0

لزوم تمرکز دانشگاه ها بر شاخص های برنامه هفتم توسعه در حوزه تحقیقات و فناوری/ رتبه تولید علم باید از 15 به 14 ارتقا یابد

لزوم تمرکز دانشگاه ها بر شاخص های برنامه هفتم توسعه در حوزه تحقیقات و فناوری/ رتبه تولید علم باید از 15 به 14 ارتقا یابد
بازدید 65

به گزارش وبدا، دکتر یونس پناهی، در دومین اجلاس معاونین تحقیقات و فناوری دانشگاه های علوم پزشکی کشور در سال 1402، با تاکید بر تمرکز دانشگاه ها بر شاخص های برنامه هفتم توسعه در حوزه تحقیقات و فناوری، درخصوص شاخص های کمّی ارتقای نظام سلامت در لایحه برنامه هفتم توسعه کشور، اظهار کرد: درحال حاضر رتبه جهانی ایران از نظر تولید علم به استناد پایگاه های معتبر بین المللی، 15 است که تا سال 1407، باید به رتبه 14 ارتقا یابد و دانشگاه های علوم پزشکی کشور باید در جهت ارتقای این رتبه، برنامه ریزی و تلاش کنند.
وی افزود: شاخص دیگر سرانه سالانه مقالات نمایه شده در پایگاه های استنادی بین المللی به هیات علمی است که اکنون این شاخص به ازای هر هیات علمی 2 بوده و باید به عدد 4.5 برسد.
دکتر پناهی با بیان اینکه تعداد دانشگاه های ایرانی در نظام های رتبه بندی معتبر بین المللی با رتبه زیر 500، هشت دانشگاه بوده و باید به 13 دانشگاه افزایش یابد، ادامه داد: همچنین، تعداد نشریات ایرانی نمایه شده دارای چارک (کیو) در حال حاضر 179 نشریه است که با توجه به اهداف کمّی در پایان برنامه در سال 1407 باید به 220 مقاله برسد.
معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت گفت: در حال حاضر از کل مقالات ایرانی، 30 درصد مقالات مشترک با محققان خارجی نمایه شده است که این عدد در برنامه هفتم توسعه 39 درصد درنظر گرفته شده است.
تعداد شرکت های دانش بنیان دو برابر شده است
وی با بیان اینکه رتبه کشور در جهان از لحاظ تعداد اختراعات ثبت شده بین المللی 24 بوده و باید به رتبه 19 ارتقا یابد، تصریح کرد: در حال حاضر 1444 شرکت دانش بنیان در کشور فعالیت دارند، درست است که در دو سال اخیر تعداد شرکت های دانش بنیان دو برابر شده است، اما براساس برنامه هفتم توسعه این شرکت ها باید به 6468 شرکت افزایش یابند. البته به جز کمّیت، باید بر کیفیت، ارزش اقتصادی و تولید و فروش محصولات دانش بنیان در این شرکت ها نیز توجه و تمرکز شود.
لزوم ارتقای شاخص جهانی نوآوری از رتبه 62 به 42
وی با بیان اینکه شاخص جهانی نوآوری نیز باید از رتبه 62 به 42 ارتقا یابد، عنوان کرد: در سال 2014 رتبه کشور در شاخص جهانی نوآوری، 120 بود و اکنون که به رتبه 62 رسیدیم، پیشرفت خوبی بوده، اما باز هم جای رشد دارد.
دکتر پناهی در ادامه در جمع معاونین تحقیقات و فناوری دانشگاه های علوم پزشکی کشور، بر اهمیت شاخص سهم پایان نامه ها و رساله های تقاضا محور از کل پایان نامه ها و رساله ها در برنامه هفتم توسعه تاکید کرد و گفت: پایان نامه ها باید براساس نیازها و تهدیدات حوزه سلامت تدوین شوند نه براساس نظر شخصی اساتید. از طرفی نباید از ظرفیت دانشجویان غافل شویم، پژوهشی که توسط دانشجویان انجام می شود، دقیق تر و کم هزینه تر است.
وی، شاخص دیگر را درصد پژوهشگران دوره پسادکتری دوره های کاربردی، صنعتی و فناورانه و تقاضامحور از کل پژوهشگران دوره پسادکتری عنوان کرد و افزود : درحال حاضر سهم اعتبارات پژوهشی از کل اعتبارات دانشگاه ها 2 درصد است و براساس اهداف کمّی در پایان برنامه هفتم توسعه باید به 15 درصد برسد.
معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت با بیان اینکه نسبت اعتبارات پژوهش و فناوری بخش دولتی به تولید ناخالص داخلی و سهم محصولات با فناوری متوسط به بالا از تولید ناخالص داخلی نیز باید افزایش یابد، تصریح کرد: افزایش سالانه درآمد قراردادهای پژوهشی دانشگاه ها و پژوهشگاه ها نسبت به قیمت پایه، نسبت شرکت ها و موسسات دانش بنیان حوزه صنایع فرهنگی، صنایع خلاق، علوم انسانی و اجتماعی به کل شرکت های دانش بنیان، افزایش سرمایه صندوق نوآوری و شکوفایی نسبت به سال پایه (1402)، رتبه صادرات محصولات با فناوری متوسط به بالا در منطقه، رشد فروش کالاها و خدمات دانش بنیان از تولید ناخالص داخلی و تعداد مقالات خارجی نمایه شده در موسسه استنادی و پایش علم و فناوری جهان اسلام (ISC) از دیگر شاخص های کمّی ارتقای نظام سلامت در لایحه برنامه هفتم توسعه کشور، است.
وی خاطرنشان کرد: درحال حاضر رتبه صادرات محصولات با فناوری متوسط به بالا 9 است که براساس برنامه باید به رتبه 2 برسد.
دکتر پناهی در پایان با تاکید بر تشکیل کمیته اخلاق، گفت: محققان برای انجام پژوهش باید به تمامی منابع علمی دسترسی داشته باشند./207

💬 نظرات خود را با ما در میان بگذارید

📜 قوانین ارسال نظرات کاربران
  • دیدگاه های ارسال شده شما، پس از بررسی توسط تیم ایران مدیکال منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی توهین، افترا و یا خلاف قوانین جمهوری اسلامی ایران باشد منتشر نخواهد شد.
  • لازم به یادآوری است که آی پی شخص نظر دهنده ثبت می شود و کلیه مسئولیت های حقوقی نظرات بر عهده شخص نظر بوده و قابل پیگیری قضایی می باشد که در صورت هر گونه شکایت مسئولیت بر عهده شخص نظر دهنده خواهد بود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *