در گروه آموزشوپرورش به دو غرفه وزارت آموزشوپرورش و انجمن اولیاومربیان سری زدیم که ببینیم در این نمایشگاه چه اقداماتی انجام میدهند.
غرفه وزارت آموزشوپرورش در همان بدو ورود به طبقه بالا سمت راست قرار دارد. غرفهای که برنامههای مختلفی را هم عرضه میکند. ارائه خدمات مشاوره و خدمات رایگان فشارخون و آموزش سلامت و مشاوره از جمله اقداماتی است که به خانوادهها و دانشآموزان ارائه میشود.
همچنین روی دیوارهای غرفه، توضیحاتی درباره اقدامات هرکدام از بخشها آمده است. مثلاً در بخش معاونت پرورشی خدمات مشاوره ارائه میشود و همیار مشاور که یک دانشآموز است، در غرفه حضور دارد. توانمندسازی و تولید محتوای درس تفکر و سبک زندگی هم از جمله اقداماتی که معاونت پرورشي انجام داده است.
فعاليت مراكز مشاوره و خدمات روانشناختي
از جمله اقداماتي كه آموزشوپرورش در راستاي طرح ياريگران زندگي دارد، مراكز مشاوره و خدمات روانشناختی است. اين مراكز واحدهاي آموزشي و پرورشي هستند كه با بهرهگيري از توان علمي، پژوهشي و درماني، خدمات متنوع روانشناختی و مشاورهاي را با حداقل قيمت و رايگان براي دانشآموزان ارجاعي نماد و ارجاعي از مدارس با حضور مشاوران متخصص و متعهد در حوزه كودك و نوجوان ارائه ميدهند.
اهداف مراكز مشاوره شامل ظرفيتسازي براي مداخلات بهموقع و مؤثر در دانشآموزان دچار فوريتهاي رواني ـ اجتماعي، شناسايي بهموقع و توانمندسازي دانشآموزان در معرض خطر، ورود سريع و كاهش و كنترل عوامل مخاطرهآميز، مديريت و پيگيري انجام فرايندهاي نماد و افزايش آمادگي مدارس و مناطق آموزشوپرورش كشور براي واكنش سريع در فوريتهاي رواني و اجتماعي است.
از ديگر طرحهاي آموزشوپرورش، مديريت فوريتهاي رواني ـ اجتماعي و مداخله در بحران است. كارگروه فوريتهاي رواني اجتماعي در سطح منطقه و استان هم بهمنظور ارائه كمك و حمايتهاي لازم و تخصصي به افراد آسيبديده و خانواده و دوستان و همكلاسي دانشآموز موردنظر تشكيل ميشود.
گسترش نهضت فرهنگي پيشگيري از اعتياد با جشنواره نوجوان سالم
يكي از برنامههاي آموزشوپرورش در راستاي برنامه ياريگران زندگي، جشنواره نوجوان سالم است. اين جشنواره در بخشهاي ابتكارات جامعهمحور، خلاقيتهاي دانشآموزي و ابتكارات مدرسهاي برگزار ميشود.هدف از برگزاري اين جشنواره، گسترش نهضت فرهنگي پيشگيري از اعتياد، رفتارهاي پرخطر و آسيبهاي اجتماعي، معرفي دستاوردها و ابتكارات پيشگيري و مراقبت در مدارس كشور و معرفي الگوهاي پيشگيري از آسيبهاي اجتماعي در سطح مدارس است.
اهميت اين جشنواره، گسترش نهضت فرهنگي پيشگيري از اعتياد، رفتارهاي پرخطر و آسيبهاي اجتماعي، معرفي دستاوردها، ابتكارات و پيشگيري و مراقبت در مدارس كشور و معرفي الگوهاي پيشگيري از آسيبهاي اجتماعي در سطح مدارس است.
برگزاري جشنواره نوجوان سالم به ترويج شيوههاي زندگي سالم و پيشگيري از گرايش به رفتارهاي پرخطر، سوءمصرف مواد و افزايش سطح آگاهي دانشآموزان، شناسايي، رشد و شكوفايي قابليتها و ظرفيتهاي دانشآموزان، فرهنگيان، اولياي دانشآموزان در زمينه پيشگيري از آسيبهاي اجتماعي ميانجامد.موضوعات اين جشنواره هم شیوههای زندگي سالم، پيشگيري از رفتارهاي پرخطر و مشاركت اجتماعي و همياري و محورهاي جشنواره، پيشگيري از گرايش به دخانيات، پيشگيري از گرايش به سوءمصرف مواد، پيشگيري از گرايش به خشونت و زندگي سالم است.
هميار مشاور يك برنامه مشاركتي دانشآموز محور است كه بهعنوان يك خدمت حمايتي، ارتقایی و داوطلبانه محسوب ميشود كه منطبق بر يافتههاي بينالمللي، بومي، مبتني بر رويكرد «آموزش همسالان» و «مشاوره همسالان» است و با تمركز بر اين اصل كه دانشآموزان نوجوان ترجيح ميدهند درباره مشكلات و چالشهاي روانشناختی خود با همسالان مشورت كنند و قابليتهاي لازم را براي ياري رساندن به يكديگر دارا هستند، طراحي و اجرا شده است.
هدف از اجراي طرح هميار مشاور، ظرفيتسازي براي جلب مشاركت فعال دانشآموزان متوسطه اول و دوم در عرصه ارتقاي سلامت روان و پيشگيري و كاهش بروز آسيبهاي رواني _ اجتماعي و فراهمآوردن امكانات مشاركت دانشآموزان داوطلب و علاقهمند براي همياري و راهنمايي ساير دانشآموزان است.
وظایف هميار مشاور هم برقراري ارتباط دوستانه با دانشآموزان و تسهيل ارتباط دانشآموزان با مشاورـرابط مشاور، آشناکردن دانشآموزان با وظايف مشاور و فعاليتهاي راهنمايي و مشاورهاي در مدرسه، همكاري با مشاور و رابط مركز مشاوره جهت تقويت فعاليت راهنمايي و مشاوره در سطح مدرسه، ارائه راهنمايي به دانشآموزان با نظارت مشاور و رابط مشاور و كمك به مشاور و رابط مشاور در زمينه شناخت مشكلات دانشآموزان است.
پیشگیری، کنترل و کاهش آسیبهای اجتماعی با اجراي طرح نماد
برنامه نماد از ديگر فعاليتهاي وزارت آموزشوپرورش است كه نماد مخفف نظام مراقبت اجتماعی دانشآموزان است. این طرح بهمنظور شناسایی مستمر وضعیت تحصیلی و رفتاری و همچنین پیشگیری، کنترل و کاهش آسیبهای اجتماعی و ارتقای سطح سلامت روان دانشآموزان برگزار میشود.مخاطبان برنامه نماد تمام دانشآموزان در همه دورههای تحصیلی، والدین و تمام کارکنان آموزشوپرورش هستند.
فرايند اجرايي آن هم شامل آموزشهاي ارتقايي، غربالگري، مداخلات مختصر، درمان و ارجاع است.بخشي از وظايف آموزشوپرورش در طرح نماد شامل آموزش معلمان، توانمندسازي كاركنان، برگزاري جلسات آموزشي با خانوادهها، تشكيل كميته مراقبت اجتماعي در مدارس كشور، شناسايي دانشآموزان در معرض خطر يا بزهديده و ارائه خدمات آموزشي مشاوره فردي و خانوادگي است.
خط ملي نماد 1570
خط ملي نماد 1570، از ديگر برنامههاي آموزشوپرورش است. اين طرح به ارائه خدمات مشاوره تلفني توسط كارشناسان پاسخگوي مستقر در مركز مشاورهها استانها ميپردازد.اين خط بهمنظور ارائه خدمات راهنمایی و مشاوره از طرف افراد متخصص، متعهد، مجرب به کار کودک و نوجوان باهدف گسترش عدالت و دسترسی سریع دانشآموزان از اقصینقاط کشور بهخصوص پوشش و خدماتدهی مشاورهای به مناطق و نواحی که با کمبود نیروی مشاور مواجه هستند، این برنامه شکلگرفته و در حال اجراست.
مهرتاج بیگلری معاون مراقبت در برابر آسیبهای اجتماعی اداره کل آموزشوپرورش شهر تهران به خبرنگار فارس گفت: بخشهای مختلف آموزشوپرورش باتوجهبه اهداف نمایشگاه که ارتقای توانمندیهای دانشآموزی و مراقبت از دانشآموزان در برابر آسیبهای اجتماعی است، در اين غرفه حضور دارند چرا كه بهنوعی کار این واحدها مکمل هم هست یعنی حلقهای از یک زنجیره هستند که کار همدیگر را تکمیل میکنند.وي ادامه داد: یک بخش، معاونت پرورشی و اداره امور تربیتی، توانمندسازی و تولید محتوای درس تفکر و سبک زندگی که همکارانمان مستقر هستند و توضیحات لازم را ارائه میدهند. يك بخش، مراکز مشاوره است كه در اين غرفه معرفی شده و میز مشاور هم داریم.
بيگلري به طرح همیار مشاور اشاره كرد و افزود: باتوجهبه اينكه تأثیر پذیری دانشآموزان بیشتر از همسالان هست، برنامه همیار مشاور چندین سال است كه طراحی شده است؛ در واقع دانشآموزانی در مدرسه تحت عنوان همیار مشاور آموزشهای خاصی را میبینند و رابط بین دانشآموزان و مشاور مدرسه هستند.
یاریگران زندگی در مدرسه
معاون مراقبت در برابر آسیبهای اجتماعی اداره کل آموزشوپرورش شهر تهران با اشاره به برنامه نماد، گفت: برنامه نماد در واقع نظام مراقبت اجتماعی دانشآموزان است؛ برنامهای که طراحی شده مستقیم و به جد مراقبت دانشآموزان، اولیا و کارکنان را در قبال آسیبهای اجتماعی پوشش دهد. البته آموزشوپرورش تنها نیست و دستگاه دیگري مثل وزارت کشور، سازمان بهزیستی، قوه قضائیه، سازمان برنامه بودجه همكاري ميكنند.
وی ادامه داد: فرایند اجرایی برنامه نماد یا نظام مراقبت اجتماعی دانشآموزان به این شکل است که هم دانشآموز، هم والدین دانشآموزان و هم کارکنان مدرسه، آموزشهایی تحت عنوان آموزشهای ارتقایی ميبينند که آموزش مهارتهای زندگی هست؛ بعد از اینکه توانمندسازی انجام شد، دانشآموزان غربالگری میشوند، در واقع موردهای آسیب دار مشخص شده و مداخله مختصر در مدرسه انجام میشود. اگر نیاز به پیگیری بیشتر و درمان باشد، دانشآموزان به مراکز مشاوره ارجاع میشوند که در این پروسه دستگاههای دیگر تحت عنوان شرکای ائتلاف نماد با آموزشوپرورش همکاری میکنند.
وي تصريح كرد: یکی از برنامههای دیگر، یاریگران زندگی هست که دانشآموزان توانمندسازی میشوند و آموزشهایی میبینند تا وقتی مشکلی در مدرسه و در جمعهای کوچک رخ دهد، بهعنوان یک پروژه کوچک مطرح شود و دانشآموزان که در کنارشان یک تسهیلگر و مربی بهعنوان راهبر هست، با بارش فکری دنبال حل مسئله باشند و اینگونه به همدیگر کمک میکنند.
بيگلري به خط ۱۵۷۰ اشاره كرد و افزود: اين خط در واقع خط بحرانمان هست و خط مشاورههای تلفنی است. وقتي افراد با این خط تماس بگیرند، مشاوره و راهنمایی ميگيرند كه این خط از 8 صبح تا 12 شب فعال است.
ارائه خدمات مشاورهای به بازدیدکنندگان نمایشگاه یاریگران زندگی
اما در غرفه انجمن اولیاومربیان، مشاوران مراکز راهنمایی و مشاوره، خدمات مشاورهای را به بازدیدکنندگان ارائه میدهند این خدمات شامل مشاوره در زمینههای مختلف تربیتی و روانشناختی برای والدین و دانشآموزان است.
صمد اسلامی مهر رئیس اداره آموزش اولیا اداره کل انجمن اولیاو مربیان درباره حضور انجمن اولیاومربیان در نمایشگاه یاریگران زندگی اظهار کرد: در غرفه انجمن اولیاومربیان بیشتر خدمات مشاورهای به خانوادهها و مراجعان داده میشود و از صبح تا عصر هم باز هست.
وی ادامه داد: در کنار غرفه، برنامههایی هم برای اولیای دانشآموزان داریم که اولین جلسه آموزش خانواده شنبه 26 آبان برگزار شد امروزوفردا هم جلسات دیگری پیشبینی شده است.
اسلامی مهر درباره برنامه ویژه برای مدرسین آموزش خانواده، گفت: عصر شنبه 26 آبان، اولین جلسه آموزش مدرسین خانواده با محوریت اعتیاد و پیشگیری از اعتیاد برگزار شد که حدود ۱۰۰ نفر از مدرسین شهر تهران حضور داشتند.
وی با اشاره به برگزاری جشنواره الگوهای برتر آموزش خانواده، اظهار کرد: این طرح به شکل آزمایشی در شهرستانهای استان تهران و استان البرز برگزار شد که فراخوان دادیم و نزدیک به ۶۰ اثر دریافت شد و ۸ اثر به مرحله نهایی رسید که روز یکشنبه برترینها تجلیل شدند.
اسلامی مهر افزود: در این نمایشگاه مراکز مشاوره خانواده در سطح استانها معرفی میشوند و خدمات مشاورهای داده میشود. همچنین در طول روز نیز مشاورین حوزه خانواده اینجا مستقر هستند و به سؤالات خانوادهها و بازدیدکنندهها پاسخ داده میشود.
حال خوش زندگی
کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان هم در نمایشگاه یاریگران زندگی حضور دارد البته بخش كانون هم مثل ساير بخشهاي آموزشوپرورش در همان غرفه وزارت آموزشوپرورش قرار دارد. برگزاری کارگاههای حال خوش زندگی، ساخت عروسک «نه» و نیز برگزاری نشستهای آگاهیبخش برای والدین از جمله فعالیتهایی است که کانون در این نمایشگاه به مخاطبانش ارائه میدهد.
همچنين کانون با برنامههای متنوعی مثل طرح خانواده آگاه و تولید محتواهایی چون کتابهای داستان، در راستای کاهش آسیبهای اجتماعی بهویژه اعتیاد در بین کودکان، نوجوانان و خانوادهها فعالیت کرده و برنامهها و محتواهای تولید شده خود را در این حوزه به مخاطبان ارائه میدهد.
خانم قنبري مربی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان به خبرنگار فارس گفت: مهارتهاي زندگي با عنوان حال خوش زندگي در اين غرفه ارائه ميشود كه شامل هوش هيجاني، جرئتمندي، خودباوري، معنويت و روابط مثبت است.
وي ادامه داد: بعد با يك بازي بچهها را درگير ميكنيم و بازخوردشان از مهارتها را ميگيريم و تكميل ميكنيم و با آموزش اوريگامي، به آنها هديه ميدهيم.
امروز، آخرین روز نمایشگاه عمومی و پارک یادگیری یاریگران زندگی است. خانوادههایی که دغدغه آسیبهای اجتماعی و نحوه برخورد با فرزندشان را دارند، به این نمایشگاه حتماً سری بزنند.
💬 نظرات خود را با ما در میان بگذارید