به گزارش خبرنگار مهر، جمعخوانی کتاب «دختری که پروانه شد» به قلم رقیه بابایی و از تولیدات انتشارات مهرستان به همت گروه کودک و نوجوان روایتخانه، انتشارات مهرستان و حوزه هنری اصفهان در عمارت سعدی ظهر چهارشنبه برگزار شد.
محمدرضا رهبری، کارشناس این نشست و فعال حوزه کتاب و فرهنگ در آغاز سخن با بیان پرسشهایی اظهار کرد: چرا یادآوری روایی؟ چرا به سراغ تاریخ میرویم که تاریخ را در قالب داستان روایت کنیم؟ زیرا روایت به ما کمک میکند گذشته را آنگونه که بوده است و یا ممکن بوده باشد بازآفرینی کنیم. از همین رو بازآفرینی در آثار داستانی تاریخی اهمیت پیدا میکند.
وی افزود: کتاب «دختری که پروانه شد» روایتی از صدر اسلام است. روایت چنین داستانی این پرسش را ایجاد میکند که آیا این اثر به تاریخ وفادار بوده است؟ یا اصلاً چه ضرورتی دارد وفادار به تاریخ، داستان را روایت کنیم؟ تلاش نویسنده این است که گذشته را به شکلی روایت کند که از نظر زیباییشناسی نیز باورپذیر باشد.
این کارشناس کتاب گفت: تاریخ تلاش میکند تصویری که ارائه میدهد، شبیه چیزی باشد که گمان میکنیم رخ داده است. تخیل ما نیز به آن میافزاید.
وی توضیح داد: دختری که پروانه شد تلاش دارد از زندگی روزمره یک کودک عصر بعثت، تصویری ارائه دهد. تلخیهایی نیز در زندگی او وجود دارد. هنگامی که تاریخ را روایت میکنیم متوجه میشویم که حتماً یک حکمت عملی در آن وجود دارد که آموزنده است. درنتیجه میتوانیم با شخصیتی که ندیدهایم همدلی کنیم.
رهبری با طرح پرسش دیگری تأکید کرد: باتوجه به این کتاب، آیا دختری که شخصیت اول داستان است، همدلی مرا برمیانگیزد یا نه؟ از بابت تولید چنین کتابی به نشر مهرستان و نویسنده آن تبریک میگویم که در عصر فراموشی به سراغ تاریخ رفتهاند.
وی ادامه داد: ما مایلیم با داستانی مواجه شویم که افزون بر باورپذیری تخیلی، صراحت نیز داشته باشد. توقع نداریم نویسنده با روایت گذشته، توهم اکنون در ما ایجاد کند بلکه یادآوری گذشته به دلیل رهایی پیدا کردن است و اینکه در آینده دچار جهالت نشویم. چنین آثاری، حساسیت اخلاقی در ما ایجاد میکند.
این کارشناس کتاب یادآور شد: نویسنده این کتاب برای پرداختن به نقطه تاریک تاریخ عربستان و ماجرای دخترکشی، جسارت بسیار درخوری داشته است؛ زیرا پرداختن به این موضوع ساده نیست. برخی از نویسندگان، دخترکشی را توجیه یا کتمان کردهاند و آن را به شدت عاطفه پدران برای جلوگیری از تعرض به دخترانشان مربوط دانستهاند.
شخصیتهای خیالی را از دل تاریخ بیرون بیاورید
سپس رقیه بابایی، نویسنده کتاب «دختری که پروانه شد» اشاره کرد: من متولد شهر شیراز هستم. ۱۰ سال در شهر قم زندگی کردهام و مجدداً به شهر خودم بازگشتم. اولین کتابم با نام «حنانه شو» در سال ۹۸ منتشر شد. سپس رمان دینی «سفر به قلعه خورشید» را نوشتم که در مورد سفر امام رضا (ع) از مدینه تا مرو است. پس از آن کتاب نیز آقای حسینی، مدیر انتشارات مهرستان در مورد تولید اثر با محوریت حضرت زهرا (س) با من تماس گرفتند.
وی افزود: کار تحقیق و پژوهش کتاب «دختری که پروانه شد» حدود شش ماه و نگارش آن نیز حدود یک سال به طول انجامید. من همیشه به دوستان میگویم سعی کنید شخصیتهای خیالی را از دل تاریخ بیرون بکشید. پروانهها در این کتاب، گرد شخصیتهای یکتاپرست وجود دارند و نمادی از لطافت و معنویت بهشمار میروند.
این نویسنده گفت: هنگامی که منابع را میخواندم هرچه بیشتر از حضرت زهرا (س) میخواندم، ایشان را پنهانتر مییافتم. حضرت زهرا (س) در مقام سر و ستر هستند. هنگام نگارش کتاب تعمد داشتم تا مخاطب را به سادگی به حضرت زهرا (س) نرسانم.
وی تبیین کرد: هنگام نگارش کتاب، دست و دلم لرزان بود که مبادا مطلبی بنویسم که در تعارض با حضرت زهرا (س) باشد. به عنوان نویسنده هرچقدر سعی کنیم در حوزه تاریخ به کتابهایی که قدیمیتر و دستاولتر است مراجعه کنیم در کارمان موفقتر خواهیم بود.
بابایی توضیح داد: انتشارات مهرستان، بسیار دقیق عمل کرد و از بابت تولید کتاب نگرانی نداشتم. الحمدلله سال گذشته کتاب «دختری که پروانه شد» به عنوان منبع مسابقه کتابخوانی کتابنوش در مدارس انتخاب شد و تاکنون به چاپ یازدهم رسیده است.
وی اشاره کرد: کودک و نوجوان، حوزه تخصصی من بهشمار میرود. من از جلسات نقد استقبال میکنم و اطمینان دارم چنین جلساتی برای نویسنده بسیار مهم است. هیچ اثری کامل نیست و جلسات نقد کتاب میتواند مسیر رشد و ادامه راه را برای نویسنده روشن کند.
۵۰ درصد آثار نشر با محوریت اهل بیت (ع) است
در ادامه، سید احمد حسینی بهارانچی، مدیر انتشارات مهرستان بیان کرد: ما در انتشارات مهرستان مصوب کردهایم که پنجاه درصد آثارمان با محوریت اهل بیت (ع) باشد. البته تأکیدی نداریم که کلیه آثارمان در این حوزه، مباحث تاریخی را دربربگیرد. بلکه بستگی به خلاقیت نویسنده دارد.
وی افزود: نگاه ما به چنین آثاری به شکل پازلی و چندتکه است که هریک از رمانها گوشهای از آن را دربرمیگیرند. پس انتظاری نداریم که یک رمان همه مفاهیم در مورد اهل بیت (ع) را در خود داشته باشد.
مدیر انتشارات مهرستان با اشاره به کتاب «دختری که پروانه شد» و هدف از تولید آن گفت: هدف ما از تولید این کتاب این بود که مخاطب پس از خواندن آن، حس خوبی نسبت به حضرت زهرا (س) پیدا کند. این اثر گوشهای از زندگی ایشان را به ما نشان میدهد و تاکنون یازده هزار نسخه از این کتاب به چاپ رسیده است.
یادآور میشود، علاقهمندان میتوانند برای خرید کتاب «دختری که پروانه شد» به سایت انتشارات مهرستان به نشانی www.book.mehrestan.ir مراجعه کنند و یا با شماره ۰۹۳۳۰۰۹۳۴۰۰ تماس حاصل نمایند.
💬 نظرات خود را با ما در میان بگذارید