وجود فاصله غیر طبیعی بین دندانها، نه تنها زیبایی آنها را تحت تاثیر قرار میدهد بلکه میتواند موجب کاهش اعتماد به نفس، گیر کردن غذا بین دندانها، اختلال در عملکرد استخوان فک و دندانها و حتی ایجاد عفونت لثه شود.
لذا در ادامه این مقاله به بررسی علت فاصله افتادن بین دندان ها پرداخته و به شما میگوییم که چگونه فاصله دندان را از بین ببریم و از آن پیشگیری کنیم.
علت فاصله بین دندان چیست؟
شکاف بین دندانها به دلایل مختلفی اتفاق میافتد و درمان هر یک با روش خاصی انجام میشود. متداولترین علت فاصله بین دندان عبارت است از:
- کوچک بودن دندانها: اندازه دندانها به ژنتیک افراد بستگی دارد. در صورت کوچک بودن دندانها نسبت به حالت نرمال بین آنها فضای خالی دیده میشود.
- عدم تناسب اندازه فک و دندانها: متناسب نبودن سایز دندانها با اندازه استخوان فک نیز میتواند منجر به ایجاد شکاف و فاصله بین دندانها و نامرتبی آنها شود.
- از دست دادن دندان: با از دست دادن یا کشیدن یکی یا چند دندان فضای خالی در فک ایجاد میشود. پر نکردن جای خالی دندان غایب موجب حرکت دندانهای مجاور به سمت جای خالی و فاصله افتادن بین سایر دندانها خواهد شد.
- فرنوم لبیال: فرنوم لبیال بافت نرمی است که لثههای فک بالا را به بخش داخلی لب بالا وصل میکند. اگر این زائده بزرگتر از حالت طبیعی باشد، بین دو دندان جلو فاصله ایجاد میشود.
- عادات غلط کودکی: عادات بد دوران کودکی مانند مکیدن انگشت شست و استفاده طولانی مدت از پستانک از دیگر علل بیرون زدگی دندانها و فاصله افتادن بین آنها است.
- رفلاکس بلع نادرست: کسانی که هنگام بلعیدن غذا و هدایت آن به سمت مری، نوک زبان را به جای چسباندن به سقف دهان، به پشت دندانهای جلو فشار میدهند، به احتمال زیاد بین دندانهایشان فاصله ایجاد میشود.
- بیماریهای پریودنتال: التهاب و عفونت درمان نشده لثه باعث آسیب به ریشه دندان و استخوان فک میشود که یکی از نتایج مخرب آن ایجاد شکاف بین دندان ها است.
روش های پر فاصله بین دندان
بسیاری از افراد میخواهند بدانند که چگونه فاصله دندان را از بین ببریم؟ انتخاب روش درمان مناسب برای پر کردن فاصله بین دندانها به اندازه شکاف بین آنها و نیز وضعیت سلامت استخوان فک، بافت لثه و دندانهای مجاور بستگی دارد. به طور کلی دندانپزشک یکی از روشهای زیر را برای شما به کار میبرد.
ارتودنسی
محبوبترین روش برای مرتب کردن دندانها و هدایت آنها به سمت جایگاه صحیح خود، استفاده از انواع دستگاههای ارتودنسی است.
ارتودنتیستها انواع روشهای ارتودنسی ثابت ثابت و متحرک مانند ارتودنسی فلزی و سرامیکی، ارتودنسی پشت دندان (لینگوال) و اینویزیلاین را برای رفع ناهنجاریهای فک و اصلاح موقعیت دندانهای شما به کار میبرند.
تنها ایراد درمان ارتودنسی برای پر کردن فاصله بین دندان طولانی بودن دوره درمان آن است که حدود 1 تا 3 سال طول میکشد. این مسئله برای برخی افراد قابل تحمل نیست. آنها به دنبال یافتن روشی سریع برای بهبود ظاهر دندانهای خود هستند.
کامپوزیت
در صورتی که فاصله بین دندانی اندک باشد یا بیمار نخواهد که تحت درمان ارتودنسی قرار بگیرد، دندانپزشک استفاده از کامپوزیت دندان را برای بستن شکاف بین دندانها به او پیشنهاد میکند. در این روش دندانپزشک پوستهای نازک از جنس پرسلن (لمینت دندان) یا لایهای از ونیر کامپوزیت رزینی را روی دندانهای بیمار قرار داده و به گونهای فرم میدهد که فاصله بین آنها دیده نشود.
