مدیرگروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت براساس بیانیه مشترک دفتر بهبود تغذیه ودفتر طب ایرانی، باورهای درست و نادرست را در خصوص مصرف شیر و لبنیات اعلام کرد.
مهندس لیلا شورورزی در گفت و گو با وب دا گفت: در راستای رفع شبهات موجود در محیط در خصوص مصرف شیر و لبنیات از دیدگاه طب ایرانی و علم روز تغذیه و بهره برداری برخی افراد ناآگاه از این تناقضات وشبهات، جلسات کارشناسی بین دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت ودفتر طب ایرانی برگزار شده است و بیانیه مشترک در این خصوص منتشر شده است.
لیلا شورورزی در ادامه به بیان چند مورد از شایعترین باورهای نادرست در خصوص لبنیات اشاره کرد از جمله:
۱. باور نادرست: لبنیات سنتی بهتر از لبنیات صنعتی است
پاسخ باور درست: بهتر بودن شیر و لبنیات به سنتی یا صنعتی بودن آنها بستگی ندارد. شیر و لبنیات باکیفیت، محصولاتی هستند که از دام سالم با تغذیه مناسب، در شرایط بهداشتی و بدون افزودن آب یا ترکیبات غیر مجاز، تولید شده و در ظرف و مکان مناسب و بهداشتی نگهداری شوند. در صورتی که از شیر غیر پاستوریزه استفاده میشود؛ لازم است قبل مصرف حداقل ۲دقیقه از زمان رسیدن به نقطه جوش، جوشانده شود.
۲
. باور نادرست: شیر و ماست به علت ایجاد سردی مزاج نباید مصرف شوند
پاسخ باور درست
: اگر فردی با مصرف بعضی انواع لبنیات دچار عوارضی مانند نفخ شکم، دل پیچه، اسهال،سستی بدن و خواب آلودگی می شود، بهتر است ابتدا از مقادیر کم شروع کند و به تدریج مصرف را افزایش دهد تا بدن توانایی تحمل آن را بدست بیاورد. چنانچه این عوارض درمورد یکی از انواع لبنیات مثلا شیر، پایدار باشد بهتر است از سایر اقلام لبنیات، نیاز به این گروه غذایی تامین شود. و در انتخاب این اقلام لازم است تفاوت های فردی مد نظر قرارگیرد. ضمنا جوشاندن شیر یا مصرف توام بعضی مواد غذایی با لبنیات می تواند در این خصوص کمک کننده باشد. (مثلا مصرف ماست، دوغ یا کشک همراه با نعناع، آویشن، پونه، کاکوتی یا سیر و مصرف شیر همراه با زنجبیل، هل، گلاب، عسل یا دارچین)
۳.
باور نادرست: مصرف لبنیات کارخانه ای به دلیل استفاده از مواد نگهدارنده و وایتکس مناسب نیست
پاسخ باور درست: هیچ دلیلی برای اضافه کردن وایتکس به شیر وجود ندارد و این مسئله شایعه ای از روی ناآگاهی بوده و صحت ندارد. به چند دلیل افزودن وایتکس به شیر امکان پذیر نیست: اضافه کردن وایتکس حتی در مقادیر پایین، می تواند موجب ایجاد بوی بسیارمشخص و حتی طعم تلخ در شیر شود که می توان به آسانی این موضوع را در خانه نیز امتحان کرد. به علاوه وایتکس باعث نابودی تمام انواع میکروارگانیسم های مفید و غیر مفید در داخل شیر می گردد و در نتیجه چنین شیری نمی تواند برای تولید ماست در کارخانه مورد استفاده قرار گیرد. اضافه کردن هر نوع افزودنی باعث تغییرپارامترهای کیفی شیر میشود که می توان به تغییر نقطه انجماد شیر اشاره کرد.
مهندس لیلا شورورزی افزود: جهت کسب اطلاعات بیشتردر خصوص سایر باورهای نادرست درزمینه لبنیات به سایت دفتر بهبود تغذیه به آدرس
nutr.behdasht.gov.ir
مراجعه نمایید.
💬 نظرات خود را با ما در میان بگذارید