عضو هیات مدیره انجمن داروسازان: ۸۰ درصد لوازم آرایشی، تقلبی و قاچاق هستند
-
مجموعه: اخبار پزشکی
- تاریخ انتشار : دوشنبه, 21 آبان 1403 12:55
به گزارش برنا، یدالله سهرابی عضو هیات مدیره انجمن داروسازان ایران، گفت: ۸۰ درصد محصولات آرایشی و بهداشتی جزء کالاهای قاچاق یا تقلبی و زیرپلهای هستند که سلامت مصرفکنندگان را به خطر میاندازند. داروخانههای سطح کشور با توزیع محدود لوازم تولید داخل، سهمی اندک و کمتر از ۲۰ درصد از این بازار بزرگ دو و نیم میلیارد دلاری را در اختیار دارند. از نظر مصرف لوازم آرایشی، بهداشتی و عطری در جهان، رتبه هفتم و در منطقه، پس از عربستان، دومین مصرفکننده هستیم.
وی بیان کرد: میانگین سن مصرفکنندگان لوازم آرایشی و بهداشتی در جهان ۲۵ سال است اما این سن در ایران به ۱۴ سال کاهش یافته است که این مسئله جای تامل دارد.
عضو هیات مدیره انجمن داروسازان ایران ادامه داد: به مصرفکنندگان و خریداران توصیه میشود که هنگام خرید به مجوز ورود، علامت استاندارد کالا، نشان سیب سلامت، تاریخ تولید و تاریخ انقضا توجه ویژه نمایند؛ زیرا اگر محصول غیر استاندارد استفاده شود، حدود ۳۰۰ نوع بیماری ناشی از مصرف لوازم آرایشی غیر استاندارد شناسایی شده که شاخصترین آنها التهاب پوست، جوشهای صورت، حساسیتهای پوستی، آلرژی، نازایی و ناباروری (مواد شیمیایی و هورمونهای غیرمجاز در لوازم آرایشی تقلبی، تعادل هورمونهای شخص مصرفکننده را بر هم میزند)، سقط جنین، بیماریهای کبدی، انواع سرطان، آسیبهای مغزی، پارکینسون، عفونتهای چشمی، خشکی پوست، چین و چروک زودرس، سقط جنین و زایمان زودرس (مقدار بالای سرب باعث بروز اختلالات رشدی و عصبی در جنین میشود)، مشکلات قلبی و عروقی و افزایش فشار خون است. سرب موجود در ارگانهای حیاتی بدن مصرفکننده رسوب کرده و باعث مشکلات قلبی و عروقی شده و به تبع آن سلامت پوست را نیز تحت تاثیر قرار میدهد و اثر بسیار نامطلوبی بر زیبایی و شادابی فرد خواهد داشت.
سهرابی تصریح کرد: سلامت پوست بسیار حائز اهمیت است؛ چرا که پوست به عنوان سد دفاعی دوم بدن در برابر عوامل محیطی و تابش اشعههای مضر و نامطلوب نور خورشید از بدن انسان محافظت میکند. هیچ فردی نباید سلامتی پوست خود را قربانی ارزانی و مقرون به صرفه بودن این محصولات کند. کاملاً واضح است که ترکیبات شیمیایی مضر و مواد سرطانزایی مانند آلومینیوم، جیوه، ارسنیک و مقدار زیاد و نامناسب سرب به همراه بار میکروبی و باکتریهای مضر، به پوست آسیب میزنند و باعث چین و چروک، پیری زودرس و حتی بیماریهای خطرناکی از جمله سرطان پوست میشوند. علاوه بر موارد فوق، مواد شیمیایی سرطانزا مانند آفلاتوکسین که سمی بسیار خطرناک است، در بستهبندیهای غیر بهداشتی و فرمولاسیونهای غیر استاندارد توسط قارچی به نام آسپرژیلوس در این محصولات تولید میشود که باعث بروز عفونتهای چشمی، خشکی پوست و در نهایت چین و چروک و پیری زودرس میگردد.
وی افزود: محصولات تقلبی، غیرمجاز و قاچاق پنجه بر صورت بانوان کشورمان انداخته است و این چنگ باعث به خطر افتادن سلامت و زیبایی و به مخاطره انداختن سلامت روان جامعه شده است. البته این محصولات آثار دیگری بر محیط زیست، اقتصاد، معضلات و مشکلات حقوقی، نقض قوانین تجارت و خسارتهایی برای مصرفکنندگان و اختلال در تعادل پوست و مقاومت میکروبی بر اثر عفونتها و… نیز دارند. هرچند مسئولیت سلامت و تولیت آن بر عهده وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو است که در این وزارتخانه قرار دارد، اما واقعیت این است که این سازمان عملاً نظارتی بر فروشگاههای محصولات قاچاق و تقلبی که در بازار عرضه میشوند، ندارد. متاسفانه تقریباً بدون هیچ مشکلی در سراسر کشور این محصولات در فروشگاهها و فضاهای مجازی به آسانی به فروش میرسد. توصیه من به هموطنان عزیز این است که باید خود مراقبتی نمایند و مطالبهگر باشند و برای حفظ این درّ گرانبهای سلامت، نهایت تلاش را بنمایند و برای این مهم حساس باشند.
سهرابی گفت: در سال ۹۷ به دلیل محدودیتهای ارزی، محدودیتهایی در ثبت سفارش واردات فرآوردهها و محصولات آرایشی و بهداشتی توسط وزارت صمت اعمال شد و در حال حاضر فقط چند قلم از این محصولات به طور استثنایی و به مقدار محدود وارد کشور میشود و واردات فرآوردههای نهایی آرایشی به کشور ممنوع است. وزارت بهداشت برای جلوگیری از شکلگیری بازار محصولات قاچاق مکاتباتی را با وزارت صمت انجام داده و اعلام کرده است که با واردات فرآوردههای آرایشی و بهداشتی خارجی از برندهای معتبر و انتقال تکنولوژی به داخل کشور موافق است، اما متاسفانه صدور مجوزهای واردات فلهای محصولات با مشکلاتی مواجه است.
عضو شورای عالی نظام پزشکی خاطرنشان کرد:در بین مصرفکنندگان این محصولات، بهویژه آرایشگران، این مشکلات باورپذیر نیست و غیرمجاز بودن محصولات تقلبی خطر ابتلا به سرطان را در میان آنان به دلیل تماس مداوم با این محصولات افزایش میدهد. اگر برندهای خارجی بتوانند تحت نظارت سازمان غذا و دارو در داخل تولید داشته باشند و وارد بازار شوند، علاوه بر مسائل اقتصادی و رقابتی که در بازار به وجود میآید، کیفیت محصولات تولید داخل نیز در این رقابت بهبود مییابد و مصرفکنندگان نهایی رضایت بیشتری خواهند داشت.به هر حال، برندهای محصولات خارجی در ایران وجود دارند و این حق مردم است که محصولات سالم و بدون عارضه را مصرف کنند، اما ممنوعیت واردات این حق را از مردم میگیرد و به ایجاد اقتصاد زیرزمینی در این حوزه دامن میزند. البته این مشکل هم وجود دارد که در صورت آزاد شدن واردات برندهای معروف لوازم آرایشی، برخی شرکتها همچنان به واردات نوع تقلبی یا غیر اصل این محصولات از کشورهایی مانند چین و پاکستان به دلیل سود بیشتر ادامه خواهند داد و این محصولات را با نام کشور سازنده اصلی به بازار عرضه میکنند. به عنوان مثال، محصولی مانند رژ لب که فرد چندین نوبت در روز استفاده میکند و سرب از طریق دهان وارد بدن میشود، میتواند مشکلاتی برای سلامتی مصرفکننده به وجود آورد، یا خط چشمهای غیر استاندارد که ممکن است به قرنیه فرد آسیب برساند. باید دقت بسیاری در خرید محصولات آرایشی و بهداشتی و عطری با رعایت توصیههای ذکر شده صورت گیرد.
وی در پایان گفت: در این خصوص به هموطنان ارجمند توصیه میشود جهت اطمینان از تهیه لوازم آرایشی و بهداشتی غیر تقلبی و غیر زیانبار، از داروخانهها به عنوان مکانهایی که توسط وزارت بهداشت، معاونتهای غذا و دارو و شبکههای بهداشت بازدید میشوند و مراکز امن عرضه این محصولات هستند، خرید نمایند.
💬 نظرات خود را با ما در میان بگذارید