کامپوزیت دندان فواصل بین دندانی را از بین نمیبرد بلکه تنها آنها میپوشاند تا به چشم نیایند. این روش بسیار سریع انجام میشود و دوام ماندگاری بالایی نیز دارد. روش کامپوزیت علاوه بر بستن شکاف دندانها میتواند سایر نواقص خفیف دندانی مانند کج بودن، بد رنگی و لکه روی دندان، را نیز اصلاح کند و زیبایی ظاهر آنها را بهبود ببخشد.
جراحی
برای افرادی که فاصله بین دندانهایشان به دلیل بزرگی بیش از حد بافت فرنوم ایجاد شده است، چارهای جز جراحی وجود ندارد. در این شیوه درمانی پزشک طی یک عمل جراحی بافت اضافه فرنوم لبیال را برمیدارد تا مانع بین دندانها از بین برود. پس از بهبودی بافت لثه، باید اقدامات دیگری مانند ارتودنسی یا کامپوزیت برای بستن فاصله بین دندانها انجام شود.
چگونه از فاصله دندان پیشگیری کنیم؟
حال که متوجه شدید چگونه فاصله دندان را از بین ببریم، اگر میخواهید شکاف بین دندانها زیبایی لبخند و جذابیت چهرهتان را خدشهدار نکند موارد زیر را برای پیشگیری از فاصله افتادن بین دندانها مد نظر قرار دهید:
- توجه به بهداشت دهان و دندانها
- مسواک زدن مرتب از دوران کودکی
- استفاده از نخ دندان
- جرمگیری دندانها
- مراجعه منظم به دندانپزشک برای چکاپ و تشخیص زود هنگام بیماریها و مشکلات دهان و دندان
- درمان به موقع بیماریهای لثه
- جلوگیری از مکیدن انگشت و استفاده طولانی مدت از پستانک در کودکان
- آموزش شیوه صحیح بلع به کودکان
- پرهیز از خود درمانی و به کاربردن روشهای خانگی برای رفع فاصله بین دندان
در این مطلب سعی کردیم با اشاره به روشهای بستن فاصله بین دندانها به سوال “چگونه فاصله دندان را از بین ببریم؟” پاسخ دهیم. جلو آینه بایستید و لبخند بزنید اگر فاصله بین دندانهایتان به طور واضح دیده میشود، لازم است برای تشخیص علت و انجام اقدامات درمانی مناسب به منظور بستن فاصله بین دندانها به دندانپزشک متخصص مراجعه نمایید.
درمان نشدن فاصله بین دندان عوارضی مانند مشکل در جویدن غذا، خونریزی و عقب رفتن لثهها، بوی بد دهان و لق شدن دندانها را به دنبال دارد.
دندانهای جلوی من فاصله داره، چه راهی برای برطرف کردن این مشکل وجود داره؟
فاصله بین دندانها (دیاستم) دلایل مختلفی مثل ژنتیک، عادات دهانی (مثل مکیدن انگشت)، بزرگ بودن زبان یا کوچک بودن فک میتواند داشته باشد. برای برطرف کردن این مشکل، روشهای درمانی مختلفی وجود دارد که انتخاب بهترین روش به تشخیص دندانپزشک بستگی دارد. از جمله این روشها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
ارتودنسی: یکی از رایجترین روشها برای بستن فاصله بین دندانها است. با استفاده از بریس یا وسایل دیگر، دندانها به آرامی به سمت هم حرکت داده میشوند.
کامپوزیت ونیر: در این روش، لایه نازکی از مواد کامپوزیت روی سطح دندانها قرار میگیرد تا فاصلهها پوشانده شود.
لمینت: مشابه کامپوزیت ونیر است، اما از مواد سرامیکی نازکتر استفاده میشود.
روکش دندان: در مواردی که فاصله بین دندانها زیاد باشد، از روکش دندان استفاده میشود.
ایمپلنت: در صورتی که دندان از دست رفته باشد، از ایمپلنت برای پر کردن فاصله استفاده میشود.