خبرگزاری مهر، گروه استانها- عصمت اسماعیلی: ماه مبارک رمضان از ماههای بسیار ارزشمند و بافضیلت و مورد تاکید در دین مبین اسلام است که در فرهنگ مردم ایران نیز از جایگاه ممتازی برخوردار بوده و همواره آئینهای ویژه ای در ارتباط با این ماه که از قداست خاص برخوردار است، در میان مردم به اجرا در میآید.
پایان ماه رمضان و وداع با ماه ضیافت الهی نیز در میان مردم بوشهر از دیرباز همراه با رسوم خاصی بوده است که این آئینها برگرفته از اعتقادات مذهبی و ریشه در تمدن و فرهنگ مردم این دیار دارد.
ماه خدا که به روزها و شبهای پایانی نزدیک میشود، دلهای روزه داران و شب زنده داران آن نیز با یاد فراق و خداحافظی با این مهمانی عظیم و باشکوه به تپش میافتد و خود را آماده وداع با این ماه عظیم میکنند.
با پایان ماه ضیافت الهی، در بعضی نقاط کشور مردم مراسمی برای بدرود با یک ماه ابراز بندگی و عبادت میگیرند تا بر اساس آن رمضان را تا آنجا که ممکن است قدر دانسته باشند.
آئین سنتی مذهبی «الوداع» رمضان در میان اهل سنت گناوه یکی از آئینهای معنوی است که از گذشتههای دور در این شهرستان از جمله بندر گناوه رواج داشته است و با فرا رسیدن روزهای پایانی ماه ضیافت الهی این آئین اجرا میشود.
قرائت دعای الوداع و شعرخوانی از شاعران بزرگی همچون سعدی با لحن و آهنگی خاص و زیبا آمیخته با اشعار عربی و دعاها از جمله برنامههای مختلفی این آئین ویژه و معنوی است.
آئین سنتی الوداع در شبهای پایانی ماه مبارک رمضان که توسط جامعه اهل سنت این شهرستان برگزار میشود با حمد و ثنای خداوند و درود بر پیامبر گرامی اسلام (ص) آغاز میشود و سپس یک نفر دعا میخواند و شرکت کنندگان جواب میدهند «الوداع الوداع یا رمضان، و علیک السلام شهر صیام» و این گونه با حزن و اندوه با ماه خوب خدا، خداحافظی میکنند.
شرکت کنندگان در این آئین، سپس از خداوند درخواست میکنند که تا ماه مبارک رمضان آینده زنده باشند و بتوانند ماه ضیافت الهی را دوباره درک کنند.
در مراسم الوداع اشعار فارسی و عربی زیبایی در باب ارزشهای روزه و رمضان خوانده میشود که در پایان هر بیت با نوای «الوداع، الوداع یا رمضان» توسط شرکت کنندگان پاسخ داده میشود.
این دعا به صورت تک خوانی و جواب جمعی شرکت کنندگان با مضمون «الوداع الوداع یا رمضان، و علیک السلام شهر الصیام» خوانده و از خداوند میخواهند که برای روزه گرفتن در سال آینده عمر آنان تداوم یابد.
اشعار فارسی این مراسم برگرفته از شاعران بزرگ از جمله کتاب کلیات سعدی است که در این مراسم در کنار اشعار عربی خوانده میشود.
از جمله برنامههای جانبی شبهای الوداع، برنامه ختم قرآن است که به روایت محلی اهل سنت «صدق کردن قرآن» گفته میشود و در این برنامه، کسانی که ختم قرآن داشتهاند همزمان با ختم کتاب الهی توسط شرکت کنندگان در مسجد، از مردم با شیرینی پذیرایی و ختم را تصدیق میکنند.
وحدت و همدلی بین اهل سنت و شیعه در گناوه
امام جمعه گناوه در گفتوگو با خبرنگار مهر با آرزوی قبولی طاعات و عبادات در ماه رحمت و مغفرت الهی گفت: از اینکه بار دیگر توفیق نعمت بزرگ مهمانی خدا در ماه مبارک رمضان را داشتهایم خداوند را شاکریم و باید قدردان این نعمت الهی باشیم.
حجت الاسلام سید عبدالهادی رکنی حسینی با اشاره به احادیث و روایاتی از پیامبر گرامی اسلام (ص) و ائمه اطهار (ع) پیرامون اهمیت ماه مبارک رمضان و روزه داری و مهمانی خدا در این ماه عظیم گفت: ماه رمضان، ماه ضیافت الهی و نزول قرآن کریم و تنها ماهی است که در بین ماههای قمری به صراحت نام آن در قرآن ذکر شده است.
وی با اشاره به برگزاری آئین ویژه الوداع در مسجد اهل سنت گناوه گفت: وحدت، اتحاد، انسجام، یکدلی و یکپارچگی بین مردم شهرستان گناوه اعم از اهل سنت و شیعه همواره وجود داشته و اکنون نیز این وحدت برقرار و پابرجا است.
حجت الاسلام رکنی حسینی افزود: در برهه کنونی دشمنان به دنبال تفرقه افکنی و جدایی بین مسلمانان هستند اما حضور ما در کنار هم میتواند قلبها را هر چه بیشتر به هم نزدیک و از تفرقه جلوگیری کند.
الوداع آئینی ویژه پایان رمضان
امام جمعه اهل سنت گناوه نیز به خبرنگار مهر گفت: جامعه اهل سنت گناوه هر سال در شبهای پایانی ماه مبارک رمضان آئین ویژه الوداع رمضان را برگزار میکنند و با ماه خدا و شبهای ذکر و تلاوت قرآن در این ماه خداحافظی میکنند.
شیخ محمد فاروقی افزود: این آئین سنتی مذهبی سالها است که در این منطقه در شهرستان گناوه در شبهای پایانی ماه رمضان برگزار میشود که امسال نیز توفیق داشتیم تا این آئین را با حضور روزه داران برگزار کنیم.
وی گفت: قرائت دعای الوداع و حمد و ثنای خداوند و پیامبر اسلام حضرت محمد (ص)، توبه و استغفار و طلب بخشش برای خطایا و لغزشها و دعا برای توفیق روزه داری در سالهای آینده از بخشهای مهم این مراسم است.
💬 نظرات خود را با ما در میان بگذارید