0

رژیم غذایی سرطان پانکراس یا لوزالمعده: کلید بهبود کیفیت زندگی

رژیم غذایی سرطان پانکراس یا لوزالمعده: کلید بهبود کیفیت زندگی
بازدید 9

رژیم غذایی سرطان پانکراس یا لوزالمعده: کلید بهبود کیفیت زندگی

رژیم غذایی سرطان پانکراس, رژیم غذایی بیماران سرطان پانکراس

رژیم غذایی مناسب از مهم‌ترین عوامل در مدیریت سرطان پانکراس

 

تغذیه در سرطان پانکراس؛ چه بخوریم، چه نخوریم؟

رژیم غذایی سرطان پانکراس یکی از مهم‌ترین عوامل تاثیرگذار بر روند درمان و بهبود کیفیت زندگی بیماران است. در این مقاله از بیتوته به بررسی دقیق این رژیم غذایی، مواد غذایی مفید و مضر، و نکات مهم تغذیه‌ای برای بیماران مبتلا به سرطان پانکراس خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید تا اطلاعات کاملی در این زمینه کسب کنید.

رژیم غذایی نقش مهمی در درمان سرطان پانکراس دارد. اغلب، این بیماران دچار کمبودهای تغذیه ای، کاهش وزن و عوارض جانبی درمان (کم آبی بدن، حالت تهوع، استفراغ و غیره) می شوند که کیفیت زندگی آنها را کاهش می دهد.

 

علاوه بر این، همانطور که تحقیقات نشان می دهد، حدود 50 درصد از موارد این نوع سرطان با رژیم غذایی ناسالم مرتبط است که می توان از آن جلوگیری کرد. بنابراین، هم برای پیشگیری و هم درمان بیماری، چندین دستورالعمل برای بهبود تغذیه وجود دارد.

 

رژیم غذایی سرطان پانکراس, رژیم غذایی بیماران سرطان پانکراس

در سرطان پانکراس مصرف غذاهای غنی از فیبر ضروری است

 

اهمیت رژیم غذایی سالم در بیماران سرطان پانکراس

پانکراس در تجزیه کربوهیدرات ها نقش دارد. همچنین آنزیم هایی را آزاد می کند که به هضم پروتئین ها و چربی ها کمک می کنند. دلایل متعددی وجود دارد که چرا رژیم غذایی در بیماران مبتلا به سرطان پانکراس نیاز به توجه ویژه دارد. برای درک بهتر این موضوع، مرور کوتاهی بر عملکردهای این اندام ضروری است. پانکراس در ناحیه شکم، درست پشت معده، نزدیک به روده، کیسه صفرا و دوازدهه قرار دارد.

 

از آنجایی که در هضم غذا و تنظیم سطح قند خون نقش دارد، تخریب سلامت آن به دلیل بیماری هایی مانند سرطان، عوارضی را در سطح تغذیه ایجاد می کند. در نتیجه، عضله و چربی تمایل به تجزیه دارند و منجر به کاهش وزن و خستگی می شوند.

 

در یک تحقیق ، محققان دریافتند که رژیم غذایی پر از قند، چربی و گوشت قرمز و فرآوری شده می تواند خطر ابتلا به سرطان پانکراس را افزایش دهد. در همین حال، مصرف میوه، سبزیجات و سایر منابع فیبر، آنتی اکسیدان و پلی فنول می تواند به پیشگیری و درمان آن کمک کند. اگرچه رژیم غذایی باید با نیازهای فردی هر بیمار سازگار باشد، اما برخی نکات وجود دارد که می توان در سطح کلی اجرا کرد. بیایید نگاهی دقیق تر بیندازیم.

 

رژیم غذایی سرطان پانکراس, رژیم غذایی بیماران سرطان پانکراس

غذاهای تند و ادویه‌دار می‌توانند باعث ناراحتی گوارشی شوند

 

رژیم غذایی سرطان پانکراس

پس از تشخیص سرطان پانکراس، تیم مراقبت های بهداشتی با متخصصان تغذیه همکاری می کنند تا با به حداقل رساندن اثرات منفی بر وضعیت تغذیه ای ناشی از درمان ها و خود بیماری تلاش کنند. برخی از توصیه ها به شرح زیر است.

 

مصرف آب و نوشیدنی های سالم

برخی از درمان های مورد استفاده برای سرطان پانکراس می تواند منجر به حالت کم آبی بدن شود. به همین دلیل، اطمینان از مصرف روزانه حداقل 3.7 لیتر آب برای مردان و 2.7 لیتر برای زنان ضروری است. علاوه بر این، توصیه می شود یک ساعت قبل و یک ساعت بعد از هر وعده اصلی غذا مایعات بنوشید. نوشیدنی های حاوی الکترولیت و مواد مغذی انتخاب خوبی هستند. علاوه بر این، تا حد امکان باید از نوشیدنی های حاوی کافئین و الکل خودداری کرد.

 

غذاهای کوچک بخورید

از آنجایی که پانکراس ظرفیت همکاری خود را در فرآیند گوارش کاهش می دهد، لازم است سعی کنید بار دریافتی آن را با وعده های غذایی به حداقل برسانید. در این راستا، به خاطر داشته باشید که وعده های غذایی کوچک که چندین بار در روز (5 یا 6 بار) خورده می شوند، نسبت به وعده های غذایی بسیار بزرگ تحمل بیشتری دارند.

خوردن وعده های غذایی کوچک نیز به کاهش عوارض جانبی درمان سرطان مانند حالت تهوع کمک می کند.

 

مصرف مقدار زیادی منابع پروتئین سالم

غذاهای حاوی پروتئین با ارزش بیولوژیکی بالا برای حفظ سلامت عضلات و وزن ضروری هستند. این ماده مغذی کلان به ترمیم سلول های آسیب دیده کمک می کند و اتفاقاً از دفاع بدن حمایت می کند. در واقع، تحقیقاتی نشان داد که بهبود مصرف پروتئین غذایی به بهبود پیش آگهی بیماران مبتلا به سرطان پانکراس پیشرفته تحت شیمی درمانی کمک می کند.

برخی از منابع توصیه شده عبارتند از:

– مرغ

– بوقلمون

– ماهی

– تخم مرغ

– آجیل

– ماست و پنیر

 

گاهی اوقات بیماران در خوردن غذاهای فوق مشکل دارند. در این صورت، ممکن است مکمل های پروتئین مایع، چه حل شده در آب و چه در شیک، در نظر گرفته شود. سایر پروتئین های مایع شامل آبگوشت استخوان، سوپ های پوره شده و ماست یونانی است.

 

غذاهای قابل هضم را انتخاب کنید

درمان های سرطان پانکراس اغلب توانایی شما را در کمک به فرآیند گوارش کاهش می دهد. از این رو اهمیت انتخاب غذاهایی که سنگین نیستند و به راحتی هضم می شوند.

گوشت قرمز، گوشت خوک و سبزیجات خام توصیه نمی شود. همچنین توصیه می شود غذا را برای هضم راحت تر خرد کرده، نرم کرده و جوشانده شود.

 

مصرف غذاهای کامل

غذاهای کامل نقش دوگانه ای در رژیم غذایی بیماران سرطان پانکراس دارند. از یک طرف، سهم آنها در فیبر غذایی با فرآیند گوارش همکاری می کند. از سوی دیگر، کربوهیدرات های پیچیده آنها به حفظ سطح انرژی خوب کمک می کند. محصولات توصیه شده عبارتند از:

– جو دوسر

– نان سبوس دار

– برنج قهوه ای

– پاستای سبوس دار

– جو

– ذرت

 

انتخاب منابع چربی های سالم

در حالی که غذاهای سرخ شده و چربی های ترانس هضم را مختل می کنند و سلامت بیماران سرطان پانکراس را مختل می کنند، چربی های سالم منبع خوبی از انرژی هستند که اتفاقاً به مبارزه با التهاب کمک می کنند. آنها را می توان در غذاهای زیر یافت:

– روغن زیتون

– روغن کانولا

– آووکادو

– آجیل و دانه

– ماهی چرب

 

رژیم غذایی سرطان پانکراس, رژیم غذایی بیماران سرطان پانکراس

وعده‌های غذایی کوچک و مکرر بهتر از وعده‌های غذایی بزرگ و سنگین است

 

مصرف آنتی اکسیدان خود را افزایش دهید

آنتی اکسیدان ها معمولاً در مقادیر زیاد در غذاهایی مانند میوه ها و سبزیجات یافت می شوند. توصیه می شود روزانه حداقل پنج وعده برای مقادیر بهینه مصرف کنید. انواع توت ها، مرکبات و سبزیجات برگ دار سبز انتخاب های بسیار خوبی هستند.

مطالعه ای، نشان داد که مصرف میوه و سبزیجات ممکن است از سرطان پانکراس محافظت کند.

 

از شیرینی ها و قندها خودداری کنید

همانطور که گفته شد، پانکراس در فرآیند تنظیم قند خون نقش دارد. با کاهش عملکرد آن به دلیل سرطان، شیرینی ها و قندها به طور مطلوب هضم نمی شوند. این نه تنها منجر به افزایش سطح گلوکز می شود، بلکه عوارض متابولیکی دیگری را نیز به همراه دارد.

باید از این غذاها اجتناب کرد. همین امر در مورد دسرها، نوشابه ها، کیک یا سایر شیرینی ها نیز صدق می کند. اینها نباید بخشی از رژیم غذایی بیماران مبتلا به سرطان پانکراس باشند.

 

مصرف مکمل های آنزیم پانکراس

پزشک شما ممکن است مصرف مکمل آنزیم پانکراس را به شما پیشنهاد کند. عملکرد آن همکاری با عملکرد این اندام است تا بتواند همچنان در هضم مداخله کند. حتی به کاهش علائم مرتبط با مشکلات گوارشی کمک می کند.

 

در مورد تغذیه در سرطان پانکراس چه چیزی مهم است؟

تغذیه کافی کلیدی در درمان سرطان پانکراس است. هدف آن کاهش وضعیت سوء تغذیه، کمک به حفظ وزن بدن سالم، افزایش قدرت عضلانی و کاهش برخی از عوارض جانبی درمان ها است. همچنین به حمایت از عملکرد گوارشی این اندام کمک می کند.

 

توصیه می شود مصرف میوه، سبزیجات، غلات کامل، پروتئین ها و چربی های سالم را در اولویت قرار دهید. علاوه بر این، لازم است مطمئن شوید که عادات غذایی شما برای هضم مناسب خیلی سنگین نیست. خوردن آهسته و به مقدار کم معمولاً بسیار مفید است. نوشیدن مقدار زیادی آب و فعال ماندن نیز همینطور است.

 

در هر صورت، هر بیمار باید از یک متخصص درمان تغذیه ای شخصی دریافت کند. متخصص تغذیه می تواند با دقت بیشتری نحوه وعده های غذایی و مواد مغذی اولویت دار را بر اساس نیازهای هر مورد هدایت کند.

 

رژیم غذایی سرطان پانکراس, رژیم غذایی بیماران سرطان پانکراس

با رعایت رژیم غذایی صحیح، می‌توانید با سرطان پانکراس بهتر مقابله کنید

 

سوالات متداول درباره رژیم غذایی سرطان پانکراس

1. آیا یک رژیم غذایی خاص برای همه بیماران مبتلا به سرطان پانکراس وجود دارد؟

خیر، رژیم غذایی هر بیمار باید بر اساس شرایط خاص او، از جمله مرحله بیماری، درمان‌های در حال انجام، عوارض جانبی و ترجیحات غذایی فردی تنظیم شود. بهتر است با یک متخصص تغذیه مشورت کنید تا یک برنامه غذایی متناسب با نیازهای شما طراحی شود.

 

2. آیا می‌توانم از مکمل‌های غذایی استفاده کنم؟

بله، برخی مکمل‌ها ممکن است به بهبود وضعیت تغذیه‌ای شما کمک کنند. با این حال، قبل از مصرف هر گونه مکمل با پزشک یا متخصص تغذیه خود مشورت کنید.

 

3. آیا می‌توانم غذاهای مورد علاقه‌ام را بخورم؟

در بسیاری از موارد، می‌توانید غذاهای مورد علاقه خود را با کمی تغییر در روش پخت یا اندازه سرو مصرف کنید. بهتر است با یک متخصص تغذیه مشورت کنید تا راهکارهای مناسبی برای شما ارائه شود.

 

4. آیا رژیم غذایی می‌تواند به بهبود اثربخشی درمان کمک کند؟

بله، یک رژیم غذایی سالم و متعادل می‌تواند به بهبود سیستم ایمنی بدن و افزایش تحمل به درمان کمک کند.

 

5. آیا رژیم غذایی می‌تواند از عود سرطان جلوگیری کند؟

در حال حاضر، تحقیقات در مورد تاثیر رژیم غذایی بر عود سرطان پانکراس ادامه دارد. با این حال، یک رژیم غذایی سالم و متعادل به طور کلی برای سلامتی مفید است.

 

جمع بندی 

در پایان، لازم به ذکر است که تغذیه مناسب، یکی از ارکان اصلی درمان و بهبود کیفیت زندگی بیماران مبتلا به سرطان پانکراس محسوب می‌شود. با توجه به اینکه سرطان پانکراس می‌تواند منجر به اختلال در هضم و جذب مواد مغذی شود، یک رژیم غذایی متعادل و متناسب با شرایط بیمار، می‌تواند به کاهش عوارض جانبی درمان، بهبود اشتها و افزایش سطح انرژی کمک کند. با این حال، طراحی یک برنامه غذایی مناسب برای بیماران مبتلا به سرطان پانکراس، نیازمند مشورت با متخصص تغذیه است تا با توجه به شرایط خاص هر بیمار، یک رژیم غذایی فردی و موثر تجویز شود. به یاد داشته باشید، تغذیه مناسب در کنار درمان‌های پزشکی، می‌تواند به بهبود روند درمان و افزایش طول عمر بیماران کمک شایانی کند.

 

گردآوری:بخش سلامت بیتوته 

 

💬 نظرات خود را با ما در میان بگذارید

📜 قوانین ارسال نظرات کاربران
  • دیدگاه های ارسال شده شما، پس از بررسی توسط تیم ایران مدیکال منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی توهین، افترا و یا خلاف قوانین جمهوری اسلامی ایران باشد منتشر نخواهد شد.
  • لازم به یادآوری است که آی پی شخص نظر دهنده ثبت می شود و کلیه مسئولیت های حقوقی نظرات بر عهده شخص نظر بوده و قابل پیگیری قضایی می باشد که در صورت هر گونه شکایت مسئولیت بر عهده شخص نظر دهنده خواهد بود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *