از این رو اگر شما نیز به دنبال تاسیس یک دندانپزشکی هستید مطالعه این مطلب به شما توصیه می شود چرا که در این مطلب قصد داریم شما را با مراحل تاسیس کلینیک دندانپزشکی و همچنین نیروی انسانی و تجهیزات مورد نیاز برای تاسیس کلینیک دندانپزشکی آشنا کنیم. اما در ابتدا لازم است تعریف دقیقی از کلینیک دندانپزشکی داشته باشیم. کلینیک دندانپزشکی یا درمانگاه دندانپزشکی موسسه ای است که جهت ارائه خدمات تشخیصی، درمانی و پیشگیری از بیماری های دهان و دندان به وسیله دندانپزشکان عمومی و یا متخصص دندانپزشکی و بر اساس ضوابط مربوطه تاسیس می گردد.
انواع کلینیک دندانپزشکی
در واقع دو نوع کلینیک دندانپزشکی وجود دارد:
- کلینیک عمومی دندانپزشکی: کلینیک عمومی دندانپزشکی کلینیکی است که در آن دندانپزشکان عمومی مجاز به ارائه خدمات عمومی دندانپزشکی هستند. البته همکاری دندانپزشکان متخصص جهت ارائه خدمات با کیفیت بالاتر با این کلینیک ها بلامانع است.
- کلینیک تخصصی دندانپزشکی: این کلینیک ها جهت ارائه خدمات تخصصی دندانپزشکی و حداقل در سه رشته تخصصی دندانپزشکی، مثل ارتودنسی، زیبایی و ایمپلنت می باشد. برای انجام خدمات عمومی دندانپزشکی در این کلینیک ها همکاری با دندانپزشکان عمومی بلامانع است.
نیروی انسانی مورد نیاز برای تاسیس کلینیک دندانپزشکی
برای تاسیس کلینیک دندانپزشکی لازم است در همان ابتدای تاسیس، نیروی انسانی مورد نیاز برای کار در کلینیک معرفی گردد. این نیروها به طور کلی شامل:
- دندانپزشک عمومی: دندانپزشک عمومی شخصی است که دوره دکتری دندانپزشکی عمومی خود را در یکی از دانشگاه های معتبر داخل یا خارج کشور تمام کرده باشد و موفق به گرفتن مدرک دکترای عمومی دندانپزشکی شده باشد.
- دندانپزشک متخصص: به شخصی گفته می شود که دوره تخصصی دندانپزشکی را پس از دوره دکتری دندانپزشکی عمومی در یکی از دانشگاهای معتبر داخل یا خارج از کشور طی کرده باشد و موفق به اخذ مدرک پایان دوره تخصصی دندانپزشکی شده باشد.
- پرستار دندانپزشکی: پرستار دندانپزشکی به شخصی گفته می شود که دوره پرستاری دندانپزشکی را در یک دانشگاه معتبر گذرانده باشد و گواهینامه رسمی کاردانی رشته پرستاری دندانپزشکی را گرفته باشد.
- تکنیسین لابراتوار دندانسازی: شخصی است که دوره کاردانی دندانسازی (پروتز) را در یک دانشگاه معتبر گذرانده باشد و موفق به اخذ گواهی نامه شده باشد.
- مسئول مدارک پزشکی: مسئول مدارک پزشکی نیز حتی المقدور با تحصیلات دانشگاهی برای حفظ و نگهداری از سوابق مراجعه کنندگان و تهیه آمار نیز باید در کلینیک حضور داشته باشد.
شرایط و ضوابط تاسیس کلینیک دندانپزشکی
- تاسیس مرکز دندانپزشکی قبل از هر گونه اقدام، منوط به کسب پروانه تاسیس از وزارت مربوطه می باشد.
- بهره برداری و ادامه فعالیت کلینیک دندانپزشکی منوط به راه اندازی قسمت های مختلف کلینیک و معرفی مسئول فنی برای کلیه نوبت های کاری و معرفی کارکنان دندانپزشک و پیرادندانپزشک می باشد.
- محل ساختمان و تجهیزات دندانپزشکی کلینیک باید قبل از صدور پروانه تاسیس توسط کارشناسان تایید شود.
- مسئول فنی از بین موسس یا موسسین معرفی می گردند و سرپرستی کلیه امور کلینیک به عهده مسئول فنی خواهد بود. پروانه مسئول فنی تنها به نام فرد دارای مدرک دندانپزشک عمومی یا متخصص صادر خواهد شد. همچنین حضور مسئول فنی در تمامی ساعات فعالیت کلینیک الزامی است. همچنین باید بدانید که نظارت بر نحوه ارائه خدمات دندانپزشکی و پیرادندانپزشکی و کلیه امور فنی برعهده مسئول فنی کلینیک است.
- ساعات فعالیت مراکز عمومی شبانه روزی حداقل 10 ساعت در روز می باشد و ساعات فعالیت مرکز تخصصی، براساس درخواست متقاضیان می باشد.
مدارک مورد نیاز مسئولین فنی کلینیک
- تکمیل فرم مشخصات ، فرم تقبل مسئولیت فنی (این فرم ها باید از واحد صدور پروانه ها و بعد از معرفی مسئولین فنی از طرف مؤسس به صورت کتبی تحویل گردد).
- ارائه تصویر پروانه دائمی و پروانه مطب معتبر
- تسویه حساب با صندوق رفاه دانشجویان
- ارائه نامه عدم نیاز در ساعت های غیر اداری برای شاغلین رسمی
- ارائه گواهی عدم سوء پیشینه کیفری و یا آخرین حکم کارگزینی برای پزشکان استخدام رسمی دولت
- ارائه گواهی عدم محکومیت انتظامی از سازمان نظام پزشکی
- فتوکپی از صفحه اول و صفحه آخر در صورت داشتن توضیحات
- ارائه عکس 4 * 3 به علاوه ارائه تصویر کارت ملی
- ارائه گواهی عدم اعتیاد
شرایط ساختمان کلینیک دندانپزشکی
فضای فیزیکی مورد نیاز کلینیک بر حسب تعداد یونیت دندانپزشکی و بخش های مختلف کلینیک محاسبه می شود و حداقل مساحت مورد نیاز برای هر یونیت دندانپزشکی و متعلقات مربوطه 10 مترمربع است. البته کلینیک عمومی و تخصصی داندانپزشکی می تواند در حداقل مساحت 150 متر مربع احداث گردد. به علاوه فضای مورد نیاز برای رادیولوژی، انتظار، پذیرش، نگهداری مدارک پزشکی و اتاق استریلیزاسیون، باید بصورت مجزا وجود داشته باشد.
نکته: فاصله هر کلینیک درمانی تخصصی و عمومی دندانپزشکی با مرکز مشابه نباید کمتر از 500 متر باشد.
تجهیزات کلی مورد نیاز در کیلنیک دندانپزشکی
- وجود یک دستگاه اتوکلاو حداقل 17 لیتری به ازای هر 5 یونیت دندانپزشکی الزامی است.
- وجود حداقل یک دستگاه رادیوگرافی پری اپیکال الزامی است.
- جهت بهره برداری اولیه از کلینیک، تعداد حداقل 5 یونیت دندانپزشکی و متعلقات مربوطه ضروری می باشد.
- وجود تجهیزات اتاق اورژانس (مثل کپسول اکسیژن، ترالی اورژانس، ست احیا و حتی المقدور الکتروشوک) ضروری می باشد.
سایر دستگاه ها و تجهیزات مورد نیاز
تجهیزاتی که در بالا نام برده شد تجهیزات کلی می باشد که برای تاسیس یک کلینیک دندانپزشکی و اخذ مجوز لازم است. به عنوان یک راهنمای جامع جهت تاسیس کلینیک دندانپزشکی لازم است که شما را با وسایل و تجهیزات دیگری که در هنگام کار در کلینیک دندانپزشکی به آن نیاز است، آشنا کنیم.
- لباس فرم مناسب، عینک، ماسک و تجهیزات محافظتی
- تجهیزات کنترل عفونت مثل دستکش، محلول ضد عفونی کننده دست که جز لوازم مصرفی می باشند.
- ابزار های عمومی دندانپزشکی از جمله ابزار اندو، ابزار های جرم گیری، آینه و ابزار های تشخیصی، ابزار پریو و جراحی، انواع فرزها و انبر و غیره
- تجهیزات و لوازم قالب گیری دندان مثل انواع خمیر قالب گیری، تری قالب گیری، استنس، لوازم میکسینگ و …
- کیت جراحی ایمپلنت و سایر ابزار ها و وسایل مورد نیاز برای ایمپلنت (از جمله خرید ایمپلنت، موتور جراحی وغیره ) که در کلینیک های تخصصی مورد استفاده قرار می گیرند.
- تجهیزات تخصصی مورد نیاز برای پیوند استخوان فک که خود شامل ابزارهای تخصصی و انواع فرزها و مواد زیستی مثل غشاهای ممبرن، پودرهای استخوانی و… می شود.
- لوازم و تجهیزات تخصصی ارتودنسی مثل وایر، بند و باکال تیوب، براکت، هدگیر و لوازم جانبی آن، اکسپنشن و غیره می شود.
- لوازم یکبار مصرف شامل سینی، رترکتور دهان، گاز و رول پنبه، آبسلانگ و پد جاذب بزاق.
- وسایلی از قبیل میز، صندلی جهت انتظار بیماران، وسایل سرمایشی و گرمایشی مناسب، آب سردکن و غیره نیز جز لوازمی هستند که برای برآورد هزینه های تاسیس یک کلینیک داندانپزشکی باید در نظر داشته باشید.
سلام ممنون از سایت خوبتون، من از مدارک مورد نیاز مسئولین فنی کلینیک همه چیو دارم.
سلام مازی جان تشکر از به اشتراک گذاشتن نظرتون با ما تنها هدف ما خوشنودی شماست.