0

بیش از ۳۶۰۰ هزار مددجو زیر چتر حمایتی بهزیستی محلات

بیش از ۳۶۰۰ هزار مددجو زیر چتر حمایتی بهزیستی محلات
بازدید 11

مریم سلیمی در گفتگو با خبرنگار خبرنگار مهر اظهار کرد: بر اساس آخرین آمار مجموع مددجویان شهرستان محلات ۳ هزار و ۶۵۳ نفر است که این افراد شامل بخش توان‌بخشی با ۵۱۶ خانوار مستمری‌بگیر، ۵۴۵ خانوار غیرمستمر، بخش اجتماعی با ۳۷۶ خانوار مستمری‌بگیر و ۲۸۳ خانوار غیرمستمر تحت حمایت بهزیستی هستند.

وی با اشاره به خدمات بهزیستی در حوزه توان‌بخشی گفت: این خدمات شامل پرداخت کمک‌هزینه حق پرستاری به افراد دارای معلولیت ضایعه نخاعی و بیماران مبتلا به ام‌اس شدید و خیلی شدید که توسط خانواده در منزل نگهداری می‌شوند، پرداخت کمک‌هزینه لوازم بهداشتی برای افراد بستری و اجرای طرح‌های مختلف، از جمله طرح توان‌بخشی مبتنی بر جامعه که برای ارائه خدمات گسترده به افراد دارای معلولیت ساکن در روستاها پیش بینی شده است.

سلیمی گفت: در حوزه اورژانس اجتماعی، امسال بیش از ۱۰۰ مورد خدمات مددکاری و ۵۰ مورد خدمات روانشناسی رایگان به مراجعان ارائه شده است.

وی با اشاره به اینکه حمایت و توانمندسازی خانواده‌های زن‌سرپرست، نیازمندان، کودکان بی‌سرپرست و بدسرپرست از اهداف اصلی بهزیستی است، افزود: در این راستا، سه دفتر تخصصی امور خانواده و بانوان، دفتر امور شبه‌خانواده، دفتر امور آسیب‌های اجتماعی و خدمات اجتماعی و مداخلات به مددجویان خدمات ارائه می‌دهند.

رئیس اداره بهزیستی شهرستان محلات در خصوص فعالیت‌های دفتر امور شبه‌خانواده گفت: بر اساس آمار موجود، چهار زوج متقاضی فرزندخواندگی برای مشاوره و تشکیل پرونده به استان ارجاع شده‌اند و یک نوزاد شیرخوار به زوج متقاضی تحویل داده شده است همچنین از ۱۵ کودک فاقد سرپرست در شهرستان محلات به‌طور ماهانه حمایت مالی می‌شود.

سلیمی با اشاره به اقدامات حوزه اشتغال و کاریابی این شهرستان گفت: طبق آخرین آمار، در حوزه اجتماعی ۱۳ مورد اشتغال برای زنان سرپرست خانوار، در حوزه توان‌بخشی ۹ مورد برای معلولان، و در حوزه پیشگیری ۶ مورد برای معتادان بهبودیافته ایجاد شده و عمده مشاغل شامل فروش پوشاک، تولید گل و گیاه، راه‌اندازی نانوایی و خرده‌فروشی خواربار بوده است.

وی کمبود اعتبارات مالی را از جمله چالش‌های موجود بهزیستی عنوان کرد و افزود: متأسفانه در بسیاری از موارد، برخی فعالان مجازی بدون داشتن اطلاعات کافی با نشر اکاذیب، نگاه جامعه را نسبت به سازمان بهزیستی منفی جلوه داده و باعث انحراف مسیر مطالبات مردم و طولانی‌تر شدن فرایندهای اداری می‌شوند که نیاز است در این راستا تدابیر ویژه ای اندیشیده شود.

سلیمی تاکید کرد: چنانچه این افراد با آگاهی از وظایف سازمان بهزیستی و مراحل اداری مرتبط، اقدام به مطالبه‌گری کنند به طور حتم نتایج مثبت و سازنده‌ای حاصل خواهد شد.

💬 نظرات خود را با ما در میان بگذارید

📜 قوانین ارسال نظرات کاربران
  • دیدگاه های ارسال شده شما، پس از بررسی توسط تیم ایران مدیکال منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی توهین، افترا و یا خلاف قوانین جمهوری اسلامی ایران باشد منتشر نخواهد شد.
  • لازم به یادآوری است که آی پی شخص نظر دهنده ثبت می شود و کلیه مسئولیت های حقوقی نظرات بر عهده شخص نظر بوده و قابل پیگیری قضایی می باشد که در صورت هر گونه شکایت مسئولیت بر عهده شخص نظر دهنده خواهد بود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *