به گزارش وبدا، متن این پیام به شرح زیر است:
به بهانه هفته پژوهش
«توسعه»، آرزوی دیرینه و هدف غایی هر ملتی است و یکی از شاخصهای مهم بهداشتی، درمانی و حتی کیفیت زندگی در جوامع را، توسعهیافتگی آن کشور تعیین میکند، به گونهایکه اساسا کشورها براساس شاخص توسعهیافتگی به دو دسته کشورهای درحال توسعه و توسعهیافته تقسیم میشوند. پیشنیاز هر توسعهای، تحقیق است و به همین دلیل است که واژه «تحقیق و توسعه» در بسیاری از شرکتها، موسسات، سازمانها و نظامهای برنامهریزی و توسعه ملی کشورها، یک واژه پُرتکرار و مفهومی فراموشناشدنی است. امروزه شرکتها، سازمانها، موسسات و کشورهایی موفقاند که سهم قابل ملاحظهای از بودجه خود را برای «تحقیق و توسعه» اختصاص دادهاند که اساسا این بودجه، هزینه نیست بلکه سرمایهگذاری برای آتیه است که نسلهای حال و آینده از آن منتفع خواهند شد.
در کشور ما تحقیق در سالهای اخیر بسیار مورد توجه سیاستگذاران جامعه قرارگرفته است به نحوی که در تمامی اسناد بالادستی اعم از سیاستهای کلی ابلاغی مقام معظم رهبری، بیانیه گام دوم انقلاب، برنامه هفتم توسعه، سند اسلامی کردن دانشگاهها، نقشه جامع علمی کشور و سند جامع روابط علمی بینالمللی جمهوری اسلامی ایران تحقیق و پژوهش و دستیابی کشور به رشد علمی و حفظ آن به عنوان یک اصل اولویتدار مورد تاکید قرار گرفته است. بیشک تحقق این امر، نیازمند سرمایه انسانی، مادی و فناوری است. در سالهای اخیر، سرمایه انسانی خوبی برای پژوهش و فناوری کشور تربیت شده و خوشبختانه وضع کشور در زمینه نیروی انسانی پژوهش و فناوری به شرط حفظ آن، نسبتا خوب و مطلوب است ولی در مورد تامین بودجه وسائل، تجهیزات، منابع و مواد و پشتیبانی پژوهش، کشور نیازمند حمایت جدی است بهگونهای که سهم پژوهش از تولید ناخالص داخلی (GDP) ایران که در سال ۱۳۹۷ حدود 0.65 درصد بود در سالهای اخیر به کمتر از 0.5 درصد رسیده است. این درحالی است که سهم پژوهش از GDP در کشورهای پیشرفتهای مانند کره جنوبی، سوئد و سوئیس بیش از ۳ درصد است. در اسناد بالادستی کشور، از جمله برنامه هفتم توسعه، مقرر شده است که تا پایان این برنامه، سهم تحقیق و توسعه در GDP به ۲ درصد برسد و اگر فقط همین قانونِ مصوب، محقق شود بخش عمدهای از مشکلات پژوهش کشور برطرف خواهد شد و زیرساخت کشور برای دستیابی به رشد علمی و فناوری تامین و آماده خواهد شد.
در سالهای پیشرو، تلاش میشود پژوهشهای کشور در حوزه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به سمت پژوهشهای اثربخش، پاسخگو، نافع، کاربردی، هدفمند، مساله و محصول محور حرکت کند، به حل مشکلات و چالشهای جامعه بپردازد. از طرف دیگر، فرآیندهای پژوهش و فناوری در نظام دانشگاهی و پژوهشی کشور روانسازی، تسهیل و تسریع گردد. جهت حُکمرانی پژوهش و فناوری در کشور و نهادینهسازی اقتصاد دانشبنیان تلاش گردد و تولید خدمت، ثروت و سرمایه و رفع مشکلات جامعه از طریق پژوهش و فناوری به عنوان یک هدف مورد دستیابی قرارگیرد. قطعا تحقق این برنامهها، بازگشت به دوران اُوج و شکوه پژوهش و فناوری در کشور، منطقه و جهان را تسریع و دستیابی به تحقق مرجعیـت و دیپلماسی علمی، فناوری و نوآوری را تسریع خواهد کرد. به امید آن روز!
در کشور ما، هفته چهارم آذر هرسال را با توجه به نامگذاری روز ۲۵ آذر ماه به نام روز پژوهش، هفته پژوهش نامیدهاند. این نامگذاری صرفا بهانهای است برای توجه مسئولین، سیاستگذاران و برنامهریزان کشور به پژوهش، پژوهشگر، مراکز و نشریات پژوهشی، فعالیتها و برنامههای پژوهش محور و نظامها و اولویتهای پژوهشی جامعه و کشور. آنچه در این بین مهمتر است سرمایه انسانی پژوهش کشور، یعنی همان پژوهشگران کشورند که در یک نظام پژوهشبنیان و پژوهش محور، بایستی قَدر ببینند و بر صَدر نشینند …. امید
💬 نظرات خود را با ما در میان بگذارید