یک استاد اپیدمیولوژی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه گفت: رژیمهای غذایی التهابی و پرکالری، چربی خون را افزایش میدهند.
به گزارش خبرگزاری فارس از کرمانشاه، اختلالات چربی خون یکی از مهمترین مشکلات بهداشتی است که میتواند زمینهساز بروز بیماریهای قلبی و عروقی شود.این مشکل نه تنها از نظر پزشکی اهمیت زیادی دارد بلکه در سالهای اخیر به یکی از دغدغههای اصلی سلامت عمومی تبدیل شده است.
در این راستا، رژیمهای غذایی مختلف و سبک زندگی افراد نقش اساسی در ایجاد یا تشدید این اختلالات دارند. بر اساس مطالعات جدید، رژیمهای غذایی التهابی و پرکالری از مهمترین عوامل تاثیرگذار در اختلالات چربی خون به شمار میروند.
در همین زمینه دکتر فرید نجفی، استاد اپیدمیولوژی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه و مسئول مطالعه کوهورت روانسر، در گفتوگو با خبرنگار فارس درخصوص ارتباط رژیم غذایی با چربی خون و التهاب توضیحاتی ارائه کرد.
این مطالعه که از سال ۱۳۹۳ آغاز شده، با هدف بررسی بیماریهای غیرواگیر در بزرگسالان شهر روانسر انجام میشود و شرکتکنندگان در آن تاکنون هفت بار پیگیری شدهاند.
طبق گفته نجفی، رژیم غذایی و التهاب از عوامل کلیدی در اختلالات چربی خون به شمار میروند که میتوانند تاثیرات جدی بر سلامت قلبی و عروقی داشته باشند.
وی با اشاره به خطرات اختلالات چربی خون، اظهار کرد: اختلال در چربیهای خون سالانه سبب مرگ حدود ۴ میلیون نفر بهدلیل بیماریهای قلبی و عروقی در سراسر جهان میشود.
استاد اپیدمیولوژی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه تصریح کرد: عوامل مختلفی میتوانند این اختلالات را تشدید کنند که مهمترین آنها شامل عوامل ژنتیکی، ناهنجاریهای هورمونی، چاقی و سبک زندگی هستند.
وی اضافه کرد: طی سالهای اخیر، الگوی غذایی به عنوان یکی از عوامل اصلی در بررسی سلامت عمومی مورد توجه قرار گرفته است.
این الگو به ترکیب و تنوع مواد غذایی، نوشیدنیها و دفعات مصرف آنها در رژیم غذایی روزانه اشاره دارد.
نجفی یادآور شد: یافتههای مطالعه کوهورت روانسر نشان دادهاند که رژیمهای غذایی التهابی بهطور مستقیم میتوانند بر چربی خون تاثیرگذار باشند. این رژیمها شامل فستفودها، گوشتهای فرآوریشده، غذاهای آماده و غلات تصفیهشده هستند که همگی میتوانند التهاب را در بدن افزایش دهند.
وی ادامه داد: رژیمهای حاوی قندهای ساده مانند شکر، اسیدهای چرب اشباع یا ترانس و محصولات لبنی پرچرب نیز در گروه غذاهای التهابی قرار دارند که میتوانند باعث تشدید التهاب و اختلال در چربی خون شوند.
مسئول مطالعه کوهورت روانسر تصریح کرد: علاوه بر این، سه الگوی غذایی غالب در میان شهروندان روانسر شناسایی شده که شامل رژیمهای گیاهخواری، پر پروتئین و شکرافزوده، و پرکالری هستند.
نجفی به طور خاص بر ۲ رژیم پر پروتئین و پرکالری تاکید کرد و افزود: هر دو میتوانند موجب افزایش چربی خون شوند.
به گفته وی، رژیمهای پرکالری معمولاً به افزایش وزن و چاقی منجر میشوند که خود عامل خطر برای بسیاری از بیماریها است.
علاوه بر این، این رژیمها میتوانند التهاب بدن را افزایش دهند و مشکلات مختلف سلامتی ایجاد کنند.دکتر نجفی در پایان بر اهمیت رعایت تعادل در مصرف مواد غذایی و جلوگیری از مصرف رژیمهای پرکالری و التهابی تاکید کرد و گفت: انتخاب مواد غذایی سالم و تنظیم میزان کالری مصرفی میتواند تاثیرات مثبتی بر چربی خون و سلامت عمومی فرد داشته باشد.
💬 نظرات خود را با ما در میان بگذارید