتر
زمانی که تعداد فرزندان کمتر است والدین توجه بسیار بیشتری به آن ها نشان میدهند و به اصطلاح لوسش میکنند و تحمل دیدن گریه اش را ندارند و خواسته هایش را بیش از حد بر آورده می کنند در نتیجه نازپرورده می شود. از سویی دیگر ناخودآگاه توجه زیادی به حفظ سلامتی او  دارید و فرزندتان به صورت ناخواسته از بسیاری از تفریحات سالم محروم می شود چون هیچ بازی و تفریح فیزیکی ای بی خطرنیست حتی دویدن. 
 
اگر خدای ناکرده اتفاق ناخوشایندی برای فرزندتان بیوفتد یا او را از دست بدهید ضربه روحی غیر قابل جبرانی برای شما خواهد بود یا اگر به خاطر ازدواج یا تحصیل از شما دور شود تحملش برایتان سخت تر خواهد شد. 
 
پرتوقع شدن فرزند
از آنجا که قرار نیست منابع مالی خانواده بین فرزندان تقسیم شود ، فرزند شما پر توقع می شود چون میداند که پدر و مادرش هر چه دارند به او تعلق می گیرد و مستقل بار آوردن او کار سختی می شود. انسان ها تا وقتی همه چیز برایشان مهیا باشد دست به اقدامی نمی زنند. 
 

عواقب پنهان کم فرزندی 

 
نوه هایتان از نسبت های فامیلی محروم می شوند
نوه های شما احساس تنهایی بیشتری نسبت به فرزندتان خواهند داشت چرا که از داشتن روابط فامیلی نزدیک که نقشی حمایتگر از جنبه عاطفی دارند محروم می شوند. از سویی از داشتن عمه ، عمو ، خاله و دایی محروم می شوند از سویی دیگر داشتن دختر عمو یا پسر خاله هم سن که به راحتی و بدون دغدغه بتوانند با آن ها بازی کنند و وقت بگذرانند محروم خواهند شد . به طور کلی  وجود نسبت های خانوادگی بیشتر باعث کاهش انحراف و ناهنجاری در فرزندان می شود. 
 
احساس خلاء عاطفی در سالمندی
به نظر شما در دوران سالمندی هر فرزند چقدر می تواند به شما سر بزند ؟ زمانی که نیاز به حمایت عاطفی و دستگیری فرزندانتان دارید این که فرزندتان بخواهد کار و زندگی خودش را رها کند و به شما سر بزند فشار غیر قابل تحملی بر او وارد میکند ولی اگر تعداد فرزندان بیشتر باشد این مشکل به چشم نخواهد آمد و وظایف بین فرزندان تقسیم خواهد شد. 
 

انزوا طلبی از عواقب کم فرزندی

 
انزوا طلبی
فرزندانی که در خانواده کم جمعیت رشد میکند به تنها بودن همیشگی عادت میکنند و همیشه به کار خودشان، تلویزیون یا بازی های کامپیوتری مشغولند و ترجیح میدهند کمتر در اجتماع حضور فیزیکی داشته باشند حتی در مهمانی ها تبلت خودشان را در دست می گیرند و گوشه ای سرگرم می شوند و با جمع اخت نمی گیرند ولی این مشکل در خانواده پر جمعیت کمتر است و بچه ها بیشتر با فعالیت های فیزیکی و بازی  و کشتی گرفتن ودنبال هم دویدن وقت و انرژی خود را صرف می کنند. 
 
کاهش مهارت حل مشکل 
انسان در بطن جامعه و فراز و نشیب هایی که در روابط اجتماعی پشت سر میگذارد رشد میکند و توانایی حل مشکلات را پیدا میکند.  در خانواده های چند فرزندی ، کودکان با کشمکش هایی که بینشان ایجاد میشود مجبور می شوند برای حل مشکل تلاش کنند و در نتیجه قدرت حل مشکل در آن ها بالا می رود.
 
ولی در خانواده کم فرزند ، والدین همیشه از فرزندشان حمایت میکنند و مشکلاتش را حل میکنند و در آینده فرزندان در مدرسه و جامعه قادر به حل مشکلاتشان نخواهند بود و همیشه منتظر دخالت والدین می شوند. 
 
گردآوری : بخش روانشناسی بیتوته
 

💬 نظرات خود را با ما در میان بگذارید

📜 قوانین ارسال نظرات کاربران
  • دیدگاه های ارسال شده شما، پس از بررسی توسط تیم ایران مدیکال منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی توهین، افترا و یا خلاف قوانین جمهوری اسلامی ایران باشد منتشر نخواهد شد.
  • لازم به یادآوری است که آی پی شخص نظر دهنده ثبت می شود و کلیه مسئولیت های حقوقی نظرات بر عهده شخص نظر بوده و قابل پیگیری قضایی می باشد که در صورت هر گونه شکایت مسئولیت بر عهده شخص نظر دهنده خواهد بود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *