عادات سبک زندگی سالم که از قبل از بارداری تا پس از زایمان را در بر می گیرد، به عنوان محافظ اصلی برای دستیابی به بارداری موفق و پیشگیری از بیماری های بارداری در نظر گرفته می شود.
از جمله اولویت های پیش از بارداری که توسط سازمان جهانی بهداشت ایجاد شده است، رژیم غذایی و تغذیه سالم، مدیریت وزن، فعالیت بدنی، بارداری برنامه ریزی شده و سلامت جسمی، روانی و روانی اجتماعی است؛ بیشتر مطالعاتی که موضوع بارداری سالم را پوشش میدهند، بر رژیم غذایی مادر تمرکز میکنند، زیرا چاقی خطر پیامدهای نامطلوب پری ناتال را افزایش میدهد از جمله دیابت بارداری، نوزادان بزرگ برای سن بارداری یا پره اکلامپسی. بنابراین، غذاهای غنی از سبزیجات، چربی های ضروری و غیر اشباع چندگانه و کربوهیدرات های غنی از فیبر باید به ویژه در زنان دارای اضافه وزن، چاق یا دیابتی ترویج شود.دریافت کافی ریزمغذی ها (مانند آهن، کلسیم، فولات، ویتامین D و کاروتنوئیدها) نیز برای حمایت از بارداری و شیردهی ضروری است. فعالیت بدنی متوسط در طول بارداری علاوه بر کاهش خطر ابتلا به پره اکلامپسی، دیابت بارداری (یعنی دیابت مرتبط با چاقی) و اضافه وزن پس از زایمان، عملکرد عضلات را بهبود می بخشد.
مطالعات مداخله ای ادعا می کنند که به طور متوسط ۳۰ دقیقه ورزش در روز به مزایای طولانی مدت برای سلامت و رفاه کلی مادر کمک می کند. خانم های باردار اغلب می پرسند که یک رژیم غذایی سالم برای یک زن باردار چگونه باید باشد؟ پاسخ این سوال”بهتر بخور، نه بیشتر” می باشد رژیم غذایی سالم دوران بارداری را می توان با پایه گذاری رژیم بر روی انواع غذاهای غنی از مواد مغذی و کامل، از جمله میوه ها، سبزیجات، حبوبات، غلات کامل، چربی های سالم با اسیدهای چرب امگا ۳ که شامل آجیل و دانه ها و ماهی است، به جای مواد غذایی با کیفیت پایین تر به دست آورد. افزایش مصرف غذاهای فرآوری شده، گوشت قرمز چرب و غذاها و نوشیدنی های شیرین شده است، با دریافت انرژی بیش از حد همراه است.زنانی که الگوهای غذایی “محتاطانه” یا “آگاهانه به سلامت” را قبل و/یا در طول بارداری داشته اند، ممکن است عوارض بارداری کمتری داشته باشند و پیامدهای نامطلوب سلامتی کودک را نداشته باشند.
دکتر میترا حریری
عضو هیات علمی گروه بیوشیمی و تغذیه معاونت تحقیقات و فناوریدانشگاه علوم پزشکی نیشابور
سه شنبه ۲۵ اردیبهشت: مدیران و جوانی جمعیت