سندرم ایمپاستر، نشانگان دغلکار یا نشانگان خودویرانگری توانمندان] (به انگلیسی: imposter syndrome) یک پدیده روانی است که در آن فرد نخبه نمیتواند اعتبار موفقیتهایش را بپذیرد. در این پدیده فرد تصور میکند برخلاف آنچه شواهد بیرونی که نشان از لیاقت وی برای رسیدنش به موفقیت از روی رقابت و تلاش دارند، او در واقع شایستگی آن موفقیت را ندارد و شخصی فریبکار است.
فرد مبتلا به این نشانگان، موفقیت خودش را در نتیجهٔ اقبال، زمانبندی خوب، و یا فریب دیگران فرض میکند و این موضوع که فردی باهوش یا تلاشگر است را بدفهمی دیگران فرض میکند و از نظر روانی از سوی خود نمیپذیرد.
سندرم ایمپوستر چیست؟
پنجاه سال پیش، روانشناسی به نام پائولین کلنسی مشاهده کرد که بسیاری از دانشآموزان او، بهویژه دختران، احساس میکردند که لیاقت موفقیت را ندارند و هر لحظه انتظار داشتند کسی متوجه شود که نمرات یا موفقیتهایی که کسب کردهاند از آنها نیست. پیلین که خود این احساس را تجربه کرده بود، آن را «پدیده کلاهبرداری» توصیف کرد.
سندرم ایمپوستر که به عنوان سندرم افراد موفق شناخته می شود، به شرایط روانی اطلاق می شود که در آن افراد مضطرب خود را لایق انواع موفقیت و موفقیت نمی دانند. افراد مبتلا به این سندرم با ترس و اضطراب زندگی می کنند. این نوع ترس می تواند یک دایره معیوب روانی ایجاد کند و باعث استرس و اضطراب زیاد و یا حتی موقعیتی قریب الوقوع شود، زیرا احساس می کند شایسته موقعیتی که در آن قرار دارند را ندارند و ممکن است به آنها کلاهبردار گفته شود. چشم دیگران در هر زمان موفقیت ها باور آنها را نسبت به بی ارزش بودنشان تغییر نمی دهد.
علائم سندرم ایمپوستر
اگر علائم زیر را دارید، نزدیک به سندرم ایمپوستر هستید. اما تشخیص دقیق سندرم ایمپوستر بر عهده روانشناسان و روانپزشکان است.
۱- مردم خود را فریبکار می بینند.
افراد مبتلا به سندرم ایمپوستر به سختی موفقیت خود را می پذیرند و احساس می کنند در مورد توانایی های خود دروغ می گویند و دیگران را فریب می دهند. آنها احساس می کنند که هر لحظه دستگیر خواهند شد. زیرا موفقیت را وابسته به شانس می دانند.
2. عدم اعتماد به نفس
افراد مبتلا به سندروم ایمپوستر اغلب معایب خود را مبالغه می کنند و موفقیت های خود را با صحبت در مورد آنها در همه جا
کم اهمیت جلوه می دهند.
3. وجدان در کوچکترین اشتباه
افرادی که این سندرم را تجربه می کنند با کوچکترین اشتباهی احساس گناه می کنند و اشتباهی که مرتکب شده اند را دلیل اختلال در کار خود می دانند و سپس شروع به سرزنش خود می کنند.
4. علاقه ای به کار گروهی ندارم
افراد مبتلا به این اختلال علاقه ای به کار گروهی ندارند و فردیت را ترجیح می دهند. آنها اغلب پیشنهادات کار گروهی را رد می کنند و سعی می کنند مشکلات را حل کنند و کارها را به تنهایی انجام دهند.
راههای درمان سندرم ایمپوستر
این اختلال به روش های زیر قابل کنترل و درمان است.
1. دلایل اعتماد به نفس پایین خود را بیابید و با افرادی که به آنها اعتماد دارید در میان بگذارید.
یک شغل و محیط جدید می تواند باعث شود که اعتماد به نفس خود را از دست داده و به توانایی های خود شک کنید. در این مواقع با افرادی که به آنها اعتماد دارید صحبت کنید. زیرا آنها احساسات منطقی شما را درک می کنند و استعدادهای شما را برجسته می کنند.
2. دستاوردها و دستاوردهای خود را مرور کنید.
وقتی این موارد را مرور کنید، به این باور خواهید رسید که موفقیت شما بر اساس شانس نیست و باید استعداد رسیدن به این موارد را داشته باشید.
3. در کار گروهی شرکت کنید
حضور در یک گروه به شما کمک می کند به دیگران اعتماد کنید و عملکرد خود را در مقابل دیگران بسنجید.
سندرم ایمپوستر در زنان
بر اساس تحقیقات سال 1398 دانشگاه آزاد اسلامی تهران، سندرم ایمپوستر به دلایل زیر در بین زنان شایع تر است و از هر سه دانشجوی دختر یک نفر به این سندرم مبتلا است.
1. کلیشه های جنسیتی
دختران از دوران کودکی با کلیشه های جنسیتی مختلفی روبرو هستند. به عنوان مثال، این باور وجود دارد که دختران در یادگیری علوم و ریاضیات ضعیف تر هستند و موفقیت آنها در این زمینه ها به شانس بستگی دارد. همچنین تصور می شود که زنان نمی توانند کارهای سنگین مانند کار در معدن انجام دهند. در واقع، این کلیشه ها باعث می شود که زنان وقتی موفق می شوند، خود را ارزشمند نبینند.
2. ناسازگاری نقش
زنان در نقش های خود با دوگانگی روبرو هستند. از یک طرف انتظار می رود که در محیط کار حرفه ای رفتار کنند، از طرف دیگر نقش های خانه دار به آنها تحمیل می شود. زنان ممکن است نتوانند هر دو نقش را به طور کامل ایفا کنند و ممکن است احساس ناکافی و نارضایتی کنند.
خلاصه
سندرم ایمپوستر یک اختلال روانی است که تمام زندگی فرد را تحت تاثیر قرار می دهد و اگر در زمان مناسب تشخیص داده نشود، زندگی را دشوار می کند. زنان به دلیل باورهای نادرست در جامعه بسیار بیشتر از مردان تحت تأثیر سندرم ایمپوستر قرار می گیرند و بسیاری از آنها حتی خود را لایق موفقیت خود نمی دانند.
💬 نظرات خود را با ما در میان بگذارید