به گزارش سلامت نیوز، خودارضایی عملی است که به لحاظ دینی نکوهش فراوان شده است؛ با این حال افسانهها و خرافات فراوانی دربارهٔ آن وجود دارد. بسیاری از این افسانهها پشتوانه علمی ندارند و صرفاً موجب احساس اضطراب و ایجاد احساس گناه در افراد میشود.
خودارضایی مثل هر کارکرد جسمانیروانی دیگری، ممکن است تبدیل به یک فعالیت آسیبزا شود. در این زمینه میتوان به «خودارضایی وسواسی» اشاره کرد که در آن فرد به انجام خودارضایی احساس اجبار میکند.
در این مطلب ابتدا افسانههای رایجی که دربارهٔ خودارضایی وجود دارد را واکاوی میکنیم و سپس خودارضایی وسواسی را به عنوان یکی از اختلالهای مربوط بررسی میکنیم و در نهایت به راهکارهایی برای فائقآمدن بر آن اشاره میکنیم:
بیشتر بدانید : خودارضایی باعث آکنه صورت و بدن می شود؟
افسانهٔ ۱: خودارضایی بینایی را ضعیف میکند
مطالعات نشان میدهند که خودارضایی پدیدهٔ بسیار رایجی است. نتایج پژوهشها نشان میدهند که ۶۷ الی ۹۴درصد از مردان و بین ۴۳ تا ۸۵درصد از زنان حداقل یکبار در طول زندگیشان اقدام به خودارضایی کردهاند. در ایران تعداد این پژوهشها بنا به دلایل مختلفی کمتر است یا در دسترس نیستند؛ ولی مطالعهای که در سال ۱۳۹۰ انجام شده است و در مجله علوم رفتاری و اجتماعی چاپ شده، نشان میدهد ۹۲درصد از مردان و ۶۲درصد از زنان ایرانی حداقل یکبار در طول زندگیشان اقدام به خودارضایی کردهاند، بنابراین احتمالاً بینایی تعداد کثیری از افراد جامعه باید از بین رفته باشد یا مشکل داشته باشد؛ ولی علم پزشکی تاکنون هیچ نتیجهٔ مستقیمی دربارهٔ ارتباط خودارضایی با مشکلات پزشکی و ضعف بینایی به دست نیاورده است. تنها مطالعات پزشکی که در آن به ارتباط خودارضایی با مشکلات جسمانی اشاره شده است، مربوط به خودارضایی وسواسی است.
افسانهٔ ۲: خودارضایی اختلال روانی ایجاد میکند
تنها مشکل روانشناختی مربوط به خودارضایی، «احساس گناه» است. عوامل متعددی موجب میشود که فرد بعد از خودارضایی دچار احساس گناه شود. از جمله اینکه اگر فرد «خودارضایی» را امری غیرطبیعی و ناپسند و زشت در نظر بگیرد، یا پیامدهای وحشتناک برای آن متصور شود، یا حتی اگر همین افسانههایی که در اینجا ذکر میشود را از پیامدهای خودارضایی در نظر بگیرد، احساس گناه در او افزایش پیدا میکند.
افسانه ۳: ممکن است باعث شود که شما از اختلال نعوظ رنج ببرید
به گزارش سلامت نیوز به نقل از lybrate، اختلال نعوظ به ناتوانی در حفظ یا نعوظ در حین مقاربت اشاره دارد. دلایل این اختلال عملکرد جنسی متفاوت است، اما خودارضایی در فهرست علل آن وجود ندارد. آنچه واقعاً اتفاق میافتد این است که وقتی به طور مکرر خودارضایی میکنید، به لمس خود یا نوع خاصی از احساسات عادت میکنید؛ در نتیجه، ممکن است ارگاسم با همسرتان برایتان دشوار بشود.
افسانه ۴: در برخی اوقات خودارضایی می تواند مفید باشد
بسیاری از کارشناسان معتقدند که در برخی اوقات خودارضایی می تواند برای سلامتی شما مفید باشد. برخی از مزایای سلامتی که ارائه می دهد شامل بهبود سطح تمرکز و خواب بهتر است. همچنین به کاهش استرس و سردرد کمک می کند زیرا بدن شما اندورفین (مواد شیمیایی مغز) ترشح می کند که به شما احساس خوشبختی می دهد. جدای از آن، خودارضایی منظم سطح تناسب اندام بهتر و ظاهری جوان را در مردان تضمین می کند.
برای زنان، فواید خاصی برای سلامت جنسی مانند درد کمتر در حین مقاربت جنسی ارائه می دهدو این به دلیل تعامل بین گیرنده های مغز و اندورفین است که به کاهش درک شما از درد کمک می کند.
علاوه بر این، حتی می تواند خشکی واژن را کاهش دهد.
افسانه ۵: کودکان خودارضایی نمی کنند
خودارضایی یک عادت عادی دوران کودکی است که در آن کودکان خیلی کوچک قسمت های خصوصی بدن خود و احساس لذت ناشی از این فعالیت را کشف می کنند. بیشتر کودکان از حدود 5 تا 6 سالگی شروع به بازی با اندام های خصوصی خود می کنند.
کودک می تواند یک بار در هفته یا چند بار در روز خودارضایی کند.
افسانه ۶: محدودیتی برای میزان خودارضایی وجود ندارد
برای پی بردن به حقیقت این افسانه، می توانید گزارش انجمن روانشناسی آمریکا را بخوانید، اگر خودارضایی بر زندگی روزمره شما تأثیر بگذارد، باید آن را متوقف کنید!
این وسواس باعث بروز مشکلات عاطفی یا درد جسمی می شود. رابطه شما با شریک زندگی تان را مختل می کند، یا باعث می شود که نتوانید ارگاسم را در اثر تحریکی که با شریک زندگی خود تجربه می کنید، تجربه کنید.
افسانه ۷: افراد در روابط خودارضایی نمی کنند
چه مجرد باشید و چه در یک رابطه، خودارضایی یک فعالیت جنسی است که می توانید برای برآوردن خواسته های جنسی خود آن را انجام دهید. مطالعات نشان می دهد که خودارضایی یک رفتار بسیار رایج است. حدود 92 درصد از مردان و 62 درصد از زنان خودارضایی می کنند. گاهی اوقات، زوج ها به عنوان بخشی از فعالیت جنسی خود با هم به خودارضایی می پردازند.
افسانه ۸: زنان خودارضایی نمی کنند
مطالعات نشان می دهد که زنان تقریباً به اندازه مردان خودارضایی می کنند. تفاوت این است که زنان به اندازه مردان در مورد آن صحبت نمی کنند. جوامع سنتی به زنانی که به بررسی تمایلات جنسی خود می پردازند، ننگ های زیادی می زند. با توجه به این انگ ها، حتی اگر بیشتر زنان به طور مرتب خودارضایی را انجام می دهند، در مواجهه با این موضوع دروغ گفتن را انتخاب می کنند.
افسانه ۹: خودارضایی در سنین پایین می تواند منجر به انحراف جنسی شود
مطالعات نشان میدهد که نوجوانانی که خودارضایی میکنند، در مراحل بعدی زندگی خود تجربیات جنسی مثبتی دارند. آنها در مورد رابطه جنسی بدون تماس با بیماری های مقاربتی و خطر بارداری یاد می گیرند.
افسانه ۱۰: خودارضایی باعث ناباروری می شود
لذت بردن از خود شانس باردار شدن یا باردار کردن فرد دیگری را کاهش نمی دهد. با این حال، برای مردانی که تعداد اسپرم پایینی دارند، محدود کردن انزال هنگام تلاش برای باردار کردن همسرشان ایده خوبی است.
افسانه ۱۱ : خودارضایی می تواند به اندام تناسلی آسیب برساند
دست زدن به اندام تناسلی شما بسیار بعید است که به آن آسیب برساند. اندام های جنسی برای مقاومت در برابر اصطکاک طراحی شده اند و از این رو اندام های بسیار سختی هستند.
بنابراین، خودارضایی صرف نظر از جنسیت و سن کاملاً طبیعی است و اگر به شکل وسواسی انجام نشود به شما آسیبی نمی رساند.
افسانهٔ ۱۲: خودارضایی باعث تضعیف قوای جسمانی، کمخونی و لاغری میشود
بله؛ خودارضایی مانند هر عمل دیگری که بخشی از انرژی جسمانی بدن را تحلیل میبرد، موجب خستگی یا شاید بیحالی شود و بخشی از انرژی جسمانی بدن را مصرف میکند؛ ولی خستگی، بیحالی و تحلیل انرژی بعد از خودارضایی، با استراحت و تغذیه مناسب دوباره تامین میشود و این تحلیل انرژی دائمی نیست. همچنین خودارضایی در مردان، ارتباطی به بدکارکردی اسپرمها ندارد.
بیشتر بدانید : خودارضایی عارضه جانبی فیزیکی ندارد
خودارضایی وسواسی چیست؟
خودارضایی وسواسگونه به شرایطی اشاره دارد که در آن فرد برای انجام خودارضایی احساس اجبار میکند. این شرایط ممکن است با دیدن فیلمها یا عکسهایی با محتوای جنسی همراه باشد یا نباشد. این وسواس ممکن است با دیگر اختلالهای رایج روانشناختی همچون افسردگی، اضطراب و رفتارهای وسواسی و ناتوانی در رابطه عاطفی همراه باشد.
نشانههای خودارضایی وسواسی چیست؟
اگر چنین نشانههای در عمل به خودارضایی وجود داشته باشد، میتوان آن را خودارضایی وسواسی در نظر گرفت:
اگر خودارضایی فرد آنقدر زیاد باشد که روابط اجتماعی، عاطفی، بین فردی و کاری او را مختل کند.
اگر خودارضایی آن قدر شدید باشد که بعد از هر ارگاسم احساس تنهایی در فرد ایجاد شود.
اگر بعد از خودارضایی رضایت جنسی کسب نشود.
اگر فرد روزانه بین ۵ تا ۱۵بار خودارضایی کند.
اگر فرد نمیتواند وسوسهٔ تحریک اندامهای جنسیاش را کنترل کند.
اگر فرد تنها زمانی دست از خودارضایی میکشد که آسیبدیده یا خسته و فرسوده شود یا احساس فشار اجتماعی شدیدی را تجربه کند.
بیشتر بدانید : علت خود ارضایی در کودکان چیست وچگونه درمان میشود؟
چگونه خودارضایی وسواسی را درمان کنیم؟
حالا که این اختلال را شناختید راهحلهایش را هم با هم مرور میکنیم:
۱. بپذیرید که مشکل دارید
از دلایل مهم خودارضایی، نداشتن رابطه عاطفی و جنسی طبیعی است. اگر شما به این دلیل خودارضایی میکنید، احتمالاً باید دلایل ناتوانی در برقراری رابطه عاطفی را پیدا کنید. از طرف دیگر گاهی خودارضایی راهی برای فرار از واقعیتهای زندگی است. تغییر در زندگی نیاز به این دارد که شما اهداف مشخصی را دنبال کنید. همچنین «زمان خطرناک» را پیدا کنید. یعنی نشانههایی که موجب میشوند که شما در آن زمان دست به خودارضایی بزنید را پیدا کنید و در آن زمانها خود را مشغول به کار دیگری کنید.
۲. ابتکار به خرج دهید و عادتهایتان را بشکنید
مدتی خودارضایی نکنید و وارسی کنید که این رفتار چه قدر از زمان شما را به خود اختصاص میدهد، در حالی که میتوانید آن را به فعالیتهای اجتماعی و احساسهای بهتر بگذرانید. به عبارت دیگر، بهتر است به جای تاکید بر یک جنبه از زندگیتان، در اینجا زندگی جنسی، ابعاد لذتبخش دیگری نیز داشته باشید.
۳. ذرهذره کم کنید
اگر شما روزانه خودارضایی میکنید، اول تلاش کنید که یک روز در هفته خودارضایی نکنید. مثلاً جمعهها خودارضایی نکنید. سپس تلاش کنید که هفتهای دو روز خودارضایی نکنید و در آن روزها به نیازهای جسمانی و روانی دیگرتان برسید.
بیشتر بدانید : خود ارضایی باعث چه بیماری هایی میشود؟
۴. خودتان را مشغول نگه دارید
وقتی هیچکاری برای انجامدادن نداشته باشید، احتمال این که خودارضایی کنید زیاد میشود. خلاقیت به خرج دهید و خود را در موقعیتهایی قرار دهید که نمیتوانید خودارضایی کنید. بودن با دوستان، رفتن به کتابخانه یا کتابفروشی، رفتن به پیادهروی، رفتن به باشگاه ورزشی، رفتن به یک کافه یا رستوران، روشهایی هستند که شما را از خودارضایی دور میکنند. در واقع با این کار شما ذهنتان را تربیت میکنید که هر نشانهای را با خودارضایی همانند نکند.
۵. به فیلمها و عکسهای سکسی نگاه نکنید
یکی از دلایلی که افراد نمیتوانند رفتارهای وسواسی خودارضایی را کنترل کنند، پورنوگرافی یا دیدن فیلمهای جنسی است. خیلی مهم است که تحملتان را برای وسوسهٔ دیدن چنین فیلمهایی بالا ببرید.
💬 نظرات خود را با ما در میان بگذارید