برخی بیماری ها انتسابی هستند و برخی اکتسابی. منشا اصلی بیماری های انتسابی را می توانیم عوامل ژنتیکی بدانیم که از پدر و مادر به فرزندان و نسل های آینده به ارث می رسد. برخی دیگر از بیماری ها انتسابی هستند یعنی ژن آن در سلول های ما وجود دارد و عوامل محیطی آن را ایجاد می کنند.
یکی از بیماری ها رایج میان مردم که افرادی زیادی درگیر آن هستند، بیماری واریس می باشد. این بیماری می تواند تحت تاثیر ژنتیک بروز کند. اگر یکی از افراد خانواده شما به این بیماری مبتلا شده باشد، احتمال اینکه شما نیز مبتلا شوید بالا است. البته این را باید بگوییم که برخی عوامل می توانند احتمال بروز واریس را بیشتر کنند و برخی دیگر احتمال بروز را کاهش دهند.
انجام اقدامات ساده و آسانی مانند: اصلاح سبک زندگی، ورزش کردن منظم، پوشیدن کفش های مناسب، استفاده از مواد غذایی سالم و دوری از بی تحرکی می تواند درصد بروز این بیماری را تا حد زیادی کاهش دهد. در ادامه مطالب می خواهیم درخصوص بررسی عوامل ژنتیکی در بروز واریس صحبت کنیم. لطفا ما را همراهی نمایید.
واریس ارثی چیست؟
ایجاد واریس فقط به عوامل ژنتیکی بر نمی گردد، بلکه چندین فاکتور دیگر نیز می تواند در ایجاد رگ های واریسی موثر باشد. البته درصد اثرگذاری ژنتیک در بروز واریس، حدودا 80درصد است و می توان آن را عامل اصلی دانست. همچنین عوامل ژنتیکی بدلیل مشابه بودن ساختار بدنی افراد یک خانواده و شباهت میان متابولیسم های بدنی شان نقش کلیدی را ایفا می کند.
خوشبختانه روش های درمانی موثری برای واریس مانند: لیزر واریس در شیراز و اسکلروتراپی واریس در شیراز وجود دارد که می تواند این مشکل را بهبود بخشد.
نشانه های واریس ارثی چیست؟
موارد زیر جر اصلی ترین نشانه های واریس ارثی است، مانند:
- مشاهده رگ های آبی یا بنفش رنگ در نزدیک پوست
- ورم کردن و برجستگی رگ ها در سایر نواحی مختلف بدن
- حس درد یا سنگین شدن در پاها
- حس سوزش در نواحی رگ ها
- مشاهده تغییرات رنگ پوست در نواحی رگ های واریسی
- احساس خارش در نواحی که رگ های واریسی ایجاد شده اند
- احساس گرفتگی و انقباض در پاها در زمان ایستادن
توصیه می شود در صورت مشاهده هر گونه از علائم بالا فورا به پزشک متخصص مراجعه کنید. درمان به موقع در بهبود روند بیماری نقش بسیار مهمی دارد. بهترین دکتر واریس در شیراز، بلاشک کیلینیک تخصصی واریس دکتر جمالی است که با کمک به روزترین روش های درمانی شما را از شر واریس ارثی نجات می دهد.
عوامل موثر در ایجاد واریس کدامند؟
بغیر از عوامل ژنتیکی، عوامل دیگری وجود دارد که در بروز واریس موثرند مانند:
1. سن
افزایش سن می تواند ریسک ابتلا به واریس را نیز بالا ببرد. واریس عنکبوت از جمله مشکلات رایج میان افراد بالای 50 سال است. این بیماری بعلت تضعیف دیواره وریدها و سیستم عروقی ایجاد می گردد. عروق در اطراف پوست که معمولا نازک و ضعیف است، وریدها را ایجاد می کنند که وظیفه آنها بازگشت خون پمپاژ شده به قلب است. با تقویت سیستم قلبی-عروقی می توان گردش خون را تسهیل کنید و واریس های عنکبوتی را کاهش دهید.
2. جنسیت افراد
عوامل مختلفی در بروز بیماری واریس در زنان و مردان نقش دارد. یکی از مهم ترین این عوامل، جنسیت افراد است. بطور کلی زنان تقریبا 4 برابر مردان بیشتر در معرض ابتلا به واریس هستند که به شرایط جسمانی بدن برمی گردد.
3. تغییرات هورمونی
یکی از دلایل اینکه زنان بیشتر از مردان درگیر واریس می شوند، تغییرات هورمونی است. در واقع زنان بدلیل بارداری، یائسگی و بالا بودن هورمون پروژسترون بیشتر دچار تغییرات هورمونی و ضعف وریدها می شوند. مصرف برخی از داروهای هورمونی مانند قرص های ضدبارداری یا روش های درمانی مانند جایگزینی هورمون می تواند خطر ابتلا به واریس را بیشتر کند. به همین دلیل توصیه می شود هرگز داروهای هورمونی را خودسرانه مصرف نکنید. همچنین در زمان بارداری وزن بالا می رود، حجم خون افزایش می یابد و تغییرات هورمونی گسترده ای رخ می دهد که اکثر زنان باردار دچار واریس می شوند. ولی اصلا نگران گننده نیست، زیرا پس از 3 الی 6 ماه پس از زایمان بهبود می یابند.
4. چاقی
بالا رفتن وزن می تواند نقش کیلدی در بروز رگ های واریسی داشته باشد. هنگامی که وزن بالا می رود، فشار وارده بر رگ ها بیشتر می شود و آنها را مستعد آسیب می کند که این فشار بالا می تواند رگ های واریسی را تشکیل دهد. درنتیجه کنترل وزن و جلوگیری از چاقی می تواند ریسک ابتلا به بیماری واریس را بطرز چشم گیری کم کند.
5. ایستادن یا نشستن طولانی مدت
برخی از شرایط های شغلی به گونه ای است که فرد برای مدت طولانی نیاز به ایستادن دارد که اثرگذاری مستقیمی بر تشکیل رگ های واریسی در پاها دارد. ایستادن یا نشستن طولانی مدت می تواند فشار زیادی به رگ های خونی پا و سیستم وارد کند که خطر بروز واریس را افزایش می دهد.
اگر شرایط شغلی تان به گونه ای است که برای ساعت های طولانی مجبور به نشستن و ایسادن هستید، پیشنهاد می شود که هر یک ساعت یک بار بصورت آرام قدم بزنید تا خون در بدنتان گردش یابد.
6. عدم تحرک کافی
سبک زندگی کم تحرک یا بی تحرک می تواند اثرات مضری بر سلامت جسمانی ما داشته باشد. تحرک پایین سبب می شود تا عمکلرد ماهیچه های پا کاهش یابد و جریان خون ضعیف شود. درنتیجه این حالت خون در پاها جمع می شود و به دیواره عروق واریسی آسیب وارد می کند.
7. سابقه بیماری
برخی از بیماری ها می تواند خطر ابتلا به واریس را بالا ببرد. افرادی که سابقه بیماری هایی چون: دیابت، فشارخون بالا، اضافه وزن و سابقه واریس ارثی دارند بیشتر در معرض ابتلا به واریس قرار دارند.
بیماری های چون فشارخون بالا و دیابت می تواند به رگ ها و سیستم عروقی آسیب وارد کند که درنهایت منجر به تورم و واریس در پاها می شوند.
آیا می توانیم از واریس ارثی جلوگیری کنیم؟
واریس ارثی از جمله بیماری های رایجی است که افراد زیادی را درگیر کرده است. روش های زیادی برای جلوگیری از ایجاد واریس وجود دارد که اگر در خانواده شما یکی از افراد مبتلا به واریس است، پیشنهاد می شود حتما شما نیز آنها را انجام دهید تا ریسک انتقال این بیماری به نسل بعد کاهش پیدا کند. یکی از این اقدامات مشاوره ژنتیکی و تست ژنتیکی بیماری است.
ایجاد تغییراتی در سبک زندگی نیز می تواند تا حد زیادی ابتلا به واریس را کم کند. ورزش کردن منظم، مصرف مواد غذایی سالم، دوری از خوردن فست فود، عدم مصرف غذاهای شور و چرب، سیگار نکشیدن، عدم مصرف نوشیدنی های الکلی و غیره می تواند از انتقال واریس ارثی به شما جلوگیری کند.
آیا واریس ارثی تمام افراد خانواده را درگیر می کند؟
واریس از جمله از بیماری های ارثی بوده که بصورت ژنتیکی به نسل های آینده قابل انتقال است. این سوال را بسیاری از افراد می پرسند که پدر یا مادر ما درگیر واریس است، آیا تمام فرزندان دچار واریس می شوند؟
خیر، بطورکلی واریس ارثی به تمام افراد خانواده نمی رسد و با یک الگوی ژنتیکی خاص عمل می کند. اگر پدرومادر دچار واریس باشد احتمال بروز واریس در فرزندان بالاست ولی به سایر عوامل ژنتیکی وابسته است. برای تشخیص واریس و احتمال بروز آن در فرزندان تان بهتر است به یک متخصص ژنتیک مراجعه کنید. پزشک متخصص با بررسی سوابق خانوادگی شما و آزمایشات لازم می تواند خطر ابتلای فرزندان تان به واریس را مشخص کند.
آیا واریس ارثی را می توان درمان کرد؟
علت ایجاد بیماری واریس که از نسلی به نسل دیگر منتقل می شود، بعلت ضعف دیواره رگ ها رخ می دهد. در این حالت رگ ها توان کافی برای پمپاژ خون به سمت قلب را ندارند و رگ های بصورت غیرطبیعی بزرگ، متورم و برجسته می شود. گاهی اوقات در محل رگ های واریسی درد، ورم، قرمزی و خونریزی اتفاق می افتد. بیماری واریس را نمی توان بطور قطع و یقین درمان کرد ولی با روش های مختلفی می توان تا حد زیادی علائم آن را کاهش داد. از جمله روش های پزشکی که این روزها بسیار به بیماران توصیه می گردد، لیزر واریس در شیراز یا اسکلروتراپی واریس در شیراز است. این دو روش می تواند بصورت چشم گیری واریس شما را بهبود بخشد. سایر اقدامات زیر برای درمان واریس موثر واقع شده است:
- پوشیدن جوراب های واریسی هنگام ایستادن های طولانی مدت که از تجمع خون در پاها جلوگیری می کند. این نوع جوراب را از داروخانه و کالاپزشکی می توان تهیه نمود.
- مصرف داروهای کاهش دهنده التهاب و درد
- فعالیت ورزشی منظم و استاندارد
- عمل جراحی
- جلوگیری از اضافه وزن و چاقی
- نپوشیدن کفش های پاشنه بلند برای مدت طولانی و روزانه
- عدم نشستن یا ایستادن های طولانی مدت
- بالا نگه داشتن پاها بالاتر از سطح بدن
- تنظیم رژیم غذایی سالم و دوری از غذاهای پرنمک.
- در طول روز آب زیادی بنوشیم.
لیزر واریس در شیراز
یکی از روش های کلینیکی برای بهبود واریس، استفاده از لیزر است. لیزر یک پرتو نوری است که قدرت بالایی در فوکوس دارد و از آن می توان برای درمان واریس کمک گرفت. در این حالت نور لیزر به رگ های واریسی تابیده می شود و آن ها را می سوزاند و تنها یک رگ خشک شده برجای می گذارد. لیزر واریس در شیراز یکی از موثرترین روش های درمانی لیزر است و بیماران بدون نیاز به جراحی با این روش غیرتهاجمی می توانند مشکل خود را حل کنند. معمولا برای بهبود واریس با لیزر بهتر است چندین جلسه این کار را انجام دهید تا نتیجه مطلوب را بدست آورید. انواع مختلف لیزردرمانی وجود دارد که پزشک متخصص با توجه به شدت بیماری یک روش را برایتان انتخاب می کند.
اسکلروتراپی واریس در شیراز
برای بهبود رگ های واریسی بزرگ تا متوسط می توانیم از اسکلروتراپی استفاده کنیم. در این روش پزشک با کمک دستگاه سونوگرافی تزریق به درون رگ واریسی را انجام می دهد، مخصوصا در مواقعی که رگ های در زیر پوست قابل مشاهده نباشند. جهت نتیجه گیری مطلوب گاها ممکن است این روش را چند جلسه انجام دهید و بهتر است پس از تزریق اسکلروتراپی حداقل یک روز از جوراب واریس استفاده کنید.
از جمله عوارض جانبی که روش اسکلروتراپی بر جای می گذارد می توان به: تغییر رنگ پوست، خارش، درد و سوزش، کبود شدن، حساسیت های آلرژیک و غیره اشاره نمود.
البته گاهی اوقات بیماری واریس بسیار پیشرفت می کند و رگ های واریسی بسیار بزرگ می شوند که دکتر ممکن است از روش جراحی برای برداشتن آنها استفاده کند.
آیا روش های لیزر درمانی و اسکلروتراپی بی خطر هستند؟
لیزر واریس و اسکلروتراپی واریس در شیراز از جمله روش های درمانی بی خطر است که عوارض بسیار کمتری نسبت به عمل جراحی دارند.
لیزر درمانی باعث تولید گرما در ورید می شود که قرارگیری گرما نزدیک به پوست می تواند موجب سوختگی پوست شود. ولی دستگاه خنک کننده همراه با لیزر کار می کند تا این اتفاق رخ ندهد. تا کنون بیش از 25000 بیمار با این روش ها درمان شده اند که هیچ اتفاق خطرناکی برایشان رخ نداده است. همچنین برای این روش درمانی از یک مایع بی حسی در بخش خارجی ورید استفاده می شود که گرمای ناشی از لیزر فقط به درون ورید محدود می گردد.
گاهی پس از لیزردرمانی لکه های پوستی در محل درمان واریس برجای می ماند که خطرناک نیست و پس از گذشت حداکثر 24 ماه درمان می باید.
مدت زمان لازم برای لیزر واریس در شیراز بسیار کم است و اگر دو پای شما درگیر واریس باشد، حداکثر در یک ساعت و نیم لیزرتان انجام می شود.
بهترین دکتر واریس در شیراز کیست؟
مراجعه به یک پزشک حاذق در زمینه واریس، مهم ترین قدم برای درمان بیماری است. از جمله بهترین دکتر واریس شیراز، دکتر جمالی است. کیلینیک تخصصی واریس دکتر جمالی با استفاده از پیشرفته ترین تکنولوژی پزشکی روز دنیا می تواند موثرترین روش های درمانی واریس را برایتان انجام دهد. جهت کسب اطلاعات بیشتر و رزرو وقت به وب سایت دکتر جمالی مراجعه نمایید.
کاملاً درسته. ژنها میتونن ساختار رگها رو تحت تاثیر قرار بدن و باعث ضعف دریچههای داخل رگها بشن. این ضعف باعث میشه خون به جای اینکه به سمت قلب برگرده، توی رگها جمع بشه و رگها متورم و برجسته بشن. اما نگران نباشید، واریس قابل درمانه و با رعایت بعضی نکات میشه از پیشرفت اون جلوگیری کرد.
بله، واریس قابل درمانه. با این حال، پیشگیری بهتر از درمانه. علاوه بر عوامل ژنتیکی، سبک زندگی سالم، ورزش منظم، کنترل وزن و اجتناب از ایستادن طولانی مدت میتونه به پیشگیری و بهبود واریس کمک کنه.