به گزارش وبدا، دکتر علیرضا زالی امروز سهشنبه 27 آذرماه در دوازدهمین کنگره تخصصی و ششمین کنگره بینالمللی کنترل عفونت و استریلیزاسیون، مواد و تجهیزات پزشکی، با بیان اینکه عفونتهای بیمارستانی به یک موضوع جهان شمول تبدیل شده است، گفت: حتی در کشورهای توسعه یافته هم امروزه عفونت بیمارستانی یک بحث جدی است.
وی بر لزوم انجام یک اقدام مشترک فراملی در زمینه کنترل و کاهش عفونتهای بیمارستانی تاکید کرد.
رییس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با بیان اینکه در سالهای اخیر سازمان بهداشت جهانی با توجه به اشتراکات اکولوژیک، اشتراکات باربیماریها و اشتراکات اکوسیستمی برنامهها و گایدلاینهای منطقهای دارد، گفت: پنج منطقه توسط سازمان بهداشت جهانی در خصوص عفونتهای بیمارستانی مورد توجه واقع شده است و متاسفانه ناحیه مدیترانه شرقی و آسیای جنوب شرقی بالاترین میزان عفونتهای بیمارستانی را به خود اختصاص دادهاند.
دکتر زالی با اشاره به موضوع مقاومت آنتیبیوتیکی، گفت: پیگیری این موضوع محدود به چارچوبهای ملی نیست و باید با یک نگاه فراملی به آن پرداخته شود.
رییس دوازدهمین کنگره تخصصی کنترل عفونت و استریلیزاسیون، مواد و تجهیزات پزشکی با تاکید بر اهمیت بروزرسانی سیستم مراقبتی عفونتهای بیمارستانی، خواستار توجه بیشتر به این مسئله شد.
دکتر زالی با بیان اینکه امروزه در دنیا بین هشت تا ۱۰ درصد احتمال عفونت بیمارستانی در نظر گرفته میشود، گفت: با توجه به وضعیت اجتماعی، اقتصادی، بار بیماریها، زیرساختها و مواردی از این دست گاهی این احتمال بین ۳۰ تا ۷۰ درصد نیز پیشبینی میشود.
افزایش 8تا 10 روزه اقامت بیماران در بیمارسانها به دلیل عفونتبیمارستانی
وی افزود: مطالعات نشان داده است به طور متوسط هر عفونت بیمارستانی بین ۸ تا ۱۲ روز اقامت بیمار را در بیمارستان طولانیتر میکند.
وی همچنین با بیان اینکه بار اقتصادی ناشی از عفونت بیمارستانی در نهایت کیفیت رسیدگی به بیمار را دچار اختلال میکند، افزایش بیماریزایی و همچنین افزایش مرگ و میر را از دیگر آثار منفی این عفونتها عنوان کرد.
دکتر زالی با بیان اینکه برخی گروهها مانند افراد زیر یکسال، افراد بالای ۶۵ سال و مبتلایان به بیماریهای مزمن در برابر عفونتهای بیمارستانی پرخطر محسوب میشوند، خواستار توجه بیشتر به این گروهها در نظام مراقبتهای درمانی شد.
رییس دوازدهمین کنگره تخصصی کنترل عفونت و استریلیزاسیون، مواد و تجهیزات پزشکی درباره عفونت بیمارستانی توضیح داد: اگر یک بیمار بعد از سه روز اول استقرار در بیمارستان علائم عفونت را نشان داد، این مورد در زمره عفونتهای بیمارستانی قرار میگیرد.
دکتر زالی افزود: همچنین اگر یک بیمار سه تا پنج روز پس از ترخیص از بیمارستان و یا ۳۰ روز پس از مداخله جراحی علائم عفونت را از خود نشان داد در زمره عفونتهای بیمارستانی قرار میگیرد.
رییس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با تاکید بر ضرورت فعال شدن کمیتههای کنترل عفونت بیمارستانی، خواستار توجه بیشتر به ظرفیت اجرایی این کمیته در بیمارستانها شد تا اختیارات آنها افزایش یابد.
وی در ادامه بر اهمیت توجه به آموزش برای پیشگیری از عفونتهای بیمارستانی تاکید کرد.
دکتر زالی توجه ویژه به نحوه شستوشوی دست بین کادر درمات را اقدامی بسیار اثرگذار در کاهش عفونتهای بیمارستانی دانست و افزود: مطالعات نشان میدهد مهمترین عامل برای پیشگیری از عفونتهای بیمارستانی شستن دست است.
وی با اشاره به نامگذاری یک روز در جهان به نام روز جهانی شستن دست و توجه who به این موضوع، گفت: برای جلوگیری از انتقال آلودگی از یک بیمار به بیمار دیگر از طریق دستان کادر درمان، باید به شستوشوی صحیح دستها توجه ویژه کرد.
دکتر زالی همچنین با بیان اینکه بین میزان اقامت بیمارستانی و ابتلا به عفونت بیمارستانی ارتباط مستقیم وجود دارد، گفت: بخشی از عفونتهای بیمارستانی میتواند از طریق تجهیزات مستعمل رخ دهد.
رییس دوازدهمین کنگره تخصصی کنترل عفونت و استریلیزاسیون، مواد و تجهیزات پزشکی با بیان اینکه یک ابزار جراحی مستعمل احتمال آسیب بافتی بیشتری دارد، گفت: به دنبال استفاده از چنین ابزاری شانس عفونت بیمارستانی بیشتر میشود.
دکتر زالی با اشاره به خطرات استفاده از تجهیزات پزشکی فرسوده، خواستار بازنگری در استفاده از این تجهیزات برای کنترل عفونت بیمارستانی شد.
دکتر زالی با بیان اینکه مصرف بیرویه آنتی بیوتیک مقاومت آنتیباکتری
ال را در پی خواهد داشت، گفت: در کشور ما هم در حوزه بیماران بستری و هم در حوزه بیماران سرپایی بسیار بیشتر از استانداردهای جهانی از آنتیبیوتیک استفاده میشود.
وی خواستار توجه به پروتکلها و گایدلاینهای وزارت بهداشت درخصوص استفاده از آنتیبیوتیک شد و گفت: مصرف غیر ضروری آنتیبیوتیک برای هر بیمار افزایش مقاومت آنتیبیوتیکی را برای کل جامعه در پی دارد.
رییس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به تدوین ۱۲ استراتژی جدید توسط who در خصوص استفاده از آنتیبیوتیک، خواستار تدوین پروتکل استاندارد شده مبتنی بر گایدلاینهای بروز در خصوص نحوه استفاده از آنتیبیوتیک شد.
ضرورت راهاندازی سامانه ثبت عفونتهای بیمارستانی
دکتر زالی با اشاره به ضرورت راهاندازی سامانه ثبت عفونتهای بیمارستانی، گفت: زیستبوم عفونتی هر بیمارستان با بیمارستانهای دیگر متفاوت است.
وی خواستار تدوین نقشه عفونت بیمارستانی اختصاصی توسط کمیته کنترل عفونت بیمارستانها شد.
دکتر زالی افزود: در نظام اعتباربخشی بیمارستانها باید یک سند مبتنی بر نقشه میکروارگانیسمی بیمارستانها وجود داشته باشد.
وی خواستار جلوگیری از کماظهاری عفونتهای بیمارستانی در گزارشها شد و گفت: با ثبت دقیق این موضوع وزارت بهداشت میتواند گایدلاینهای موثرتری را تدوین کند.
رییس دانشگاه بر اهمیت رعایت استانداردها در فضا و اتاقهای بیمارستانی در راستای کنترل عفونتهای بیمارستانی تاکید کرد.
وی اظهار امیدواری کرد یک برنامه ملی الزامآور شامل جزئیترین تا پیچیدهترین ابعاد کنترل عفونت بیمارستانی، تدوین شود.
دکتر زالی با بیان اینکه امروزه به جای عبارت عفونت بیمارستانی از عبارت عفونتهای ناشی از خدمات مراقبت سلامت استفاده میشود، اظهار کرد: یعنی عفونتهایی که قبلا تنها مربوط به بیمارستان میشدند اکنون فقط در یک محیط بیمارستانی مشاهده نمیشوند و میتوانند مربوط به خدمات مراقبتهای سرپایی، یک مرکز بهداشتی و یا مربوط به خدمات یک دی کلینیک و موارد اینچنینی نیز باشند.
وی ادامه داد: به دلیل پیچیدگی و اهمیت وضعیت بیماران بستری در بیمارستان، عفونتهای بیمارستانی در زمره عفونتهای قابل توجه و بسیار مهم هستند اما این به معنی در نظر نگرفتن سایر ابعاد عفونتها نیست.
دکتر زالی ادامه داد: بنابر این اگر بخواهیم یک سند و یا پروتکل ملی را در این زمینه تدوین کنیم باید همه ابعاد ارایه خدمات مراقبت از سلامت را در نظر بگیریم.
وی افزود: مثلا اگر برای بیمارستانها استاندارد و گایدلاین کاهش عفونت بیمارستانی تدوین میکنیم باید برای یک کلینیک درمانی هم پروتکل و استاندارد تدوین کنیم.
دکتر عباس عبادی معاون پرستاری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با بیان اینکه توانمندی نیروی انسانی و توجه به نگرش پرستاران و کادر درمان میتواند هزینههای مراقبتی را کاهش دهد، افزود: پیشگیری و کنترل عفونتهای بیمارستانی باید مبتنی بر شواهد باشد.
وی تاکید کرد: عفونتهای بیمارستانی باید در اعتباربخشیها وزن بیشتری پیدا کنند.
وی آگاهسازی و آموزش، نظارت بر پروتکلهای عفونت و رعایت بهداشت دست را از عوامل بسیار موثر در کنترل و کاهش عفونتهای بیمارستانی عنوان کرد.
دکتر عبادی همچنین با اشاره به عوامل آشکار عفونتهای بیمارستانی به تشریح برخی تئوریهای کلاسیک این حوزه پرداخت.
وی ضمن اشاره به نقش پرستاران در برنامههای کنترل عفونت بیمارستانی اظهار امیدواری کرد در آینده از دستاوردهای این کنگره علمی در وزارت بهداشت استفاده شود.
دکتر حسینعلی شهریاری دبیر کل مجمع خیرین سلامت کشور و رییس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی نیز در بخش دیگری از این کنگره با بیان اینکه عفونتهای بیمارستانی علاوه بر افزایش بار اقتصادی به نظام سلامت موجب
افزایش مرگ و میر میشوند، تلاش برای افزایش رضایتمندی کادر بهداشت و درمان با کمک مسئولان را گامی موثر در راستای کاهش و پیشگیری از عفونتهای بیمارستانی عنوان کرد.
دکتر رضا شاهقدمی دبیر علمی این کنگره نیز اظهار کرد: اولین کنگره عفونت تخصصی کنترل عفونت و استریلیزاسیون، مواد و تجهیزات پزشکی حدود 14 سال پیش با توجه به نیازی که در خصوص کنترل عفونت بیمارستانی در سطح کشور احساس میشد، برگزار شد.
دکتر شاهقدمی افزود: کنترل عفونتهای بیمارستانی یک مسئله چند بعدی و مرتبط با سازمانهای متعدد کشور است؛ ما در این کنگره سعی کردیم سازمانهای مختلف اقتصادی، بهداشتی، درمانی، انجمنها، مراکز تحقیقاتی، دانشگاههای مختلف مرتبط با این مسئله را مشارکت دهیم.
وی مقاومتهای میکروبی، بیماریهای نوپدید و بازپدید و تجهیزات پزشکی را از اصلیترین موضوعات این کنگره عنوان کرد.
دکتر شاهقدمی توجه ویژه به کنترل عفونت در مراکز دندانپزشکی را یکی از تفاوتهای امسال این کنگره با سالهای گذشته عنوان کرد.
دبیر علمی این کنگره از ارایه 67 مقاله، 150 پوستر و برگزاری 12 پنل در این کنگره خبر داد.
دکتر مهدی نوروزی دبیر علمی علوم پایه کنگره نیز اظهار کرد: رشتههایی مانند میکروبشناسی، باکتریشناسی، اپیدمیولوژی، ویروسشناسی، انگلشناسی، قارچشناسی که علوم پایه پزشکی محسوب میشوند باید در حوزه کنترل عفونت فعالیت کنند این موضوع تنها مختص پزشکان و متخصصان بالینی نیست.
وی با بیان اینکه عفونتهای بیمارستانی فقط شامل باکتریها نمیشود، به نقش ویروسها در بروز عفونتهای بیمارستانی اشاره کرد و گفت: علوم پایه پزشکی در کنارعلوم بالینی باید در حوزه کنترل عفونتهای بیمارستانی فعالیت پررنگتری داشته باشد.
دکتر نوروزی آمار عفونتهای بیمارستانی در کشورهای درحال توسعه را بسیار بیشتر از کشورهای توسعه یافته عنوان کرد و افزود: لازم است که سند ملی پیشگیری و کاهش عفونتهای ناشی از خدمات بهداشتی و درمانی در کشور تدوین شود.
دکتر جعفر جندقی رییس مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نیز با اشاره به اهمیت و ضرورت پیشگیری از کنترل عفونتهای مرتبط با ارایه خدمات سلامت، گفت: عفونتهای بیمارستانی به عنوان یک مشکل جدی هزینههای زیادی را به بیماران و مراکز بهداشتی و درمانی تحمیل میکند.
وی با بیان اینکه میزان عفونتهای بیمارستانی نشاندهنده کیفیت خدمات ارایه شده است، یکی از چالشهای جدید در سطح جهانی را مقاومت آنتی باکتریال عنوان کرد.
دکتر جندقی به تشریح اهداف کلی نظام مراقبت، پیشگیری و کنترل عفونتهای مرتبط با مراکز ارایه دهنده خدمات سلامت پرداخت.
وی پیشگیری از انتشار عفونتها در داخل بیمارستانها و مراکز بهداشتی و درمانی، حفظ سلامت و روحیه شاغلین، کاهش هزینههای بیمارستانی و کاهش ابتلا، عوارض و مرگ ناشی از عفونتها را از جمله این اهداف عنوان کرد.
دکتر حسن واعظی رییس مرکز مدیریت بیمارستانی و تعالی خدمات بالینی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نیز با اشاره به اهمیت برنامه پیشگیری و کنترل عفونت بیمارستانی آن را از عوامل اساسی در ایمنی، راحتی، آسایش و رضایت بیماران
همچنین اقتصاد سلامت و پایداری و انسجام برنامهریزی برای نظام سلامت دانست.
وی تشکیل کمیته علمی کشوری و تدوین برنامه عملیاتی ملی را از جمله اقدامات معاونت درمان در راستای ارتقای اجرای پیشگیری و کنترل عفونت بیمارستانی عنوان کرد.
در ادامه این کنگره و در بخش تقدیر از پیشگامان پیشگیری و کنترل عفونت بیمارستانی، از دکتر رضا زندی معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، فروغ مولا مدیر پرستاری دانشگاه و مهناز نیک پیما کارشناس مسئول کنترل عفونت معاونت درمان دانشگاه بابت تالیف کتاب الزامات و استانداردهای ساختاری و عملکردی اتاق عمل تقدیر شد.
دوازدهمین کنگره تخصصی و ششمین کنگره بین المللی کنترل عفونت و استریلیزاسیون، مواد و تجهیزات پزشکی 27 و 28 آذرماه در مرکز بینالمللی همایشهای رازی در حال برگزاری است.
💬 نظرات خود را با ما در میان بگذارید